Curaj de polițist: vrea să-i bată pe Burleanu și Lupescu!

Curaj de polițist: Ștefan Crăciunescu (28 de ani) vrea să-i bată pe Răzvan Burleanu și Ionuț Lupescu la alegerile pentru șefia FRF, care vor avea loc pe 18 aprilie. 

Ștefan.C
Crăciunescu Ștefan, candidat FRF

Ștefan Crăciunescu e din Alexandria, ca și Liviu Dragnea, și încearcă să le ia fața lui Burleanu, Lupescu și Pușcaș. Are planuri mărețe și o serie de critici către actualul președinte al Federației.

Este ofițer de poliție la bază, dar a jucat fotbal la nivel de tineret și a încercat să formeze o echipă de juniori. A scris și o carte despre fotbalul din România, carte pe care o găsiți AICI.

Ștefan Crăciunescu a ales să-și înceapă campania într-un mod mai puțin obișnuit. Și-a prezentat programul pentru candidatură într-un LIVE pe Facebook și are o pagină pe care își scrie opiniile. Încă nu se gândește să-și deschidă propriul site sau să-și sporească numărul de apariții în presă. Vezi mai jos înregistrarea în care Ștefan Crăciunescu își przenta planurile pentru redresarea fotbalului românesc.

https://www.facebook.com/managerstef/videos/395504364232730/

”Doresc să introduc modalitatea de revocare a președintelui, în baza programului strategic de candidatură, și să înființez campionatul național U21”

Ce vrei să schimbi în fotbalul românesc?

În primul rând, vreau să introduc modalitatea de revocare a președintelui FRF, în baza programului strategic de candidatură, care în momentul de față are un rol formal. Nu mi se pare normal să-ți continui nestingherit activitatea de conducere a federației dacă nu îți îndeplinești obiectivele, ba să mai ai și posibilitatea de a solicita un nou mandat. Este absurd. O altă anormalitate o reprezintă contractarea personalului FRF pe o perioadă ce depășește durata propriului mandat. Ar trebui limitată la acest interval, cu opțiune de prelungire.

De unde vei aduce bani?

Având în vedere că, am declarat-o notarial, nu voi accepta nicio recompensă, inclusiv diurnă, dar și alte modificări administrative, pe perioada mandatului, am preconizat venituri ce vor fi distribuite cluburilor, între 3,5 și 5 milioane euro anual, din care minim 1,5 milioane vor fi destinate performanței. Totodată, expunerea de la ligile inferioare, fotbal feminin sau futsal este zero, meciurile importante sunt pe youtube sau facebook. Ca să înțelegem gravitatea, dau exemplul finalelor Cupei României la feminin, acestea s-au jucat pe stadioane din Bistrița sau Hunedoara, dacă nu mă înșel, în timp ce Ministerul de Externe a susținut în 6 luni două meciuri cu echipa națională de fotbal feminin pe Arena Națională. Ca să nu mai vorbim de copii și juniori! Câștigătoarea U19 merge în Youth League, varianta Ligii campionilor la copii, mulți nici nu știu cine ne-a reprezentat în această competiție.

Și ce propui?

Voi propune înființarea campionatului național U21, dar și retragerea echipelor secunde, întrucât creează o concurență neloială. Este anormal ca o formație care se luptă pentru promovarea într-un eșalon superior să dispute un meci împotriva unei echipe formate din Man, Pleașcă, Golofca, Achim sau Gnohere etc., care din motive mai mult sau mai puțin obiective au fost trecuți la echipa secundă, în timp ce contracandidata să dispute partida respectivă împotriva unei echipe de juniori.

„În fotbalul din România există doar stablitate financiară personală, având în vedere că Burleanu și-a acordat o primă de 90.000 de euro.”

Care sunt cele mai grave greșeli făcute de Răzvan Burleanu și de echipa lui?

Care sunt realizările? O calificare chinuită la Euro 2016, cu Feroe, unde am datorat victoria unor reușite personale ale lui Budescu, care ulterior nu a fost convocat la turneul final sau lui Sânmartean, care în 45 de minute a realizat mai mult decât toată echipa în celelalte meciuri. Naționala a „reușit” performanța de a nu ne califica în fazele superioare ale CE, deși a avut parte de un sistem extrem de permisiv, dar ne-a bătut Albania. Apoi am avut cel mai bine plătit staff din istorie și aproape cea mai slabă clasare din istorie. Sau poate e o realizare faptul că la futsal, din cele 9 goluri marcate de România la baraj, 6 au fost reușite de un jucător naturalizat?

