Nadia, Zeița Gimnasticii Mondiale = România

Nadia Comăneci este cea mai bună sportivă din România din toate timpurile și una dintre cele mai mari gimnaste din lume. Numele ei, recunoscut oriunde pe Mapamond, impune respect pe fiecare continent, pentru că Nadia a dus gimnastica, un sport complex și extrem de dificil, aproape de perfecțiune.

nadia comaneci 1976 nota 10
Micuța româncă a dat tehnologia peste cap la Jocurile Olimpice de la Montreal, în 1976, determinându-i pe arbitrii competiției de gimnastcă să îi acorde nota 10 pentru evoluția ei excepțională de la bârnă.

Cum tabela de marcaj nu era programată să arate această notă, s-a afișat 1,00 în loc de 10,00!!!
A fost prima notă maximă din istoria gimnasticii! Iar Nadia avea atunci numai 14 ani, era o fetiță de școală, timidă și drăguță.

La sfârșitul anilor 70 și începutul anilor 80, foarte multe fete de vârstă preșcolară din România își doreau să facă gimanstică și să ajungă „Nadia„, impresionate de strălucirea, de talentul și de gingășia copilei devenite „Zeița gimnasticii mondiale”. Pe străzi și în parcuri, micile gimnaste făceau “roata” și “podul” de sus, șpagatul și “sfoara” și visau să devină campioane olimpice.

Sacrificiu pentru echipă

Nadia Comăneci a impresionat o lume întreagă în 1976, la Montreal, când a cucerit trei medalii de aur, una de argint și una de bronz, dar ascensiunea ei începuse cu un an mai devreme, când a obținut nu mai puțin de patru medalii de aur la Campionatul European de la Skien (Norvegia).

Au urmat apoi alți lauri mondiali și europeni, dar și o poveste dramatică, la Campionatul Mondial de la Fort Worth: Nadia a concurat accidentată, cu o rană la încheietura mâinii, și a reușit să aducă, împreună cu colegele ei, o nouă medalie de aur pentru echipa României, după un 9,95 incredibil la bârnă, ținând cont de accidentarea ei serioasă.

Vezi și:   Cămătaru nu avea nevoie de așa ceva... Gheata care roade

Bela Karolyi, antrenorul ei de atunci, a povestit în Libertatea: “Nadia a concurat atunci bandajată la mână, era accidentată. Abia dacă putea atinge bârna! A fost un moment senzaţional. Mă uitam la ea şi nu-mi venea să cred că un om poate avea atâta ambiţie şi putere de luptă”.

Cum ne-au furat rușii

De povestit rămâne și competiția de la JO Moscova 1980, când Nadia a fost nedreptățită flagrant la bârnă, în concursul individual compus. Arbitrii au întârziat minute bune să afișeze nota româncei, așteptând evoluția favoritei gazdelor Elena Davîdova. Tensiunea era maximă, atât în sală, cât și în România. Milioane de telespectatori simțeau că ceva nu este în regulă și se întrebau de ce întârzie atât de mult nota Nadiei.

nadia comaneci romania - Montreal
Ne gândeam măcar la o notă care să o ducă la egalitate de puncte cu Davîdova pe primul loc. Emoțiiile erau imense, Nadia Comăneci privea uimită la circul din sală, cu arbitrele care negociau la nesfârșit. Și circul s-a prelungit minute bune într-o tensiune de nedescris. Până la urmă a apărut și nota. Nadia a primit doar 9,85 (avea nevoie de 9,95) și s-a clasat pe doi, în timp ce rusoaica a luat aurul!

Nadia a mai luat patru medalii de aur la Universiada de la București și s-a retras după ce antrenorii ei, Marta și Bela Karolyi, au rămas în SUA la finalul unui concurs demonstrativ. Nadia s-a întors acasă, dar a fugit din România în noiembrie 1989, înainte cu doar câteva săptămâni de Revoluție!

Acum, Nadia Comăneci, trăiește în America și este recunoscută în toată lumea drept cea mai bună gimnastă din toate timpurile, participă la acțiuni caritabile și e unul dintre cei mai mari ambasadori ai României în străinătate. Oricine spune Nadia spune, automat, România!

Vezi și:   Dramatism la cote maxime, Simona este în sferturi la US Open

credit foto: fr-fr.facebook.com  |  marca.com

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul intră în Comunitatea SPORTescu de aici și distribuie-l către prietenii tăi. Poate și ei vor să-l citească. Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articolul respectiv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...