Poveste made in Romania: un antrenor neplătit 6 ani a dus două fete pe locul 3 mondial la sărituri în apă!

Poveste „made in Romania”: un antrenor neplătit 6 ani a dus două fete pe podiumul mondial la sărituri în apă! Nicoleta Angelica Muscalu și Antonia Mihaela Pavel au cucerit medalia de bronz la platformă sincron, în cadrul Campionatelor Mondiale de juniori de la Kiev. 

O performanță a sportului românesc realizată în această vară a trecut cu totul neobservată. La sfârșitul lunii iulie, la Kiev, două fete de 15 ani au cucerit medalia de bronz la Campionatele Mondiale de sărituri în apă rezervate juniorilor.

Este vorba despre Nicoleta Angelica Muscalu și Antonia Mihaela Pavel, care, sub comanda antrenorului Adrian Cherciu, au realizat practic o minune pentru sportul românesc.

Normal în România: se antrenează mai mult pe bureți

Trio-ul de la CSȘ Triumf București a cucerit medalia de bronz la platformă sincron, cu un punctaj de 265.44 puncte. A fost prima medalie obțină de România la un Campionat Mondial de sărituri în apă.

„Este istorie!”, a catalogat rezultatul antrenorul Adrian Cherciu. Și, într-adevăr, rezultatul este excepțional, dincolo de această premieră, având în vedere că în România sunt deschise doar două bazine de sărituri în apă, la Sibiu și Bacău, performanța fiind „clădită” în cea mai mare parte cu sărituri pe… bureți!

Povestea acestui rezultat este excepțională, în condițiile în care antrenorul Adrian Cherciu a dus aceste fete spre podiumul mondial și cu șanse de calificare la Jocurile Olimpice de la Tokyo fără a fi plătit aproximativ 6 ani! El este angajat temporar la CSȘ Triumf, iar în cea mai mare parte a timpului a trăit cu ce i-au oferit părinții!

De poveste: Cum a fost posibil să se ajungă la un asemenea rezultat?

„Cu foarte mult chin. Acum 7 ani, eu le-am învățat pe fete să înoate. Atunci, eram legitimat și angajat la un club particular, Aqua Team București, acolo unde le-am și selectat. Am lucrat o perioadă așa cum s-a putut, apoi bazinul (n.r. – Lia Manoliu) s-a închis, în urmă cu doi ani. Și am lucrat pe unde am apucat și noi, puțin pe la Sibiu, puțin prin Bacău. În rest, în sală”, a răspuns Adrian Cherciu. 

Antrenorul nu s-a plâns de faptul că cea mai mare parte a acumulărilor s-au desfășurat pe bureți, ci nu într-un bazin de sărituri în apă.

Vezi și:   Mărturii din infern: norvegienii, atacați de dinozauri pe străzile din București :))

„Cinstit să fiu, pregătirea în sală este cea mai bună. N-ar fi un impediment să putem să scoatem performanță. Pentru a ajunge să facem anumite sărituri, de talie mondială, olimpică, trebuie să fim foarte buni acrobați. Pentru a fi foarte buni acrobați, trebuie să lucrăm efectiv în sală. Cam 80 la sută sală, 20 la sută bazin, așa ne-ar trebui nouă la început. Mai târziu, ar fi bine 50 la sută sală, 50 la sută bazin, când ajungi la un anumit nivel de pregătire, de performanță. În situația aceasta (n.r. – fără bazin în București), planul de pregătire îl fac pe perioade și lucrez efectiv în sală, după care mergem la Bacău și ne antrenăm și cu apă. Acolo reușim să menținem pregătirea 50-50. Normal, când ne apropiem de concursuri, atunci scădem din planul de pregătire pe uscat și urcăm în planul de pregătire la apă”, a spus Adrian Cherciu.

De ce s-a închis din nou bazinul de la „Lia Manoliu”?

Bazinul din București de la „Lia Manoliu” este nefuncțional din 2016.

