Cum a murit unul din băieții teribili ai lui Partizan Belgrad

Cum a murit unul dintre băieții teribili ai lui Partizan și ai fotbalului sârb, la numai 23 de ani. O poveste tristă, din anii 80.

cum a murit

În timp ce Belgradul și toată Iugoslavia se pregăteau pentru Ziua Tineretului (25 mai), Partizan Belgrad și Dinamo din Zagreb se pregăteau de finala nebună a campionatului. Ceea ce urma să se întâmple era mai mult decât fotbal, era vorba de sârbi versus croați.

Suntem pe 21 mai 1983. Din cauza faptului că arena celor de la Partizan era rezervat pentru sărbătorirea zilei mai sus pomenite, meciul avea să se joace pe stadionul eternei rivale, Steaua Roșie Belgrad.

Până la ora jocului, pe „Rajko Mitic” s-au vândut 75.792 de bilete, dar mărturiile vremii avansează cifre cuprinse între 90.000 și 100.000 de oameni prezenți la această confruntare teribilă!

La pauză, Zagrebul conduce Belgradul cu 2-0, dar Partizan revine până la final și egalează!

„Amestec de furie nebună și bucurie la cele mai înalte cote”

După meci, antrenorul de atunci al celor de la Dinamo Zagreb, Ciro Blazevic a  declarat: „Când am ieșit în a doua repriză, atmosfera m-a lovit ca tunetul, deși afară cerul era fără nori. Nu am văzut niciodată, în viața mea, un astfel de amestec, de furie nebună și bucurie la cele mai înalte cote, revărsat asupra noastră din tribune. Am știut atunci că nu se va termina bine. Jucătorii mei parcă nu mai aveau genunchi. Eh, dacă aș avea și eu fani de genul acesta, unde aș ajunge…”.

A fost punctul campionatului pentru Partizan Belgrad, obținut prin golul egalizator marcat de legendarul Dragan Mance.

Cum a murit?

De la acest moment, doar doi ani vor mai trece până când Dragan va pleca dintre noi. Pe 3 septembrie 1985, înainte cu 23 de zile de cea de a 23 aniversare a vieții sale, în timp ce se îndrepta spre locul antrenamentului pe care îl avea în aceea zi, Dragan Mance, băiatul de cartier crescut pe străzile tumultosului Zemun, are un grav accident de mașină. Și nu mai poate fi salvat.

cum a murit

30.000 de oameni vor participa la funeraliile unuia din copiii teribili ai fotbalului iugoslav, rămas și astăzi în memoria fanilor lui Partizan Belgrad.

Sursa: www.mondo.rs

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul și vrei să susții SPORTescu, iți dăm cateva idei:
- folosim unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile afiliate, site-ul nostru primește un comision din partea magazinelor pe care le promovăm. Nu te costă nimic în plus și ai șansa să ne susții;
- intră în Comunitatea SPORTescu de aici;
- dă Share și transmite-l prietenilor tăi, poate și ei vor să-l citească.
Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...