Reforma în handbalul românesc pune pe jar mai multe echipe!

Reforma în handbalul românesc pune pe jar mai multe echipe! Ce-ar fi să fie puse „la lucru” absolut toate cluburile, inclusiv CSM București?!

Învingătoare la alegerile din februarie, echipa lui Alexandru Dedu (foto) se pregătește să vină cu prima schimbare majoră în handbalul românesc, care va influența în primul rând sectorul masculin. „Proiectul” se referă la transferul jucătorilor străini în Liga Națională. 

În tentativa de a proteja mai bine jucătorul român, pentru a crește masa de handbaliști autohtoni în prima ligă în următorii ani, Federația Română de specialitate introduce începând cu 28 aprilie criterii noi de valoare pentru cetățenii străini.

Concret, cluburile din România vor mai putea transfera sportivi din afara țării doar dacă aceștia au jucat la echipele lor naționale la ultimele două turnee finale, Campionat European și Campionat Mondial, și s-au clasat cel puțin pe locul 10. Sau dacă au ajuns în ultimii doi ani într-un Final 4 în Liga Campionilor sau Cupa EHF. Regula se referă la cluburile care vor dori să aibă mai mult de doi jucători străini în lot. Primele două poziții pentru străini nu vor fi afectate de criterii.

Unii au aplaudat, alții au contestat

Decizia forului condus de Alexandru Dedu a creat destule discuții. Anumite cluburi, în special cele care au mizat pe ”produsul” autohton, au apreciat măsura adoptată de Consiliul de Administrație. Au perceput-o ca pe strategie curajoasă, pentru că astfel cluburile vor fi încurajate să acorde o mai mare atenție jucătorilor români, în special să crească copii și juniori, pentru a-i da către echipele mari. În acest fel, aria de selecție ar putea crește considerabil peste câțiva ani. 

Alte cluburi, în schimb, au contestat noua strategie a Federației Române de Handbal sau cel puțin au considerat că decizia a fost luată în pripă, fără a fi analizate toate efectele.

Nemulțumirile sunt mari în special în sectorul masculin, acolo unde echipele nu prea se pot atinge de jucători din Top 10 mondial și european. Vom exemplifica de ce în rândurile ce urmează. Prin blocarea jucătorilor străini, valoarea campionatului intern va scădea.

Apoi, cluburile susțin că în momentul de față nu au de unde să aducă jucători români pentru a-i înlocui pe străini. În același timp, vor fi avea dificultăți să facă față în cupele europene. 

Efectele mai mari, la masculin

La feminin, lucrurile nu sunt atât de problematice, întrucât România are o cotă foarte bună pe plan internațional, iar Liga Națională se numără printre întrecerile interne care fac ”prețurile” azi.

CSM București, dar și echipe din plutonul doi, precum SCM Craiova, HCM Rm. Vâlcea, Corona Brașov își permit să transfere jucătoare de la naționale clasate în Top 10, adică din Norvegia, Danemarca, Franța, Brazilia, Muntenegru, Serbia, Suedia, Rusia. 

La masculin, noile criterii vor fi greu de abordat. În primul rând, la nivel de echipe naționale, România se află în afara Top 25. Apoi, niciun club din Liga Națională nu are loc în Top 30-40 la nivel continental, din punct de vedere al bugetelor, pentru a intra într-o competiție pentru cei mai buni jucători din lume.

FOTO: Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Cele mai bune 10 echipe naționale la ultimul Campionat Mondial și la ultimul Campionat European înseamnă o masă de aproximativ 180-200 de jucători, pentru că, în principiu, cele mai tari reprezentative figurează în ambele topuri. Numai în Liga Campionilor, la start sunt 28 de echipe, cu peste 550 de jucători. Dar cei mai buni handbaliști ai lumii mai sunt și la alte cluburi din Germania, Franța, Spania, Danemarca, Ungaria, țările cu cele mai bune campionate interne din Europa. Cam greu de crezut, astfel, că echipelor din România le-ar mai rămâne ceva.

În plus, pentru a convinge un jucător de clasă mondială să vină în România, probabil că trebuie să-i pui la dispoziție și o echipă capabilă să performeze. Asta ar însemna un buget de cel puțin 3-4 milioane de euro, greu de imaginat azi. ”Scorurile” în handbalul masculin sunt mult mai mari decât la feminin, unde cu un asemenea buget se poate câștiga și Liga Campionilor.

La masculin, nu se pot transfera jucători nici din din cele mai tari campionate!

Franța a devenit azi cel mai tare campionat din Europa, în orice caz la bătaie mare cu Bundesliga. PSG, Nantes și Montpellier au șanse mari să ajungă în Final 4 în Liga Campionilor, iar St. Raphael și Chambery, în Final Four-ul Cupei EHF.

Paradoxal, cluburile masculine nu vor putea transfera jucători din liga franceză, decât pe cei care au făcut parte din echipa națională! În urmă cu 2 ani, Guillaume Saurina, soțul handbalistei de la CSM, Camille Ayglon, nu a intrat nici în vechile criterii impuse de FRH, deși era golgheterul all-time al campionatului Franței. Până la urmă, interul stânga a fost adus de CSM București pe cele două locuri libere, fără criterii. În acest sezon, Saurina a fost în aceeași situație, astfel că a fost nevoit să plece. Unde? La Nantes, echipa care se află la 120 de minute de calificarea în Final Four-ul Ligii Campionilor. Așadar, restricțiile de acest gen au avut scăpări și pe vechile criterii.

De ce nu limitarea numărului de străini pe foaia de joc?

De ce criterii de valoare, în dauna limitării unui număr de jucători străini pe foaia de joc? Poate nu este o explicație reală, dar are ”acoperire”, ar fi însemnat în primul rând o blocare pentru CSM București. Clubul susținut de Primăria Capitalei are azi 11 handbaliste din afara țării în lot și numai 7 din România. Ce ar fi însemnat o limitate la 5-6 sportivi/sportive pe foaia de joc? Jumătate ar fi stat în tribună în Liga Națională și probabil că nu toate investițiile s-ar mai fi justificat.

FOTO: Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Federația Română de Handbal a venit însă cu o altă abordare pentru protejarea handbaliștilor români. Nu a ”lovit” într-un club de talia CSM, care își permite să aducă orice jucătoare din lume (și la masculin ar fi singurul club care și-ar permite să se apropie de jucători de Top 10 mondial). După această abordare, a ”lovit”, în schimb, în masa de cluburi din Ligile Naționale.

Așadar, argumente pro și contra. Dacă tot își dorește o reformă reală și vrea protejarea handbalistului român, poate n-ar fi rău ca Federația Română de specialitate să ofere cluburilor o egalitate de șanse, să le pună pe toate la ”lucru”, și pe cele cu bani, și pe cele fără bani. Inclusiv pe CSM București, motiv pentru care să vină și cu o limitare a numărului de jucători străini la meciurile din Liga Națională.

Și ar mai fi ceva, FRH să nu facă experimente de unul-doi ani, iar apoi să revină asupra criteriilor de valoare, pentru că în acest caz chiar se poate spune că a avut un interes ascuns, de a avantaja/dezavantaja pe cineva!  

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul și vrei să susții SPORTescu, iți dăm cateva idei:
- folosim unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile afiliate, site-ul nostru primește un comision din partea magazinelor pe care le promovăm. Nu te costă nimic în plus și ai șansa să ne susții;
- intră în Comunitatea SPORTescu de aici;
- dă Share și transmite-l prietenilor tăi, poate și ei vor să-l citească.
Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...