Analiză tactică: Va risca Dynamo Kiev cu Steaua sau joacă „la siguranţă”?

Steaua îşi joacă joi, de la ora 22:05, pe Naţional Arena, ultima şansă de calificare în 16-imile Europa League. Trebuie să o bată pe Dinamo Kiev, iar Aalborg să se încurce la Rio Ave. Încercăm mai jos să descifrăm cum vor juca ucrainenii la Bucureşti (în tur, ne-au bătut cu 3-1).

steaua - dinamo kiev europa league 2014
1. Cum contracarezi un 4-2-3-1 agresiv al lui Dinamo Kiev, echipă obişnuită să ţină liniile foarte sus pentru a câştiga mingile adânc în terenul advers şi pentru a disturba fluxul de pase al adversarilor?

Mutarea cea mai firească pentru a bloca jocul între linii al lui Belhanda ar fi ca Steaua să contracareze triunghiul de la mijlocul terenului al celor de la Dynamo cu un triunghi propriu, cu vârful în jos.
Prepeliţă şi Sânmărtean ar fi interii care ar tampona la Sydorchuck si Rybalka/Veloso ,iar Bourceanu sau Breeveld ar fi „liberoul” din faţa apărării care ar trebui sa blocheze jocul între linii al lui Belhanda. Acest modul ne-ar permite să începem un pressing agresiv cu interii noştri, fără teama că se va căsca un spaţiu prea mare între fundaşi şi mijlocaşi, deoarece între linii l-am avea pe Bourceanu su pe Breveeld.

Reversul medaliei este dat de faptul că nici unul dintre Sânmărtean sau Prepelitaţă nu au suficentă agresivitate pentru un pressing avansat. În plus, cu un singur om în faţa defensivei, mijlocaşii laterali adverşi pot căuta interiorul şi îl pot „inunda” pe singurul închizator stelist (vezi figura 1).

2. În tur, echipa din Kiev a preferat un 4-1-4-1 pentru ca interii lor, Belhanda şi Rybalka, să îi preseze cât mai adânc pe Sânmărtean şi Prepeliţă, iar Sydorchuck să acopere singur zona din faţa fundaşilor. În deplasare, vor risca să joace cu un singur închizător?

Dynamo Kiev evoluează în deplasare. E calificată, deci se pune întrebarea: vor risca jucând cu un singur închizător sau vor fi conservatori şi vor folosi doi? În ultimele trei meciuri din campionat, Dynamo a preferat un modul defensiv, 4-2-3-1. Este de anticipat ca şi pe Arena Naţională ucrainienii să folosească doi închizători, Rybalka-Sydorchuck/Veloso.

Principala lor preocupare ar putea fi să nu îl lase pe Chipciu să aibă spaţiu între linii şi, folosind doi închizători, să acopere mai bine zona din faţa fundaşilor. Sigur, Rebrov a arătat că nu ignoră punctele forte ale steliştilor, dovadă că în tur a modificat sistemul de joc doar pentru a-l bloca pe Sânmărtean, dar acum, neavând nevoie vitală de victorie, este probabil să meargă totusi pe un modul de siguranţă, 4-2-3-1.Analiză tactică Dynamo Kiev - Steaua

3. Cât va conta faptul că ucrainienii sunt deja calificaţi în primăvara europeană în alegrea primului 11?

Aşa cum am scris mai sus, Dynamo este deja calificată. Acum războiul lor intern se dă între orgoliu şi dorinţa de a-şi menaja nişte titulari. Cel mai probabil, Rebrov va acorda şansă şi unor jucători tineri să evolueze la Bucureşti.

Burda ar putea apărea în locul lui Vida pe stânga. Veloso ar putea fi înlocuit cu Sydorchuck sau Buyalsky, iar în atac, nici unul dintre Kravets si Mbokani s-ar putea să nu fie titulari, în locul lor putând juca Teodorczyk. De asememea, Gusev probabil va intra din primul minut pe dreapta,  în locul lui Yarmolenko.

In partea a doua vom dezbate mai mult tactica Stelei.

credit foto: gsp.ro

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul și vrei să susții SPORTescu, iți dăm cateva idei:
- folosim unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile afiliate, site-ul nostru primește un comision din partea magazinelor pe care le promovăm. Nu te costă nimic în plus și ai șansa să ne susții;
- intră în Comunitatea SPORTescu de aici;
- dă Share și transmite-l prietenilor tăi, poate și ei vor să-l citească.
Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...