Este aproape imposibil să ne raportăm la istoria sportului fără să parcurgem cel puțin o pagină din cariera lui Roger Federer. Elvețianul deține atît de multe recorduri în lumea tenisului, încât o simplă enumerare nu ar genera decît balast ori redundanțe.
Sunt de remarcat mai degrabă acele capitole la care campionul din Basel și-a demonstrat slăbiciunile, dacă putem aprecia astfel anumite date statistice referitoare la parcursul său de până acum. Ar fi de notat doar trei aspecte în acest sens: duelurile cu Rafael Nadal (23-10 pentru sportivul iberic), numărul de turnee Master Series adjudecate (27 – Nadal, 24 – Federer, 24 – Djokovic) și numărul de turnee obținute de-a lungul întregii cariere la nivelul circuitului ATP (Jimmy Connors – 109, Ivan Lendl – 94, Roger Federer – 87).
În rest, tot ce a demonstrat FedEx s-a alchimizat, dacă îmi este permisă această licență poetică, împrumutată din istoria Evului Mediu. Cele trei puncte nevralgice prezentate mai sus pot fi ajustate sau chiar depășite în următoarele sezoane. Dacă elvețianul ar mai evolua în ATP cel puțin trei ani și dacă forma lui Nadal nu s-ar îmbunătăți considerabil, sportivul din Țara Cantoanelor ar putea să-și adjudece cel puțin alte patru trofee din Seria Master. Desigur, nu trebuie să îl neglijăm nici pe Novak Djokovic în acest sistem de ecuații.
Mai greu îi va fi jucătorului din Basel să strângă scorul duelurilor directe cu Rafael Nadal. Din păcate, spaniolul nu prea mai reușește să-l întâlnească pe Federer în competițiile importante la care cei doi participă. Și au existat cel puțin două ocazii și anul acesta, ultima oară chiar la Cincinnati, cînd Rafa a fost eliminat de compatriotul său Feliciano Lopez în optimi de finală.
În ceea ce privește turneele cîștigate, diferența de 22 de titluri în favoarea lui Connors este într-adevăr greu de recuperat. În plus, în rezolvarea acestor dileme statistice, trebuie să ținem cont și de faptul că Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro din 2016 ar putea fi ultima bornă importantă din cariera septuplului campion de la Wimbledon.
Dacă mai adăugăm și faptul că reușitele elvețianului au apărut în perioada în care tenisul s-a dezvoltat în paralel cu marketing-ul, dar și cu Virtua Tennis (un popular joc de calculator și consolă), putem echivala, fără a ne face procese de conștiință, numărul de turnee al legendei americane cu cele 87 din prezent ale lui Roger Federer. Cu puțină șansă, vom vorbi spre finalul carierei de 100 de trofee pentru FedEx.
Dar pînă atunci, ne pregătim de episodul 42 al înfruntării dintre Novak Djokovic şi Roger Federer. Acesta din urmă conduce cu 21 la 20 disputa și pornește cu șansa a doua la orice meci de 3/5 cu sîrbul. Va fi important ca Federer să obțină primul set, pentru a avea o șansă reală în disputa de la Flushing Meadows.
Ar putea fi al 18-lea Grand Slam câștigat și poate primul de care s-ar bucura în mod conștient gemenii mari ai cuplului Mirka-Roger, născuți în 2009. La Wimbledon 2012 erau prea cruzi ca să înțeleagă geniul tatălui lor. Aujourd-hui, je suis Roger Federer.
*Elvețianul a triumfat la US Open de cinci ori consecutiv, între 2004 și 2008, pierzînd în 2009 finala împotriva argentinianului Juan Martin del Potro.
Credit foto: www.jazbanetwork.com
------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul intră în Comunitatea SPORTescu de aici și distribuie-l către prietenii tăi. Poate și ei vor să-l citească. Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor.
Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articolul respectiv.