Portretul psihologic al sportivului român: „Cedează ușor presiunii, lucrează împins de la spate”

L-am rugat pe psihologul Andreas Hniatiuc, colegul nostru de la SPORTescu, să realizeze portretul psihologic al sportivului român. Andreas lucrează din această vară pentru Dinamo, după ce anul trecut a contribuit la performanțele echipelor de handbal și volei ale CSM București. Prima a câștigat Champions League, iar a doua Challenge Cup, ambele la feminin, iar Andreas a făcut parte din staff-ul lor!

hniatiucvolei
Andreas e primul din stânga, în picioare, alături de fetele de la CSM București care au câștigat anul acesta Challenge Cup la volei

Am făcut de curând, în ProSport, un interviu cu Andreas, în care ne spune cum se pregătește mental Dinamo pentru titlu, iar acum l-am rugat să ne schițeze pentru SPORTescu portretul psihologic al sportivului român. Iată ce a ieșit:

Aș începe cu neajunsurile, pentru a termina într-o manieră pozitivă. În general, sportivul român cedează ușor presiunii, lucrează mai mult împins de la spate și nu își exploatează la maxim resursele. Am ocazia să colaborez și cu sportivi de afară și, în ceea ce privește profesionalismul, sunt diferențe în defavoarea sportivului român. Acesta neglijează performanța, de cele mai multe ori, pentru beneficii de moment, nu vede drumul pe termen lung. Nu are o viziune corectă asupra carierei. Aici ar trebui să intervenim cât mai rapid cu putință. Dacă nu le arătăm calea spre succes, se vor irosi foarte multe talente. România este plină de sportivi talentați, care, pentru a reuși, ar trebui să fie mult mai preocupați de perspectivele pe care le oferă sportul de performanță. Pasiunea, ambiția și viziunea corectă asupra carierei reprezintă ingredientele succesului în viață. Cred că însușirea acestor valori poate crește nivelul sportului românesc”, punctează Hniatiuc.

Doar un club din Liga 1 și-a angajat psiholog!!!

L-am întrebat pe domnul psiholog și câte cluburi din Liga 1 au angajatun psiholog și am primit un răspuns uluitor: doar unul! „Din cunoștintele mele, doar Dinamo. În trecut, am mai avut colaborări stabile cu Sportul Studențesc, FC Național, Academia Gheorghe Hagi și FC Viitorul, dar și colaborări pe termen scurt cu alte șase cluburi. În ultimii 15 ani, au mai existat si alte cluburi care au încercat o colaborare, pe termen scurt, cu diverși psihologi: Universitatea Craiova, Farul Constanța, Poli Timișoara, FC Argeș, FC Brașov, FC Bihor și Rapid”.

Captură de ecran din 2016.08.03 la 16.38.49
Andreas cu trofeul Cupei României la handbal, cucerit de băieții de la CSM București

Steaua a adus ca psihologi un profesor de muzică și unul de matematică!!!

Și Steaua a adus în staff, prin 2008, doi așa-zis psihologi. Andreas știe despre ce a fost vorba: „Din păcate, nu erau psihologi, ci „mental coach”. Acele persoane nu aveau nicio calificare academică în domeniul psihologiei, fiind la bază profesor de matematică și profesor de muzică. Ceea ce ar trebui sa știe lumea este faptul că sportul are nevoie de psihologi cu competență și preocupare pentru domeniul sportiv. Doar simpla absolvire a Facultății de Psihologie este insuficientă pentru a stabili premisele performanței. Psihologia sportului este diferită de psihologia clinică sau de psihologia organizațională, tocmai de aceea celor care vin direct din domeniul clinic sau organizațional le este greu să se adapteze și să aibă performanțe. Specificul muncii este diferit, interacțiunea cu sportivii este diferită, iar intervenția psihologului trebuie să aiba un caracter dinamic”.

L-am mai întrebat pe Andreas dacă a auzit cazuri în care se spunea despre cei care merg la psiholog că sunt duși cu capul. Iată răspunsul lui: „În sport, pentru a-ți depăși limitele de moment, faci lucruri pentru care alții te percep ca fiind „dus”, pentru că nu înțeleg corect noțiunile de sacrificiu, ambiție, pasiune și implicare în tot ceea ce faci. Cam asta face diferența dintre cel care face sport pentru beneficii secundare și cel care ridică deasupra capului un trofeu”.

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul și vrei să susții SPORTescu, iți dăm cateva idei:
- folosim unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile afiliate, site-ul nostru primește un comision din partea magazinelor pe care le promovăm. Nu te costă nimic în plus și ai șansa să ne susții;
- intră în Comunitatea SPORTescu de aici;
- dă Share și transmite-l prietenilor tăi, poate și ei vor să-l citească.
Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...