Părerea psihologului: Actele huliganice de pe stadioane pot transforma un copil într-un adult violent!

Evenimentele din tribune de la meciul de handbal HC Dobrogea Sud Constanța – Dinamo au readus în actualitate problema huliganismului, a comportamentului violent, pe stadioane și pe arenele de sport.

scene-socante-la-meciul-dintre-constanta-si-dinamo-la-handbal-galeria-lui-dinamo-evacuata-cu-gaze-jucatorii
Captură foto: Digisport

Organizatorii partidei disputate miercuri afirmă că fanii oaspeților erau beți, iar dinamoviștii spun că au fost provocați de forțele de ordine. Poate că adevărul e undeva la mijloc, dar îngrijorător este că, din când în când, apar astfel de altercații pe arenele din România. Am discutat la general problema huliganismului cu psihologul sportiv Andreas Hniatiuc, președintele Asociației pentru Psihologia Sportului din România.

Ce-i mână în luptă pe cei care fac scandal la meciuri?

Huliganul se caracterizează prin nevoia ieșirii din anonimat și prin nevoia de expunere a apartenenței la o entitate sau la un grup social, cu care se identifică la nivel de valori și nevoi. La noi sunt mult mai mediatizate astfel de non-modele, în detrimentul conținuturilor legate de performanță sau de realizările unui sportiv.

Care este portretul lor psihologic?

Huliganul se identifică cu acele comportamente antisociale și nu ţine cont de consecințele faptelor sale, ba din contră, acestea reprezintă motiv de bravură. Actele huliganice devin obiective în sine și capătă valoare de reper în viața celui care le săvârșește. În grup, mai ales atunci când acesta este organizat în scopul promovării unor comportamente cu caracter antisocial, propagarea acestora se face extrem de rapid. Suporterii ar trebui să se limiteze la rivalitatea sportivă, care este chiar indicată, în sensul obținerii performanțelor, și ar trebui să își susțină echipa, în spiritul sportivității și al fair-play-ului. Rivalitatea ar trebui să se limiteze la încurajări și la scandări cu caracter pozitiv, fără a prejudicia imaginea nimănui. Doar în aceste condiții spectacolul tribunelor devine un element de atracție pentru cei pasionați de sport.

Vezi și:   Blătescu, spaima caselor de pariuri: totul despre etapa 4

„Oamenii de ordine trebuie să manifeste o conduită preventivă”

Forțele de ordine ar trebui să aibă și o pregătire psihologică, să fie antrenate pentru o negociere cu recalcitranții sau e ok să dea direct cu sprayul lacrimogen?

Înainte de a lua în calcul astfel de aspecte, ar fi indicat ca forțele de ordine să manifeste o conduită preventivă, să se rezume la a contracara ofensiva celor violenți, fără a provoca prejudicii și fără a face abuz de autoritate.

Un copil care vede astfel de evenimente este afectat din punct de vedere psihologic?

Violența, agresivitatea și vulgaritatea duse la extrem sunt deosebit de nocive atunci când privim la consecințele pe care acestea le provoacă. Atunci când sunt repetate în timp, întărite prin expunere și promovare, se pot transforma în reale modele comportamentale pentru anumiţi membri ai societății. Ele devin cu atât mai toxice, cu cât pot afecta comportamentul copiilor. Aceștia își însușesc mult mai ușor modele educaționale negative și le reproduc necondiționat, fără a reflecta la consecințele comportamentului lor. Un copil care asistă sau este implicat în acte de violență, se poate transforma într-un adult violent.

Ce facem, nu ne mai aducem copiii la evenimentele sportive?

Soluția corectă ar fi să eradicăm huliganismul și să adoptăm o atitudine civilizată, în spiritul valorilor sportive, prin care să atragem copiii către sport și să le oferim alternative de petrecere a timpului liber.

După succesul cursului de inițiere și instruire în psihologia sportivă din decembrie 2016, de la București, la care au participat aproape 100 de persoane, Asociația pentru Psihologia Sportului va organiza, pe 13 și 14 mai, la Suceava, un curs de psihologie a performanței în sport, la care vor vorbi managerii sportivi Dorin Goian, Ovidiu Burcă, psihologii sportivi Andreas Hniatiuc și Irina Anda Babău și web developer Vlad Teodorescu. Înscrierile se fac pe www.psihologiasportului.ro.

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul și vrei să susții SPORTescu, iți dăm cateva idei:
- folosim unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile afiliate, site-ul nostru primește un comision din partea magazinelor pe care le promovăm. Nu te costă nimic în plus și ai șansa să ne susții;
- intră în Comunitatea SPORTescu de aici;
- dă Share și transmite-l prietenilor tăi, poate și ei vor să-l citească.
Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...