Financiar?

Au declarat la finanțe posibil cele mai mari pierderi din istoria FRF, undeva la peste 5 milioane euro. Într-un fotbal românesc atât de sărac, ei au avut cheltuieli de 23 milioane euro, în această sumă probabil fiind cuprinse și cele câteva mingi, excursii, mese și 2 lei/km la transport acordate unor membri, branduiri, reviste și alte chestiuni care să mascheze nereușitele. Posibil să existe o stabilitate financiară persoanală a lui Burleanu, având în vedere că și-a acordat primă de 90.000 euro.

Totuși, se laudă cu acea regulă U21…

Regula U21? Nu are nicio valoare, este și aceasta o manipulare. Cum am zis, trebuie înființat un campionat special destinat acestei categorii de vârstă, un jucător per echipă nu are cum să facă diferența. Nu numai asta, dar să luăm sezonul 2015-2016, în care nu aveam această regulă, fiind adoptată în februarie 2016. Cred că era și perioada de transferuri încheiată de câteva zile, deci nu putem să spunem că au fost pregătite cluburile din timp, vom vedea jucători activi U21 cu minute jucate, atât în acel sezon, cât și anterioarele precum: Stanciu (FCSB), Ioniță (Astra), Rotariu (Dinamo),  Hanca (ASA), Florin Tănase (Viitorul), Păun (CFR), Ivan (CSU Craiova), Miron (Botoșani), Belu (Timișoara), Voduț (Voluntari). Au mai rămas 4 cluburi, Chiajna și Pandurii, care aveau majoritar jucători români, Petrolul, și Iași. Ultima – o echipă condusă deficitar de domnul Prunea. Cu toate că aveau centru de copii și juniori, pentru îndeplinirea regulii U21 foloseau un jucător împrumutat, Ștefănescu.

Vezi și:   U-BT Cluj-Napoca, victorie de senzație în EuroCup!

Sunt câțiva jucători tineri care au apărut în Liga 1…

Impactul regulii U21 este fix zero! De fapt, are un impact negativ, ca și obligativitatea de a nu avea mai mult de 3 jucători extracomunitari în lot, acestea doar scad nivelul Ligii 1. Nu influențează cu nimic selecția la loturile naționale faptul că se folosește un jucător din Franța sau din Brazilia, ambii fiind stranieri.

Au punctat la imagine, la comunicare…

Expunerea federației? Uitați-vă la sondajul făcut de FRF prin care se solicita părerea suporterilor cu privire la investirea profitului în urma meciurilor din preliminariile Campionatului Mondial! S-au strâns numai câteva sute de voturi. Absurditatea constă și în variantele de răspuns, cum ar fi premierea sau dotarea cu materiale sportive, lucruri elementare, care deja ar fi trebuit să existe.

”Lupescu este văzut drept un salvator al fotbalului din România, dar are o mulțime de minusuri”

Care sunt principalele tale avantaje in comparatie cu restul competitorilor pentru sefia FRF?

Am jucat la nivel de copii și juniori, în toate selecționatele ce au participat la olimpiadele școlare,  după care am absolvit Academia de Poliție, Facultatea de drept, Facultatea de sport și perfomanță motrică, sunt masterand la educație fizică și antrenament sportiv, posesor de licență UEFA C, am publicat o carte în domeniul fotbalistic, am avut activitate în cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, motiv pentru care, în opinia mea, nu pot fi catalogat drept un outsider al fenomenului fotbalistic sau impropriu pentru această funcție.

Crăciunescu Ș
Cartea scrisă de Ștefan Crăciunescu – Fotbalul AZ – Momentul 0

Sunt sigur că există persoane anonime mult mai bine pregătite decât mine, în domeniul juridic sau fotbalistic, dar în ceea ce privește contracandidații, cu excepția domnului Balaj, pe care am declarat că îl voi propune cel puțin pentru funcția de președinte CCA, într-un sistem obiectiv de valori ar fi trebuit să câștig din primul tur, dar nu este așa, mai ales dacă ne gândim că nu s-au definitivat candidații, iar 80% din adeziuni au fost acordate fără nicio bază. Pe lângă Răzvan Burleanu, despre care am arătat anterior de ce nu merită un nou mandat, și Cristian Balaj, care ar fi bun pentru funcția de președinte FRF, dar perfect pentru președinte al CCA. Actualul vice și fost președinte al CCA, Deaconu, a fost promovat de pe locul 23, susținând examenul odată cu domnul Balaj, ocupantul primului loc. Posibili candidați ar mai fi domnul Marcel Pușcas și Ionuț Lupescu, ultimul văzut ca salvator al fotbalului românesc.

