Sunt un chiulangiu cu efect întârziat: am chiulit pentru Dobrin

Mă numesc Romulus N. Filip, am scris în anii 90 la Fotbal Plus, și mă declar un chiulangiu cu efect întârziat. De azi, sunt pe baricade la SPORTescu, unde încep cu un articol despre Nicolae Dobrin, acest membru al Casei Regale a Fotbalului. 

dobrin_68937400

La primul meu articol aici am fost rugat să îmi fac o scurtă prezentare. O voi înlocui cu o relatare despre ceva ce mi s-a întamplat recent și care descrie felul în care mă simt legat de fotbal în general și de cel românesc in special, oriunde aș fi în lume.

Mă știu cu Florin Caramavrov de vreo 20 și ceva de ani, cu o mare întrerupere. Ne-am intersectat cândva, demult, pentru câteva luni în redacția unei publicații dispărute de mulți ani (Fotbal Plus), care recent a sărbătorit, intr-un cadru foarte restrâns, 25 de ani de la apariție. Întreruperea a fost cauzată de plecarea mea din țară in 1994. M-am bucurat când m-a invitat să scriu la SPORTescu. Pentru că în suflet mi-au ramas locurile si amintirile. O amintire m-a binedispus recent.

În urmă cu vreo 3 luni lucram la un proiect de scurtă durată, care necesita folosirea unui motor de căutare foarte serios, științific si fără reclame: Wolframalpha. Daca vă interesează rezolvarea unei probleme de matematică, de la cea mai simplă ecuație de gradul unu până la cele mai sofisticate ecuații diferențiale, Wolframalpha e prietenul vostru. Sau dacă doriți sa vă ajutați copiii sau pe oricine cu temele de casă. Din păcate, e in engleză și doar varianta cu plată vă dă toți pașii rezolvării.

Trece un coleg, îmi remarcă numele neobișnuit (pentru SUA) de pe ecuson și mă întrebă cât e de comun în țara de unde mă trag. Îi răspund ca nu prea și verificăm cât e de frecvent in SUA. Iată ce ne zice Wolframalpha, care are în propria bază de date și o mulțime de date statistice. În medie, 10 persoane pe an primesc acest nume și e pe locul 7443 în clasamentul frecvenței. Trecem apoi la celălalt prenume (Nicolae), și aici apare surpriza:

p1

Nu atât faptul că e mai puțin frecvent (locul 8695, cu 8 persoane in medie pe an care primesc acest nume) decât Romulus, cât ce apare mai jos în pagină, la numerotarea persoanelor cunoscute care au purtat sau poartă acest nume.

p2

Ați remarcat cine e cap de listă? Si mai ales domeniul de activitate care l-a facut celebru? În traducere, ar fi membru al  Casei Regale. Al cărei Case Regale? A Fotbalului cu F mare! Tot respectul pentru cel care a făcut undeva, într-o bază de date, o asemenea „greșeală” voită, bineînțeles. E, în mod sigur, un mare iubitor al fotbalului românesc. De asemenea, e de remarcat cine lipsește de pe listă și e foarte bine așa!

Pentru cei care nu l-au prins jucând pe Dobrin, o incursiune prin arhivele Youtube e de folos. Iată  câteva mostre despre ce făcea Dobrin în teren și, mai ales, cum aducea victoria Și titlul pentru FC Argeș în meciul decisiv contra lui Dinamo, în București, din ultima etapă a campionatului, ediția 1978-1979.

Și instantaneu mi-am adus aminte de singura dată din viața mea când am chiulit de la ore în ciclul gimnazial (mai precis în clasa a VIII-a). Locuiam în Târgu Mureș și, pe atunci, aveam ore după-amiaza. Meciul ASA – FC Argeș se juca intr-o miercuri și aveam școală la ora meciului. Am chiulit, l-am văzut în carne și oase pe Dobrin jucând și a meritat din plin.

Am mai chiulit de multe ori de atunci. Dar cred că niciodată nu o sa mă simt mai mulțumit de mine ca acum, când am aflat că am am văzut un membru al Casei Regale a Fotbalului. A fost, fără îndoială, cel mai folositor chiul din viața mea.

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul și vrei să susții SPORTescu, iți dăm cateva idei:
- folosim unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile afiliate, site-ul nostru primește un comision din partea magazinelor pe care le promovăm. Nu te costă nimic în plus și ai șansa să ne susții;
- intră în Comunitatea SPORTescu de aici;
- dă Share și transmite-l prietenilor tăi, poate și ei vor să-l citească.
Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...