Încercăm să aducem câteva argumente psihologice pentru eşecul Simonei Halep la turnee de Grand Slam şi nu numai. Are sau nu nevoie de un psiholog în staff?
Despre Simona s-au scris şi se vor mai scrie multe, câtă vreme sportiva se află în topul celor mai bune jucătoare de tenis din lume. Este un “risc” pe care fiecare sportiv trebuie să şi-l asume atunci când îşi propune să ajungă în vârful ierarhiei şi, în acelaşi timp, este un demers absolut normal, de vreme ce prezenţa acesteia stârneşte interesul publicului.
În ultima perioadă, s-a vorbit mult despre faptul că Simona ar trebui să coopteze în stafful său un specialist care să se ocupe de pregătirea ei mentală. De ce nu acceptă colaborarea cu un psiholog, câtă vreme cei mai mulţi sportivi de top, mai ales cei care practică sporturi individuale, au ales să lucreze cu un astfel de specialist?
Departe de noi intenţia de a scrie într-o manieră critică, tendenţioasă, despre Simona Halep, aşa cum a făcut o colegă de breaslă cu ceva timp în urmă, ulterior propunându-se pentru a colabora cu sportiva, ci doar ne propunem să realizăm o analiză, argumentând strict profesional şi încercând să oferim răspunsuri întrebărilor formulate, tot mai frecvent, de mulţi iubitori ai sportului alb.
Aşa cum am mai afirmat în nenumărate rânduri, este doar o chestiune de timp până când Simona va deveni numărul 1 mondial în tenisul feminin, cu condiţia retragerii Serenei Williams, însă, pentru a atinge această performanţă, ar fi recomandat ca ea să facă anumite schimbări.
Impresia unanimă este că, în ciuda talentului, a poziţiei în clasamentul WTA (acum e pe locul 3) şi a perspectivelor personale, Simona ar putea mult mai mult, clacând când lumea se aşteaptă mai puţin. De ce? O posibilă explicaţie ar fi lipsa unei pregătiri mentale adecvate, menite să îi ofere perspectiva depăşirii momentelor critice din timpul meciurilor şi a unei conduite constant pozitive.
Tenisul se află în topul celor mai solicitante sporturi din punct de vedere mental, alături de gimnastică şi patinaj, astfel încât, pentru a reuşi, este imperos necesar ca sportivii să dispună de un mental puternic. Or în acest context, psihologul sportiv, prin experienţa sa, este cel care poate desăvârşi munca unui sportiv de succes. Indiferent de calităţile motrice, dacă nu îşi antrenează şi mintea în mod consecvent, un sportiv va rămâne doar un sportiv bun, şi nu va deveni unul de excepţie.
În cartea sa autobiografică, Serena Wiliams povestea că a avut perioade când mergea zilnic la şedinţe de consiliere psihologică, în condiţiile în care se afla deja pe poziţia cea mai înaltă din ierarhia WTA. Cu alte cuvinte, deşi ajunsese să domine tenisul mondial, ea a considerat că prezenţa psihologului în stafful său rămâne o nevoie constantă pentru a se menţine în top.
Referitor la oscilaţiile de formă şi de rezultate, mereu s-au născut întrebări ale căror răspunsuri ne-ar putea edifica în privinţa cauzelor care au dus la respectivele eşecuri.
Iată întrebările la care vom încerca să răspundem în episoadele care urmează:
De ce nu câştigă Simona un turneu de Mare Şlem?
De ce schimbă antrenorii atât de des?
De ce manifestă reacţii impulsive în timpul meciurilor?
De ce este inconstantă în joc?
Psiholog sportiv Andreas Hniatiuc
Psiholog sportiv Andreas Hniatiuc
Credit foto: Cosmin Iftode / sportpictures.eu
------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul intră în Comunitatea SPORTescu de aici și distribuie-l către prietenii tăi. Poate și ei vor să-l citească. Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor.
Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articolul respectiv.
Amin, credeam ca sunt singura care gandeste asa :))