Păi Lupescu e o personalitate în fotbalul românesc…

Câteva din „realizările” domnului Lupescu după activitatea de jucător: a luat primă pentru calificarea la Euro 2008 suma de 110.000 euro, în timp ce Prunea 105.000 euro; antrenorul pus de Lupescu a dus România aproape de locul 60, cel mai slab din istoria României, fără a-și da cineva demisia; a avut o chestiune persoanală cu Rădoi, neputându-se detașa și pârându-l ca la grădiniță în preliminariile ligii, pentru ca nu avea licența PRO. Nu știu dacă acestea erau atribuțiile unui director tehnic. În 6 ani, a spus că a organizat doar un turneu ieftin, în viziunea dânsului, de 1 milion de euro. Nu are principii și, pentru o funcție, i s-a alăturat lui Mircea Sandu, ultimul învinovățindu-l pe Lupescu pentru faptul că din cauza lui nu mai avem loc în Comitetul Executiv UEFA, după ce tot Lupescu îi mulțumise lui Mircea Sandu pentru ajutorul dat. Nicidecum nu putea fi vorba de meritocrație, întrucât a fost antrenor doar câteva luni la două echipe, Brașov și Bacău, fiind demis pentru rezultate slabe.  Nu mai vorbim că a declarat că nu a urmărit meciul de baraj cu Grecia, dar grecii au fost mai buni, și multe altele fără vreo bază.

De Marcel Pușcaș ce zici?

Domnul Marcel Pușcaș are toate atuurile necesare, juridic, administrativ, dar mai ales fotbalistic, însă nu pot pricepe de ce a renunțat la candidatură înaintea începerii scrutinului pentru un candidat cu șanse mult mai mici, când normal era să se întâmple invers. Și apoi, de ce acceptă să fie conducătorul unor centre de excelență ilegale?

CȘ

”Burleanu a încercat cu un an înainte de alegeri să îndepărteze potențiali candidați”

Cum a decurs procesul pe care l-ai intentat împotriva lui Burleanu și a echipei lui?

În cadrul acestui proces, a fost primul meu contact cu realitatea fotbalistică, subiectivă desigur. Răzvan Burleanu a propus ca persoanele ce vor să candideze la președinția FRF să fi îndeplinit un rol activ în cadrul fotbalului asociație pentru cel puțin 2 ani în ultimii 5 anteriori datei la care este propus ca și candidat. Modificarea  a fost introdusă cu mai puțin de un an înaintea alegerilor, special pentru ca această condiție să nu poată fi îndeplinită de potențialii candidați, ca să nu mai vorbim că sub această regulă președintele FIFA nu ar putea să candideze la șefia FRF, ceea ce este absurd, este ca și cum angajatul restricționează angajatorul. S-au scris articole despre declarațiile unor oameni din fotbal, dar eu am fost singurul care a acționat în instanță și am fost profund dezamăgit pentru faptul că titlurile au fost spre sugerarea ridicării restricției unor potențiali candidați, precum Marica sau Lupescu, în condițiile în care aceștia nu au făcut niciun demers în acest sens.

Vezi și:   Artiștii și fotbaliștii au sărbătorit cu Alexandrion și Kreskova

S-a dat un verdict?

Momentan, competența de soluționare a cauzei a fost declinată și nu s-a stabilit un nou termen, probabil nu va exista o soluție până în alegeri, însă, având în vedere că nu au primit avizul MTS, aceste modificări nu vor intra în vigoare.

”Sunt dezamăgit de numărul mare de adeziuni acordate fără nicio bază actualului președinte. Burleanu încearcă să-i manipuleze și intimideze pe membrii votanți”

De ce ai ales să lupți împotriva actualului președinte FRF, și nu alături de el?

