Îndemn la unitate şi la susţinerea naţionalei

Vă îndemn să fiţi români, acum înainte de Euro şi în timpul turneului final, pentru că, de ceva vreme, suntem din ce în ce mai dezbinați, avem o gândire negativistă, fără speranță, dar vrem un viitor mai bun, care pe de altă parte ni se pare imposibil sau foarte greu de construit.

Suporterii romani alaturi de steaguri tricolore in tribunaTrebuie să recunoaștem că ne place să trăim din amintiri. E firesc să ne mândrim cu reușitele din trecut, să reamintim de fiecare dată când avem ocazia de generația de aur care ne-a făcut cinste în lume… Dar până când? Nu putem depăna amintiri la nesfârșit și să nu construim nimic. E drept că nu va mai exista o asemenea generație, dar este și normal, pentru că suntem oameni și cu toții suntem diferiți, conjucturile și mentalitățile diferă.

Nu avem nevoie de o „a doua generație de aur” ca să ne bucurăm de fotbal, avem nevoie doar de răbdare, înțelegere, încredere, bunăvoință și speranță, avem nevoie de un al 12-lea jucător și acela suntem chiar noi (susțin campania „Eu sunt 12”). Haideți să încercăm să credem în ceea ce avem, să începem să apreciem ce va urma și să creăm un viitor frumos!

După amicalele cu DR Congo şi Ucraina, criticile asupra naționalei s-au intensificat… Au urmat cele cu privire la selecţia pentru turneul final, unii au criticat chiar şi victoria cu Georgia. Deci, după cum se poate constata, indiferent de rezultat (înfrângere/egal/victorie), românul tot nu e mulțumit. Păi atunci ce ar trebui să facă echipa națională? Mulți vor răspunde: să joace fotbal adevarat, dom’le!

Să vă spun eu ceva: românul s-a obișnuit doar să critice, să se plângă și să se complacă în situație. Ce anume schimbi și cu ce te ajută pe tine ca persoană să începi să comentezi în cel mai rău mod posibil pe diferite platforme de social media despre jucători și performanța lor… să aduci injurii și să consideri greșit orice nu se aseamănă cu opinia ta? Mai mult ca sigur, în cazul în care Y era selectat la națională în locul lui X, tot atâția nemulțumiți ar fi existat.

Dacă vă apucați să scrieți că naționala a pierdut din cauza faptului că antrenorul l-a selectat pe Icsulescu în locul lui Cutărescu… ce ați rezolvat? Credeti că selecţionerul vă va citi comentariul și la următoarea selecție vă va asculta? Mă indoiesc de acest lucru.

Fiţi decenţi! Susţineţi-vă ţara!

Selecționerul este însărcinat cu aceste decizii și voi – fanii, suporterii, trebuie să susțineți echipa atât în momentele ei de glorie, cât și in cele mai proaste momente ale sale. E în regulă să vă expuneți părerea, de aia există și dreptul la liberă exprimare, dar nu faceți din asta un obicei prost și nu vă construiți un caracter urât, plin de ură, dușmănie, invidie, frustrare sau orice alt sentiment ce vă încearcă în momentul în care nu sunteți mulțumiți în anumite privințe.

Spuneți-vă oful, dar într-un mod adecvat, decent și după asta trageți aer in piept și susțineți-vă țara, fiți patrioți până la capăt. Nu v-ați săturat să  ne desconsidere atâta lumea și să nu ne ia în seamă?

Dacă momentan nu se poate oferi performanța care se dorește, haideţi măcar să fim uniți! Să dăm dovadă că suntem oameni frumoși, că ne susținem unii pe alții, că împreună suntem mai puternici.

Multă lume crede că viața de sportiv e ușoară și mulți afirmă: aaa, e fotbalist, doar aleargă și dă cu piciorul în minge… Ce mare lucru? Și mai câștigă și bani pentru chestia asta… și chiar mulţi bani… Recunoașteți că aveți gândirea asta. Da, poate pe de o parte e nedrept că fotbaliștii sunt plătiți cu mult mai mult decât alți sportivi ce practică diferite sporturi, dar ăsta e un subiect diferit. Dacă tot ziceți că e așa ușor, de ce nu jucați voi in locul lor?

Chiar dacă nu am jucat volei la un nivel înalt, ci doar la nivel de juniorat, tot viață de sportiv am avut pentru aproximativ 5-6 ani și aș retrăi oricând această perioadă cu cel mai mare drag și în alte circumstanțe poate chiar aș fi continuat-o mai departe. Pentru mine, sportul este religia mea, sentiment des întâlnit în rândul suporterilor din afară și pe cale de dispariție la noi în țară.

Determinare, ambiţie, pasiune, bucurie

Viața de sportiv înseamnă multe sacrificii, determinare, putere, ambiție, pasiune și bineînțeles bucurie. Un sportiv este mai puternic decât se poate vedea la suprafață,  pentru că, după fiecare înfrângere, trebuie să se ridice, să treacă peste și să se antreneze pentru o nouă provocare cu aceeași mentalitate de învingător ca la început. Sunt  oameni și e normal să treacă prin perioade mai grele, să fie încercați de anumite neplăceri, fapt ce le poate afecta performanța sportivă, așa că e eronat să-i judecați, nu numai pe ei, ci pe oricine.

Niciodată nu știi ce se ascunde în spatele unei anumite acțiuni, întâmplări, ce a dus la acest rezultat. Vă grăbiți să dați verdictul: da, normal că au pierdut, normal că au jucat prost, nu și-au dat interesul, puteau să fugă mai tare, X putea să dea pase celuilalt și așa mai departe…

Sportivii dau totul şi pentru că durata carierei lor e scurtă. Azi ești pe teren și joci, într-o fracțiune de secundă te accidentezi și nu mai joci toată viața… E crud sentimentul și numai un sportiv adevărat poate înțelege acest lucru. E unul dintre motivele pentru care evoluează cu atâta dăruire de fiecare dată.

Lăsați deoparte răutățile, setea de a descuraja, negativismul și alte idei complet opuse gândirii pozitive, sentimentului de unitate, iubirii față de țară, față de aproapele vostru și susțineți echipa națională. Fiți al 12-lea jucător, fiți mândri că sunteți români, să vă râdă inima de fericire când auziți imnul țării la începutul meciului, fiți bucuroși că sunteți parte din echipă („Eu sunt 12”), credeți și încurajați acești oameni ce ne reprezintă, fiți sportivi adevărați, suporteri înfocați și dedicați, oameni cu caracter frumos, FIȚI ROMÂNI!

Credit foto: Răzvan Păsărică / sportpictures.eu

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul și vrei să susții SPORTescu, iți dăm cateva idei:
- folosim unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile afiliate, site-ul nostru primește un comision din partea magazinelor pe care le promovăm. Nu te costă nimic în plus și ai șansa să ne susții;
- intră în Comunitatea SPORTescu de aici;
- dă Share și transmite-l prietenilor tăi, poate și ei vor să-l citească.
Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...