Dobrin, „Prințul din Trivale”, ar fi împlinit astăzi 68 de ani!

Cel mai mare fotbalist român al tuturor timpurilor, așa cum este numit de o bună parte a suporterilor de la noi, Nicolae Dobrin, cunoscut ca „Gâscanul” sau „Prințul din Trivale”, ar fi sărbătorit astăzi alături de familie și prieteni 68 de ani

Nicolae-Dobrin-765x474

Nicolae Dobrin este imaginea reprezentativă a fotbalului românesc. Dorit de echipe ca Dinamo, Steaua sau Real-Madrid, Gicu Dobrin a făcut mare echipa de la Pitești, unde a performat pe tot parcursul carierei de fotbalist, cu o scurtă pauză, de un an, când a jucat pentru C.S. Târgoviște, aflată în Diviza B.

dobrin 1

Despre Nicolae Dobrin s-au scris și se vor mai scrie zeci de articole și sute de pagini, pentru că a fost unul dintre cei mai talentați fotbaliști din istorie. Fără Nicolae Dobrin, fotbalul românesc ar fi fost cu siguranță mai sărac. El a fost ales de trei ori cel mai bun fotbalist al României, în anii 1966, 1967 și 1971.

O întreagă carieră, o singură iubire

Născut la 26 august 1947, „Gâscanul” a debutat în lumea fotbalului la 14 ani și 10 luni la echipa Dinamo Pitești (așa cum se numea pe atunci F.C. Argeș Pitești). A înscris pentru echipa lui de suflet 111 goluri în cele 408 meciuri jucate și a câștigat două titluri de campion național cu aceasta.

Pentru scurt timp, între 1981 şi 1982, a jucat pentru C.S. Târgoviște, dar F.C. Argeș Pitești a fost marea dragoste a lui Gicu Dobrin, la care s-a întors ca fotbalist, iar mai apoi ca antrenor.

La echipa națională, „Prințul din Trivale” debutează la 1 iunie 1966 într-un meci disputat între RFG și România, încheiat cu scorul de 1-0. Pentru România, Dobrin, a jucat 48 de meciuri și a marcat 6 goluri. Cea mai mare neîmplinire a acestuia este, conform apropiaților lui, faptul că în 1970, antrenorul lotului național, Angelo Niculescu, nu l-a folosit deloc la turneul final al Campionatului Mondial din Mexic, cu toate că Dobrin fusese cel care adusese România aici prin golul marcat în poarta Portugaliei.

Talentat, dar nedreptățit

Motivele pentru care nu a fost băgat în teren au fost dezbătute de-a lungul timpului din ’70 și până în prezent, însă nici acum situația nu este prea clară. Fostul antrenor al naționalei, Angelo Niculescu, decedat anul acesta, declara că nu l-a folosit pe „Gâscan” din cauza vieții extrasportive pe care o avea, în timp ce marele sportiv declara înainte să moară că jocurile de poker pe care le câștigase în fața celor de la Dinamo l-au exclus din lot.

„Cei care au păcătuit față de el la Guadalajara au păcătuit și față de întreaga națiune română. Față de Dobrin s-a dus o politică ticăloasă. L-au aruncat la marginea sportului, chiar dacă era cel mai bun dintre ei”, declara pentru site-ul gsp poetul Adrian Păunescu, apropiat al fotbalistului, la funeraliile acestuia.

„Eu am mai spus și cred că lumea a înțeles. Dreptatea a fost făcută de suporteri. Ei nu l-au uitat. Dacă era vinovat, trebuia să-și ceară scuze, dar lui i s-au cerut scuze. Toată lumea e cu mine, nimeni nu l-a uitat”, a declarat pentru www.sportescu.ro soția fotbalistului.

Dacă Gicu Dobrin nu a vrut să plece de la FC Argeș Pitești la o altă echipă românească, el ar fi vrut să joace pentru Real-Madrid, de unde a avut o ofertă concretă, dar sistemul comunist nu i-a permis acest lucru. Fotbalistul mărturisea că ar fi vrut să se transfere în condiții normale, nu ca un fugar.

Gicu Dobrin

Căsnicie de 41 de ani alături de Gica Dobrin

Dacă fotbalul a fost ceva mai mult decât pasiune, Gicu Dobrin a cunoscut iubirea adevărată alături de soția sa, Gica Dobrin, cea care i-a fost aproape până în ultimele clipe ale vieții. Gica, femeia care i-a stat alături timp de 41 de ani şi de la numele căreia i se şi spunea Gicu,  a dezvăluit că l-a iubit necondiționat, chiar mai mult decât s-a iubit pe sine.

Ultimul transfer al lui Dobrin a avut loc în 26 octombrie 2007. A fost una dintre cele mai negre zile ale fotbalului românesc, ziua în care l-am pierdut pe „Prinţul din Trivale”. A murit de cancer pulmonar la spitalul din Pitești, după ce boala îi provocase dureri crunte.
Contactată de echipa SPORTescu Gica Dobrin mărturișește că nici nu știe cum s-au scurs acești ani, de când sportivul a plecat dintre noi. „Sunt două faze: sufletul meu care plânge pentru că îmi doream să fim împreună așa cum am fost 41 de ani, mai ales că tinerețea e mai ușoară, dar bătrânețea e mai grea. În rest, nu știu cum au trecut acești ani. Zilnic s-a vorbit despre el, acasă, pe stradă, la stadion. Dacă am stat la o coadă sau am fost la un cabinet medical, toată lumea a vorbit de el. E prezent cu noi în fiecare zi”.

Acum, la aproape 8 ani de la dispariția fotbalistului, soția acestuia continuă să-i ducă mai departe numele prin școala de fotbal Nicolae Dobrin.
„Școala funcționează foarte bine. Copiii au fost în pregătire, iar astăzi au fost și ei la cimitir. Prin școala asta duc mai departe dorința lui și visul lui”, spune Gica Dobrin.
În memoria acestuia, după 1989, numele stadionului din Pitești a fost modificat în „Stadionul Nicolae Dobrin”.

Urmăriți mai jos câteva faze remarcabile ale lui Nicolae Dobrin pe terenul de fotbal. Echipa SPORTescu îi este recunoscătoare sportivului pentru întreaga carieră și speră că acolo sus și-a găsit liniștea sufletească!

nujuuu

Credit foto: ovidiuciutescu.wordpress.com, sportnews.libertatea.ro

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul și vrei să susții SPORTescu, iți dăm cateva idei:
- folosim unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile afiliate, site-ul nostru primește un comision din partea magazinelor pe care le promovăm. Nu te costă nimic în plus și ai șansa să ne susții;
- intră în Comunitatea SPORTescu de aici;
- dă Share și transmite-l prietenilor tăi, poate și ei vor să-l citească.
Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...