Dan Petrescu face toți banii! Becali s-a ales cu mărunțiș

CFR Cluj și-a asigurat bugetul prin calificarea în Play-off-ul Ligii Campionilor și, implicit, în grupele Europa League. Campioana României va încasa minim 14 milioane de euro în urma acestui sezon european, în vreme ce FCSB trebuie să se mulțumească cu 300.000 de euro, Universitatea Craiova cu 280.000, iar Viitorul cu 260.000!

© FOTO:Flaviu Buboi/SPORT PICTURES

Calificarea în Play-off-ul Ligii Campionilor i-a adus lui CFR, din start, 5 milioane de euro. Acestor bani li se vor adăuga din participarea în grupele Europa League:

• 2,92 milioane pentru calificarea în grupe
• aproximativ 3 milioane de euro din market pool (168 de milioane de euro vor fi împărțiți între cluburile calificate în grupe, în funcție de potențialul de audiență pe care îl are fiecare țară. Jumătate din sumă se împarte între numărul de țări reprezentate în această fază a competiției. Fiecare parte se distribuie între reprezentantele respectivei țări, direct proporțional cu performanțele din sezon precedent în campionatul intern. Cealaltă jumătate din market pool se împarte în funcție de faza competiției)
• aproximativ 1,5 milioane de euro pentru poziția în clasamentul coeficienților (84 de milioane vor fi împărțite în funcție de coeficientul din ultimii 10 ani. Ultima clasată în această ierarhie primește 71.430 de euro. Se adaugă 71.430 de euro cu fiecare loc. Prima clasată primește 3,42 milioane de euro).
• 190.000 de euro pentru fiecare punct câștigat. „Bugetul” UEFA pentru fiecare meci este de 570.000 de euro. În cazul în care un meci se termină la egalitate, fiecare echipă primește 190.000 de euro, iar restul de 190.000 merg într-un fond care se împarte la final între toate participantele, proporțional cu numărul de victorii.
• aproximativ 600.000 de euro din vânzarea biletelor la meciurile de pe teren propriu.

Dacă echipa antrenată de Dan Petrescu câștigă măcar 7 puncte din această grupă, atunci clubul va încasa peste 14 milioane de euro din această aventură europeană.

Dacă s-ar fi calificat în Liga Campionilor, Dan Petrescu ar fi băgat în contul clubului mai mult decât dublu:

• 5 milioane de euro din calificarea în Play-off
• 15,25 milioane de euro pentru calificarea în grupele competiției
• 900.000 de euro pentru fiecare punct câștigat . „Bugetul” UEFA pentru fiecare meci este de 2,7 milioane de euro. În cazul în care un meci se termină la egalitate, fiecare echipă primește 900.000 de euro, iar restul de 900.000 merg într-un fond care se împarte la final între toate participantele, proporțional cu numărul de victorii.
• aproximativ 4 milioane de euro din market pool (292 de milioane de euro vor fi împărțiți între cluburile calificate în grupe, în funcție de potențialul de audiență pe care îl are fiecare țară)
• aproximativ 4 milioane de euro pentru poziția în clasamentul coeficienților (585 de milioane vor fi împărțite în funcție de coeficientul din ultimii 10 ani).

Dacă CFR ar fi obținut minim 3 puncte în grupe, în contul campioanei ar fi intrat minim 31 de milioane de euro.

Câți bani a pierdut Gigi Becali?

Dacă ar fi trecut de Vitoria Guimaraes, FCSB ar fi încasat peste 8 milioane de euro:

• 2,92 de milioane pentru accederea în grupele Europa League
• aproximativ 1,5 milioane de euro din market pool (suma primită de reprezentantele României s-ar fi împărțit la doi)
• aproximativ 3 milioane de euro pentru poziția în clasamentul coeficienților (FCSB stă mai bine decât CFR Cluj).
• 1,14 milioane de euro dacă ar fi câștigat 6 puncte
• aproximativ 300.000 de euro din vânzarea biletelor la meciurile de pe teren propriu.

Dar… strategia lui Gigi Becali din ultimii ani a produs numai 300.000 de euro, suma primită pentru calificarea în Play-off-ului Europa League. Universitatea Craiova a primit 280.000 pentru că a atins turul 3 preliminar, iar Viitorul a câștigat 260.000 de euro de la UEFA, pentru că a participat în turul 2 preliminar. Aproape nimic, în comparație cu CFR.

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul și vrei să susții SPORTescu, iți dăm cateva idei:
- folosim unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile afiliate, site-ul nostru primește un comision din partea magazinelor pe care le promovăm. Nu te costă nimic în plus și ai șansa să ne susții;
- intră în Comunitatea SPORTescu de aici;
- dă Share și transmite-l prietenilor tăi, poate și ei vor să-l citească.
Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ.

2 COMENTARII

  1. […] Dan Petrescu a câștigat ultimele două campionate în România și mai are unul cu Urziceni, în 2009. Cu toții ne așteptam atunci ca Bursucul să facă trecerea spre o echipă puternică din Occident. A ales însă banii din Rusia, apoi din Qatar și din China, dar asta nu înseamnă că valoarea lui a scăzut, ci doar că și-a stopat singur ascensiunea spre fotbalul adevărat. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...