Tot Blajul a cântat și a băut două luni după eliminarea Petrolului!

Tot Blajul a cântat și a băut vreo două luni după ce echipa locală CIL, din campionatul raionului Mediaș (un fel de campionat județean acum), a eliminat în 16-imile Cupei României marea echipă a Petrolului.

tot blajul
Imaginea este din ziua meciului, oamenii mergând spre stadionul ce atunci funcționa pe „Câmpia Libertății”. Cadrul este surprins de singurul fotograf existent în oraș la acea vreme

Eram în 1964, de „Mărțișor”, CIL a câștigat cu 1-0, printr-un gol marcat în minutul 120 de Moșneag (28 de ani), un planificator. Un fel de contabil la una din fabricile ce alcătuiau proaspătul combinat de prelucrare a lemnului construit aici.

Revin cu amănunte de la acel meci istoric, deoarece sunt din Blaj, deci se explică întrucâtva trăirile mele. Pentru, sper, ultimul articol dedicat evenimentului, aduc la un loc mai multe mărturii ale unor oameni ce au trăit în acele vremuri, au fost la acel meci. Și, mai ales, au stat lângă acei jucători, chiar dacă vorbim de cei ai Blajului, din Divizia „Raion Mediaș”, ori de cei ai Petrolului, din Diviza A.

Echipa prahoveană a venit cu o zi înainte de meci și s-a cazat la Blaj, în singurul hotel existent pe atunci, Central, sau „Centrala”, cum îi spuneau localnicii.

Tot Blajul a vrut să vadă vedetele Petrolului!

Era absolut normal pentru acele timpuri ca în jurul garniturii de elită a ploieștenilor să se creeze mare vâlvă. Oamenii au venit cu mic cu mare și au stat lângă jucători, cu ei la masă! I-au cinstit din suflet cu câte un pahar cu vin sau cu câte o bere, atunci când vigilența antrenorului Ilie Oană, totodată selecționerul naționalei în acea vreme, putea fi înșelată.

Se trăiau momentele în care jucătorul nu purta acele căști mari pe urechi, e drept neinventate atunci, care îl transformă acum în ceva fabricat.

Se socializa de-adevăratelea, iar comuniunea era alta între spectator ori suporter și jucător. Dacă ultimul dădea printr-o evoluție bună măsura valorii sale, atunci atmosfera de după era asigurată.

Ce era mai important se petrecea după, atunci când poveștile se savurau pe îndelete sau aprig, de parcă meciul stătea să înceapă…

Social, erau ultimele zbateri, ultimele manifestări de bucurie ale unei lumi ce își avea rădăcinile înfipte în glorioasa perioadă interbelică a României Mari. Încă se trăia vârtos, fără simulări și timp pierdut aiurea.

5000 de lei pierduți pe un pariu!

Se pierd și pariuri pe sume frumoase. Doi prieteni pun la bătaie cam 5000 de lei în banii de acum, unul ia Petrolul, celălalt, lucru privit ca o nebunie, ia CIL Blaj! Cel care pierde această sumă o taie, la propriu, pe dealuri și nu se mai întoarce decât peste o săptămână!

tot blajul

Bulversat, marele Mircea Dridea plânge. Cadrele îl redau pe Nicolae Dondoș, stoperul care l-a marcat, un lăcătuș mecanic la acea vreme, consolându-l. Cel poreclit pe plan local Toriani, după jucătorul italian interbelic cu peste 250 de meciuri la AC Milan, îl îndeamnă, totodată, să se spele într-una din troacele amenajate anume pentru acest eveniment.

Peste doar un an și jumătate, Mircea Dridea va face șvaițer apărarea celor de la Liverpool (3-1 pentru Petrolul în Cupa Campionilor Europeni).

În rest, se bea bine. De asemenea, se și cântă. Cu toții, bineînțeles, tot Blajul, dar și echipa, la „Centrală”. Se savura cheful, și nu beția, vorba antrenorului-jucător de atunci al echipei din Blaj, regretatul Ștefan Chirilă, poreclit Pongo.

„E destul de astă seară, de când stăm pe-afară,
Streşinile pică, pică, pălăria-mi strică.
C-am avut un puișor,
Și-a murit de dor, de dor”.

Se bea și se cântă așa, în micuța urbe de pe Târnave, cam două luni, până când la Brașov, pe teren neutru, Steaua București o învingea pe CIL Blaj cu 12-0, în următoarea fază a competiției. Dar ce mai conta?

 

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul și vrei să susții SPORTescu, iți dăm cateva idei:
- folosim unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile afiliate, site-ul nostru primește un comision din partea magazinelor pe care le promovăm. Nu te costă nimic în plus și ai șansa să ne susții;
- intră în Comunitatea SPORTescu de aici;
- dă Share și transmite-l prietenilor tăi, poate și ei vor să-l citească.
Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...