„A fost închis 12 ani, după care a funcționat 4 ani, iar în 2016 l-au închis din nou. Nu știu motivele, știu doar că este închis! Eu am văzut bazine mult mai proaste decât cel de la 23 August și totuși funcționau. Nu știu unde este exact problema, dacă este de natură politică, dacă este deteriorat, nu pot să dau detalii”, a explicat antrenorul situația bazinului de sărituri din București.

Adrian Cherciu spune că este greu să-i motiveze pe copii să vină la acest sport, dar afirmă că deține totuși o grupă de sportivi promițători pentru România.

„Am o grupă de 13 sportivi, vin din urmă și alții foarte buni. Este foarte greu să-i motivez, încerc să-i țin în priză cu implicarea mea în performanță, cu promisiunile mele pe care întotdeauna le-am realizat. Legătura dintre mine, sportivi și părinți este foarte strânsă, iar din acest punct de vedere avem un plus. Apoi, pe linie de federație, tot ce am cerut, m-au ajutat, nu mi-au întors spatele. Treaba cu bazinul Lia Manoliu nu ține de ei, dar, dacă am cerut bani pe cantonamente, mi s-au oferit”, a susținut antrenorul.

Vezi și:   Tensiune maximă la Dinamo. Căpitanul a fost exclus din lot de fani

Cherciu se luptă pentru a ridica ștacheta de performanță în condițiile oferite de România, dar se luptă și cu propria situație, una absolut incredibilă pentru un antrenor care are șansa de a califica niște sportivi la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020.

Angajat temporar, din 6 în 6 luni!

„Problema mea este că în toți acești 7 ani, după ce am fost la Aqua Team, la Steaua și CSȘ Triumf am făcut voluntariat. Anul trecut, pe 1 august, CSȘ Triumf m-a angajat cu contract, dar pe durata unui an. Iar acum mi-au prelungit contratul pe încă 6 luni. Practic, eu după 6 luni risc să nu mai fiu acolo. Nu că stau cu frică pentru faptul că voi fi dat afară, dar sunt angajat temporar din 6 în 6 luni. Și asta este o durere foarte mare a mea. Toată lumea mă sună și vrea să spun numai vorbe frumoase. Și eu de fapt, ce fac? Cu emisiuni și flori, nu-mi pot plăti anumite dări către stat. Este foarte greu în condițiile mele, timp de 6 ani am trăit din ce-mi ofereau părinții câte ceva, când puteau și ei. Este foarte dureros și greu. Și să mai scoți și rezultate”, ne-a relatat Adrian Cherciu.

Dar antrenorul câștigă deocamdată aceste bătălii, iar obiectivul personal este să le califice pe cele două fetel la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020. „De la anul, vom avea niște competiții, plecăm să ne calificăm. Întâi, avem ca obiectiv calificarea. Dacă treburile vor decurge cum au funcționat măcar până acum, din punct de vedere al performanței, eu garantez că mergem la Tokyo”, a tras concluzia Adrian Cherciu.

China și restul lumii

Săriturile în apă au intrat în programul Campionatelor Mondiale de natație din 1973, la Belgrad. Atunci s-au desfășurat pentru prima dată patru probe, platformă și 3 metri, feminin și masculin. După 1990, a fost inclus în program și proba de săritură de la trambulina – 1 metru, iar din 1998 se decernează medalii și la probe de sărituri sincron.

China este cea mai importantă națiuni la sărituri în apă, reușind să cucerească mai bine de 60% din titlurile mondiale puse în joc la seniori. 

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul și vrei să susții SPORTescu, iți dăm cateva idei:
- folosim unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile afiliate, site-ul nostru primește un comision din partea magazinelor pe care le promovăm. Nu te costă nimic în plus și ai șansa să ne susții;
- intră în Comunitatea SPORTescu de aici;
- dă Share și transmite-l prietenilor tăi, poate și ei vor să-l citească.
Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...