Ce înseamnă sportul de performanță, ce sacrificii faci, ce satisfacții ai când mergi la Jocurile Olimpice, de ce oamenii trebuie să facă mișcare. Ne explică în interviul de mai jos Andreea Arsine (28 de ani), participantă la JO de la Rio în proba de 20 km marș, o atletă care promovează sportul de masă și mișcarea în general, fiind în acest moment și instructoare de fitness.
Andreea Arsine a participat la Jocurile Olimpice de la Rio în proba de 20 km marș, unde s-a clasat pe locul 45.
Andreea Arsine este unul dintre sportivii de top ai României, un exemplu pentru mulți sportivi consacrați, datorită perseverenței sale și a încrederii în propriile capacități. Am aflat că Andreea a practicat sportul încă din copilărie, că a avut rezultate notabile în perioada de juniorat și că a fost nevoită să plece din țară pentru o viață mai bună.
Totuși, nu a putut sta departe de casă, așa că a revenit, s-a recuperat și a tras mai tare ca niciodată. A realizat baremul de calificare pentru Jocurile Olimpice din 2016 și acum speră să intre în top 10 mondial!
Prin ce sacrificii ai trecut ca să ajungi la această competiție?
Fac anumite sacrificii pentru a practica sportul de performanţă. Când alegi să faci asta, compromisurile sunt în prim-plan, renunţi la multe în viaţa ta, însă toate acestea au şi recompensa lor şi, personal, nu le consider sacrificii… Cred că ar fi greu de trăit cu această povară. Mi-am ales acest drum de mică și am fost educată să-mi asum ceea ce vreau să fac. Acum, consider că a fost cea mai bună alegere pe care am putut vreodată să o fac, bineînţeles sub îndrumarea tatălui meu, care a avut un ochi bun şi împreună am putut construi un viitor frumos pentru mine ca om şi ca sportiv.
De câtă muncă este nevoie pentru a ajunge cât mai sus?
Multă muncă, sute de ore de antrenament, pregătire fizică, psihică şi tactică. În ceea ce priveşte competiţia de la Rio, totul arăta a fi bine, însă nu întotdeauna planul de acasă este acelaşi cu cel de la faţa locului. Rio a fost un vis frumos şi rămâne o amintire unică, o cursă incomparabilă, o experienţă superbă, cu întâmplări bune şi mai puţin bune. Indiferent de câte dezamăgiri întâmpini ca sportiv, merită să treci prin toate aceste experienţe, mai ales dacă ştii unde vrei să ajungi într-un final. Iubesc proba pe care o fac, 20 km marş, una dintre cele mai grele probe din atletism.
Poți să explici pentru cei care nu cunosc ce înseamnă această probă?
Marşul este un mers rapid, în care trebuie menţinut contactul cu solul permanent, iar piciorul de sprijin să aibă genunchiul drept. Este o probă titanică, ce necesită multă răbdare, rezistenţă şi forţă, dar şi concentrare şi atenţie maximă.
Ce satisfacţii ai în urma ultimelor rezultate?
Un prieten mi-a propus să fiu imaginea unui cros al ASE-ului, dedicat tineretului din Bucureşti. Astfel de iniţiative nu fac decât să mă bucure și să sper că sportul mai are o șansă. Cea mai mare satisfacţie este că oamenii mă văd ca pe un model de urmat şi primesc zilnic mesaje de încurajare şi întrebări despre sport în general, nutriţie sau stil de viaţă. Chiar mi-am deschis un blog pentru cei ce au nevoie de sfaturile mele: andreeaarsine.ro. Invit pe oricine doreşte să mă contacteze pe website şi să discutăm despre planuri de antrenament, executarea corectă şi eficientă a exerciţiilor fizice, nutriţie sau vă aştept să ne întâlnim direct la crosul ASE Student Run, duminică, 9 aprilie, unde participarea este gratuită pentru toată lumea.
De ce ai ales această combinaţie între fitness şi cros?
Îmi doresc să mai continui câţiva ani de acum înainte cu sportul, dar îmi doresc să mă implic şi în dezvoltarea sportului de masă din rândul tinerilor şi mi se pare super iniţiativa celor de la ASE. Îmi doresc să dezvolt la nivel naţional atât acest cros, cât şi un program pentru tinerii şi oamenii ce nu pot ajunge la sală să facă mişcare, un program online cu tot ce trebuie pentru a promova sportul, mişcarea. Acestea două merg mână în mână pentru a mă ajuta să-mi îndeplinesc obiectivele profesionale.
------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul intră în Comunitatea SPORTescu de aici și distribuie-l către prietenii tăi. Poate și ei vor să-l citească. Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor.
Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articolul respectiv.