Este o calitate ce mă deosebește de foarte multe persoane: nu mă vând pentru funcții sau alte chestiuni materiale. Eu nu doresc să fac parte din nicio echipă, am pornit de jos, am văzut „tratamentul” de care beneficiază copiii din această categorie, iar visul meu este să ajut cât mai mulți copii, astfel încât aceștia să fie tratați corect și răsplătiți pe măsura muncii depuse, însă  pregătirea mi-a dat posibilitatea să ofer soluții și pentru celelalte categorii. Sunt oarecum dezamăgit de numărul ridicat de adeziuni date fără nicio bază actualui președinte și de modul în care unii membri îl percep, raționamentul fiind subiectiv desigur, întrucât nimeni nu poate vorbi de realizări, mai ales în condordanță cu sumele cheltuite.

Dacă voi candida, întrucât după 3 județe vizitate am obținut numai două propuneri de candidatură, eu cred că voi putea demonstra, în cazul în care voi câștiga, faptul că Răzvan Burleanu nu îndeplinea condițiile de candidatură, fără a ne lega de înregistrarea membrilor afiliați.

Pe pagina de facebook a domnului Burleanu am lăsat un comentariu care a fost șters, în care i-am atras atenția că poate candida singur și tot să nu câștige, dar și asupra faptului că prezintă SMS-uri ca aparținând unei persoane politice, al cărui număr nu corespunde cu cel real, în vederea intimidării și manipulării membrilor votanți.

Crăciunescu Ștefan
Crăciunescu Ștefan – Foto stânga

”În cazul meu, nu vorbim tocmai despre o trecere bruscă de la ofițer de poliție la candidat FRF”

Cum e trecerea de la ofițer de poliție la candidat FRF?

După cum am spus anterior, nu este vorba de o trecere bruscă, eu tot timpul am avut tangență cu fenomenul fotbalistic, chiar în momentul în care am intrat la academie, am avut impresia, în urma unor sugestii, că pot fi selecționat la Dinamo, ulterior, din postura de ofițer SICE. Am făcut adresă către Agenția Națională de Integritate, pentru a vedea dacă sunt compatibil cu funcția de antrenor. Răspunsul fiind negativ, am încercat să îmi fac propria echipă, dar nu am avut un număr suficient de copii. Totodată, așa cum am declarat anterior, am continuat să definitivez studiile în domeniul sportiv.

Dar trebuie să fim realiști, fotbalul nu mai este ce a fost, acum nu ai nicio facilitate, se creează o prăpastie imensă pe criterii financiare sau ereditare. Înainte, de regulă, selecția se făcea pe criterii obiective, odată cu calitatea de jucător în cadrul unui club, se acordau anumite facilități precum serviciu personal sau membrilor familiei, intrarea în cadrul unei instituții de învățămând superior, puteai să te focusezi 100% pe activitatea fotbalistică.

Acum, sunt mari probleme existențiale, iar criteriile de selecție în fotbal fiind tot mai subiective, este greu să te dedici 100% fotbalului, motiv pentru care părinții caută să asigure copiilor un job stabil, după care să-și urmeze visurile, de multe ori fiind prea târziu.

”Formatul cu play-off/play-out nu este deloc unul inspirat”

Ce parere ai despre sistemul play-off/play-out din Liga 1?

În opinia mea, formatul actual nu este unul inspirat, mai ales în play-out interesul lipsește total, în timp ce play-off-ul a dat naștere unor controverse legate de apărarea corectă a șanselor. În programul meu de candidatură am spus clar, 16 echipe, fie exclusiv sistem regulat, campionat, fie regulat urmat de playoff/out. Faza a II-a să se dispute în sistem eliminatoriu, fără a se ține cont de golul marcat în deplasare sau de vreo regulă restrictivă de folosire a jucătorilor, urmând ca meciurile din următorul sezon să se programeze în baza locului ocupat în sezonul anterior.

Acest lucru va pregăti mai bine echipele pentru fazele eliminatorii ale competițiilor europene, unde coeficientul este într-o continuă scădere, aspect ce se reflectă direct în situația financiară a tuturor cluburilor.

Citește pe www.sportescu.ro și despre cum cel mai mare blat de la FRF a ieșit la iveală!

 

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul intră în Comunitatea SPORTescu de aici și distribuie-l către prietenii tăi. Poate și ei vor să-l citească. Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articolul respectiv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...