Florentin Petre: „Dinamo înseamnă totul pentru mine!”

Florentin Petre este unul din simbolurile lui Dinamo, un sportiv admirat de toți „câinii roșii” și nu numai. „Piticul”, ajuns la vârsta de 39 de ani, este actualul antrenor al echipei secunde din „Ștefan cel Mare”.

Florentin Petre.

Și-a petrecut o mare parte din viață la Dinamo. A crescut în spiritul lui Dinamo încă de la juniori, atunci când deschidea ochii în fotbal alături de bunul său prieten, regretatul Cătălin Hîldan.

„Care este visul tău când mergi la un club mare? Visul unui copil e să ajungă la echipa mare. Apoi, visul aceluiași copil e să ajungă la echipa națională. Eu am făcut lucrurile astea, iar Dinamo m-a ajutat foarte mult. Dacă Dinamo nu era, eu nu existam ca sportiv!”, mărturisește Florentin în exclusivitate pentru SPORTescu.ro.

În 1988, a pășit pentru prima dată în complexul din „Ștefan cel Mare”, iar de atunci a muncit mult pentru visul său și a reușit! A reușit să urce pe treptele succesului și să scrie istorie pentru Dinamo! Și a devenit un idol, un model pentru viitorii fotbaliști.

A câștigat nu mai puțin de trei campionate, cinci Cupe ale României și o Supercupă. Toate cu Dinamo, bineînțeles. Pentru că TOTUL începe și se termină cu Dinamo!

În tricoul naționalei, a adunat 52 de prezențe și 6 goluri.

Octombrie 2015.  Iată-l antrenor la Dinamo 2! A rămas la fel cum îl știam pe teren: ambițios și muncitor prin definiție, o persoană carismatică și un caracter deosebit!

„Piticul” este și un exemplu de determinare printre elevii săi. Am asistat la un antrenament al „câinilor mici” condus de Florentin. Are mare grijă cu viitorul lui Dinamo, îi ceartă pe băieți atunci când este cazul și îi încurajează ca să devină din ce în ce mai buni. Vrea un joc în viteză, din puține atingeri, seriozitate și concentrare maximă de la Manole, Costache sau Ciobotariu – doar câteva nume de valoare din grădina bogată a „satelitului”.

Ce înseamnă Dinamo pentru tine?

TOTUL! Dinamo este cel mai mare club din România, din istoria acestei țări. Sunt foarte încântat și mândru că am făcut și fac parte din istoria clubului. Să joci 18 ani la acest club și apoi să antrenezi aproape trei ani… Este ceva! Înseamnă o viață de om. Sunt mândru de ce am realizat până acum.

Care este cel mai important moment al carierei tale de fotbalist la Dinamo?

Au fost multe… Jucând la acest club, am avut posibilitatea să câștig cam tot ceea ce mi-am propus. Am câștigat titluri atât la juniori, cât și la echipa mare, foarte multe cupe… Nu mai zic de experiență… Am fost educat și învățat după regulile acestui mare club.

Dar cel mai frumos meci în care ai jucat?

Vezi și:   Rapid renaște! E aproape incredibil: Copos s-a vindecat de zgârcenie și reface trupa de șoc!

În 2000, când am câștigat campionatul. Eram foarte tânăr, aveam 21-22 de ani. A fost o realizare foarte mare. Eram eu, Cătălin Hîldan, Cezar Dinu…

Ca jucător, ai vreun regret?

Nu. Tot ceea ce mi-am dorit, mi s-a realizat.

Cel mai greu adversar, Maldini

Care a fost cel mai puternic adversar întâlnit vreodată?

În atâția ani, am avut adversari foarte-foarte puternici… Cel mai greu adversar a fost Maldini, când am jucat cu Italia la CE din 2000.

Se bate Dinamo  la titlu sezonul acesta?

În momentul de față, suntem pe un drum bun. Avem o echipă, avem continuitate, rezultatele sunt bune, ținând cont de problemele care au fost. Cel mai important pentru Dinamo și pentru toți dinamoviștii a fost că am ieșit din insolvență.

„Câștigați pentru Cătălin!”

Urmează un joc foarte important… Se comemorează 15 ani fără Cătălin Hîldan. Vor câștiga băieții meciul în memoria Unicului Căpitan?

Ar trebui să câștige pentru Cătălin. De acolo, de sus, el vede tot și sunt sigur că și el este alături de băieți!

Ce spui despre actualul lot, format în mare parte din jucători străini?

