Gabriela Szabo, raza de soare a atletismului românesc

Gabriela Szabo: voință extraordinară, ambiție, rezistență. Mândria atletismului românesc, o legendă. Gabriela Szabo e o mână de om cu inimă enormă și cu suflet imens.

Gabriela Szabo raza de soare a atletismului românesc
Fetița mititică din Bistrița a ajuns să cucerească lumea datorită acestor calități și datorită muncii extraordinare pe care a depus-o de-a lungul carierei.

I-am descoperit voința extraordinară, ambiția, rezistența la Jocurile Olimpice de la Atlanta, când a cucerit medalia de argint în proba de 1500 de metri. Tunsă scurt, slăbuță, cea mai măruntă dintre concurentele din finală a făcut o cursă aproape perfectă, a atacat pe ultima turnantă, a trecut de pe 5 pe 2 și a rămas aici, pentru argint, fiind depășită doar de rusoaica Masterkova.
A fost o cursă pe care vă recomand să o revedeți, pentru că mie îmi crează și acum emoții de nedescris:

Micuța româncă a devenit apoi campioană mondială la 5.000 de metri, la Atena 1997 și la Sevilla 1999, pregătind astfel marea cursă de la Sydney 2000, în aceeași probă, când Gabriela Szabo a fost magnifică, incredibilă, eclatantă! A fost o cursă după care mi-au dat lacrimile de bucurie, de emoție, de mândrie. Gabriela, mult mai experimentată decât la Atlanta, cu câteva kilograme în plus, ceea ce era de bine, arăta mai atletă, mai aproape de celelalte concurente, s-a instalat din prima sută de metri în frunte și a continuat așa sau cel mai departe pe poziția a patra, în imediata apropiere a celei care conducea cursa.

Și la 1000, și la 2000 de metri, și la 3000, era acolo, în medalii, cu mari șanse de a o câștiga chiar pe cea de aur. Marea rivală, Sonia O’Sullivan, alerga greu, în spate, după poziția a opta, chiar pe 11 la un moment dat! Dar irlandeza a revenit fantastic, pe 6, apoi pe 4, în timp ce Gabi era mereu în frunte, o rază de soare printre cele patru etiopience îmbrăcate în verde.

Ultimele două ture, ultimii 800 de metri dintr-un total de 5.000: Sonia sprintează, le ocolește efectiv pe cele trei etiopience, Gabi sprintează în același timp! Africancele revin, e ultima tură! Gabi ține ritmul extraordinar de intens, Sonia vine imediat în spatele ei, vrea să o depășească pe culoarul doi, Gabi rezistă incredibil, o ultimă forțare a irlandezei, pare că se duce spre victorie, dar Gabi rezistă încă o dată atacului, parcă e doar ea acolo și pământul care se învârte repede-repede sub picioarele ei. Gabi termină prima și ia medalia de aur! Sonnia O’Sullivan se mulțumește cu argintul!

Merită să revedeți cursa aici: http://youtu.be/gxLyLadaHMU. Eu am trăit emoțiile ca acum 13 ani!

Gabi Szabo s-a retras din atletism în 2005, la numai 30 de ani, și s-a dedicat cum era și normal, atletismului. A fost secretar general al FRA, a promovat alergarea peste tot în țară, a organizat numeroase competiții pentru copii și e promotor al campaniei sociale “Sport pentru viață”.

Gabriela Szabo la Jocurile Olimpice
– Argint la Atlanta 1996, 1500 de metri
– Aur la Sydney 2000, 5000 de metri
– Bronz la Sydney 2000, 1500 de metri

Gabriela Szabo la Campionatele Mondiale în aer liber
– Aur la Durham 1995, cros cu echipa
– Aur la Atena 1997, 5000 de metri
– Aur la Sevilla 1999, 5000 de metri
– Aur la Edmonton 2001, 1500 de metri

Gabriela Szabo la Campionatele Mondiale de sală
– Aur la Barcelona 1995, 3000 de metri
– Aur la Paris-Bercy 1997, 3000 de metri
– Aur la Maebashi 1999, 3000 de metri
– Aur la Maebashi 1999, 1500 de metri

credit foto: docromania.wordpress.com

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul și vrei să susții SPORTescu, iți dăm cateva idei:
- folosim unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile afiliate, site-ul nostru primește un comision din partea magazinelor pe care le promovăm. Nu te costă nimic în plus și ai șansa să ne susții;
- intră în Comunitatea SPORTescu de aici;
- dă Share și transmite-l prietenilor tăi, poate și ei vor să-l citească.
Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...