Argumente pentru al doilea Grand Slam al lui „Delpo”

Argumente pentru al doilea Grand Slam al lui Del Potro veți găsi în rândurile ce urmează. Finala dintre argentinian și Novak Djokovic e mâine noapte, de la ora 23, pe Eurosport.

Credit foto: usopen.org

Istoria sportului reține de obicei doar cifre, statistici și trofee. Dacă cineva a urmărit tenisul prin anii 2007-2009 și, dintr-un motiv necunoscut, a făcut o pauză de un deceniu, îi putem rezuma anii pe care i-a ratat în doar trei cuvinte: Nadal, Federer, Djokovic. El sau ea se va lumina la față și va deveni din nou interesat de sportul alb. Pe lângă acești trei atleți desăvârșiți, putem adăuga pe listă o serie de jucători cu atribute speciale.

Tensimani speciali în afara celor trei mari campioni

Nu îl uităm pe elvețianul Stan Wawrinka, care s-a impus prima dată într-un Grand Slam la 29 de ani (Australian Open 2014). El reușea o premieră, îmvingându-i pe Djokovic și Nadal în același turneu.
Dacă vorbim de spectacolul pur, nu putem să nu-i amintim pe Dustin Brown din Germania (cine nu-și amintește de victoria senzațională de la Wimbledon 2015 în fața lui Nadal?) și mai ales pe francezul Gaël Monfils, cu loviturile sale din altă lume  (l-am putut vedea și la turneul de la București).
Mai există un jucător special, care a reușit să câștige un Grand Slam (US Open 2009) și care se luptă pentru al doilea cu Novak Djokovic tot la New York. Vorbim de argentinianul Juan Martin del Potro, unul dintre cei mai carismatici jucători din ATP.
Forehand-ul lui Delpo este foarte greu de redat în cuvinte, însă ar putea fi comparat cu ciocanul lui Thor, pentru cei pasionați de mitologie și de filme cu supereroi.

Istoria se poate repeta

Juan Martin del Potro din Argentina va fi nevoit să refacă drumul lui Wawrinka din 2014, numai că de această dată dubla Djokovic/Nadal va fi de fapt Nadal/Djokovic.
La primul Grand Slam câștigat (US Open 2009), adversarii lui Juan Martin s-au numit Juan Monaco (Argentina), Jurgen Melzer (Austria), Daniel Köllerer (Austria), Juan Carlos Ferrero (Spania, cine și-l mai amintește pe acest campion de la Paris din 2003?), Marin Cilic (Croația, campion la US Open în 2014), Rafael Nadal și Roger Federer.
Credit foto: au.eurosport.com
Aceasta va fi doar a doua finală de Grand Slam a argenitinianului Del Potro, el mai atingând alte patru semifinale de turneu major în cariera sa. Vorbim despre Roland Garros 2009 și 2018 (aceștia par anii de vârf pentru Turnul din Tandil (Tower of Tandil), Wimbledon 2013 și US Open 2017.
Ceea ce îl face special pe Delpo în rândul argentinienilor este faptul că el a excelat mai degrabă pe suprafețele rapide. Acest aspect îl apropie pe Del Thortro de marele campion Guillermo Vilas, care se impunea de două ori în Australia (1978, 1979), o dată la US Open (1977) și chiar la Paris în 1977.
Grosul jucătorilor din Argentina (mai ales cei care au activat în anii 2000, când autorul acestuia articol mânca zgură pe pâine). Voi aminti doar două nume din acei ani: Guillermo Corria și Gaston Gaudio. Acesta din urmă este un caz special, fiind ultimul campion de la Paris înainte de încpeerea erei Rafa Nadal.
Unul din argumente: parcursul din 2018 de la US Open
Se poate spune că Juan Martin del Potro a avut un parcurs destul de relaxat până acum la US Open. În primele patru partide, nu a pierdut niciun set. Astfel, Donald Young (SUA), Denis Kudla (SUA), Fernando Verdasco (Spania) și Borna Coric (Croația) i-au devenit pe rând victime.
Primul test cu adevărat serios a venit în sferturi, în meciul cu semifinalistul de la Wimbledon, un alt american, John Isner. 6-7, 6-3, 7-6 și 6-2 s-a încheiat un meci destul de echilibrat.
În schimb, semifinala cu Nadal ar putea numită „Nu așa mi-am dorit să ajung în finală” sau „De ce mi-ați luat bucuria celei de-a doua finale”. Spaniolul a cerut de două ori intervenția medicului, înainte de a se retrage la sfârșitul setului al doilea.
Credit foto: usopen.org
Ne-am bucurat de forehand-uri inside out și de ciocanul lui Thor doar în primul set, când am avut parte și de tie-break. Nadal a salvat două mingi de set la 5-4, împingându-l în prelungiri. Acolo, JM del Potro a avut nervii mai tari și loviturile mai aspre, impunându-se cu 7-3. După aceea, din cauza accidentării, filmul lui Nadal nu a mai fost atât de clar.
Cu toate că Delpo este odihnit, șansele în finală sunt mai degrabă de partea lui Novak Djokovic. Acesta s-a impus deja anul acesta la Wimbledon și Cincinnati (reușind astfel să fie primul și singurul câștigător al tuturor turneelor de Masters).
Șansa argentinianului ar putea fi câștigarea primului set, pentru că o partidă de anduranță este mai degrabă apanajul jucătorului din Balcani.
1.40 este cota lui Djokovic la Betano, în timp ce Del Potro are o cotă de 2.95!

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul intră în Comunitatea SPORTescu de aici și distribuie-l către prietenii tăi. Poate și ei vor să-l citească. Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articolul respectiv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...