Sunt jucători de calitate. Rezultatele și calitatea jocului le rezolvă pe toate. Să nu uităm că în lot se află și foarte mulți tineri. Din punctul meu de vedere, ar fi foarte important dacă i-am forța puțin.

De ce ai ales calea antrenoratului?

Îmi place foarte mult. În viață, trebuie să alegi un lucru la care te pricepi și pe care îl faci cu sufletul. Asta vreau să fac, am foarte multe lucruri de învățat. Viața mea de fotbalist s-a terminat acum aproape patru ani. Urmează viața de antrenor, care este foarte-foarte grea.

Care este modelul tău în antrenorat?

Am avut mai mulți antrenori cu care am lucrat și am încercat să fur câte ceva de la fiecare, dar vreau să îmi formez eu un model și să îmi realizez visurile.

Cum e la echipa secundă? Ce obiective aveți?

Obiectivul meu principal e să aduc la nivelul echipei mari mai mulți jucători tineri. Deocamdată avem patru. Mai am obiectiv încă trei jucători până în vara anului viitor, când sper ca Dinamo și suporterii să se bucure de ceea ce avem noi în curte.

Nominalizează-ne câteva nume de viitor dintre puștii de la Dinamo 2.

Vezi și:   Curaj de polițist: vrea să-i bată pe Burleanu și Lupescu!

Ciobotariu, Costache, Manole, care a și debutat la echipa mare, Nistor, Georgescu. Sunt copii care oricând pot face pasul la Liga 1.

Când te vedem la prima echipă, antrenându-ți fiul?

Deocamdată, avem de învățat. Ca să ajungi să antrenezi Dinamo, îți trebuie experiență. Eu știu tot ceea ce înseamnă Dinamo, dar trebuie să înveți anumite lucruri ca antrenor.

Florentin Petre despre clubul care l-a consacrat ”Dacă Dinamo nu era, eu nu existam ca sportiv!”

Cât de mult contribui la dezvoltarea lui Patrick ca fotbalist?

Ce a depins de mine, s-a terminat. De aproape un an și jumătate, totul depinde numai de el. Din punct de vedere profesional, se ocupă singur, e pe barba lui. Mai vorbim, ne dăm sfaturi.

„Sper ca Patrick să ajungă mare fotbalist”

Ce așteptări ai de la el?

Să ajungă mare fotbalist. Are calități, are toate posibilitățile să devină foarte bun. Acum depinde de el și de felul cum se comportă în afara terenului.

Cum comentezi afirmația lui Patrick care spune că e mai bun ca tine?

El a crescut în vestiarul lui Dinamo. Știe foarte bine ceea ce înseamnă istoria acestui club. A văzut DVD-uri cu mine cât n-au văzut alții meciurile lui Dinamo toată viața. Vă spun cu siguranță că, pentru Patrick, Dinamo înseamnă TOTUL!

Despre controversata situație de la Steaua ce părere ai?

Lucrurile astea nu trebuiau să se întâmple. Ca dinamovist, îmi place ce se întâmplă acolo. Dar ca om de fotbal, mi-aș dori ca majoritatea cluburilor să aibă bani și să mențină acest minunat sport în forță.

„România are nevoie ca de aer de un turneu final”

Ne calificăm la Euro?

Eu cred că da. Este foarte importantă atitudinea jucătorilor în partidele care ne așteaptă, mai ales că jucăm meciul cu Finlanda fără suporteri. Fotbalul românesc are nevoie ca de aer de un turneu final.

Cum e Florentin Petre în timpul liber?

Sincer să fiu, stau acasă cu familia. Vorbim, ne jucăm cu copilașul, ne plimbăm. Ne petrecm viața într-o armonie frumoasă!

Ce le transimți fanilor dinamoviști?

Nu există fani ca ai lui Dinamo! Suntem apreciați peste tot în lume pentru coregrafii. Fanii noștri vin de pe altă planetă! Îi iubesc din toată inima mea și le mulțumesc pentru tot ce au făcut pentru mine cât am fost sportiv la acest club! Îmi doresc să vină cât mai mulți la stadion, să suțină echipa și la bine, și la greu.

Credit foto: Răzvan Păsărică / sportpictures.eu și Arhivă personală Florentin Petre

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul și vrei să susții SPORTescu, iți dăm cateva idei:
- folosim unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile afiliate, site-ul nostru primește un comision din partea magazinelor pe care le promovăm. Nu te costă nimic în plus și ai șansa să ne susții;
- intră în Comunitatea SPORTescu de aici;
- dă Share și transmite-l prietenilor tăi, poate și ei vor să-l citească.
Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...