Cu ce am rămas după Campionatul Mondial feminin de tineret, unde România a terminat pe locul 8

Cu ce am rămas după Campionatul Mondial feminin de tineret din Ungaria, unde România a terminat pe locul 8? Răspundem la această întrebare în rândurile ce urmează.

mondialul
Credit foto: www.ihf.info

Naționala feminină de tineret (sub 20 de ani) s-a clasat pe locul 8 la Campionatul Mondial, încheiat sâmbătă seara cu victoria Ungariei, țara gazdă, în fața Norvegiei, cu 28-22.

România a rămas între cele mai bune opt echipe ale lumii, dar în același timp și datoare din cauza evoluției generale, cu erori începând de la stafful tehnic, continuând cu jucătoarele convocate și până la Federația Română de Handbal, care nu a creat cadrul pentru ca aceste fete să evolueze la nivelul Ligii Naționale.

Naționala care a jucat la Debrecen a ajuns pe locul 8 din 24 de națiuni, o clasare care se contabilizează mai degrabă la statistică, pentru că principala menire a unui lot de junioare/tineret este ce oferă pentru prima reprezentativă.

România, campioană mondială în 2014!

În urmă cu 4 ani, România câștiga titlul mondial la categoria sub 18 ani, iar acum doi ani aceeași generație termina pe locul 3, însă aceste rezultate nu au garantat și jucătoare pentru prima reprezentativă, doar Yulia Dumanska fiind azi o certitudine la lot. Sperăm ca într-un viitor scurt să mai apară și alte fete care să-i calce pe urme portarului câștigător al Cupei EHF.

Generația 98-99 a ajuns în sferturile de finală, dar este singura echipă care a încheiat cu un bilanț negativ dintre primele opt ale lumii: cinci înfrângeri și patru victorii, golaveraj „minus 16”. Practic, România a obținut o singură victorie importantă, cu Croația, în optimile de finală, scor 28-25, pentru că nu pot fi supralicitate succesele cu Japonia, Paraguay și Angola.

Naționala antrenată de veteranul Gheorghe Tadici a beneficiat în optimi de cel mai facil adversar clasat pe locul 2, Croația, așadar a avut culoar. Nu știm cum ar fi stat lucrurile dacă în primul tur eliminatoriu i-ar fi stat în față naționale precum Norvegia, Coreea de Sud sau Olanda, celelalte echipe clasate pe locul 2 la finalul fazei grupelor. Pobabil că azi am fi vorbit de un eșec!


Credit foto: www.ihf.info

Lot dezechilibrat pe posturi

România a dus tot turneul final, referindu-ne la meciurile cu miză, doar cu 9-10 jucătoare. Lotul a fost destul de dezechilibrat pe posturi. La nivelul liniei de semicerc, echipa a avut doar câte o jucătoare specializată pentru postul de pivot (Popescu) și extremă dreapta (Badea).

Unele cauze au fost obiective. Spre exemplu, Ana Maria Berbece (extremă dreapta) a avut probleme medicale în acest an, nu a jucat, astfel că nu a putut merge la Campionatul Mondial. Alte cauze au fost subiective: Andreea Stângă (HC Zalău) a fost reprofilată ca pivot, la fel și Bianca Berbece – extremă dreapta. De asemenea, Andreea Nichitean (HC Zalău) a fost reprofilată extremă stânga.

Cu excepția Andreei Stângă, jucătoare folosită mai mult în apărare, celelalte două au primit puține minute de joc. Nici nu avea cum să fie altfel… 

Fără un lot echilibrat pe posturi, ci doar cu câteva fete care au dus greul, România s-a sufocat în mai multe meciuri în partea secundă, fiind învinsă la scor de Unagria și Danemarca pe interval de 30 de minute. Echipa noastră a revenit doar cu Japonia, dar acesta a fost și meciul de debut, cu Olanda și cu Croația fiind, de asemenea, pe minus în privința reprizelor secunde.

Ce a greșit Federația

Dar principala cauză a unei evoluții cu câteva plusuri și mai multe minusuri a plecat din altă parte. Faptul că fondul de selecție pentru naționala U20 a fost foarte mic. Federația Română de Handbal abia a reușit să întocmească o listă lărgită de 28 de handbaliste. Mai mult decât atât, este suficient să urmărești traseul fiecăreia din ultimul an, fiind aproape evident că această generație a cam bătut pasul pe loc.

Sorina Tîrcă, Raluca Petruș și Daciana Hosu sunt jucătoarele care au avut mai multe șanse în Liga Națională, în timp ce Teodora Popescu, Andreea Mihart, Raluca Kelemen, Andreea Stîngă, Alexandra Badea și Daria Bucur (accidentată în faza grupelor) au evoluat când și când la nivelul primei ligi.

Ungaria a venit la Campionatul Mondial cu jucătoare care au adunat meciuri în picioare cu Ferencvaros și Gyor înl Liga Campionilor, Franța cu 6-7 fete care la rândul lor au acumulat experiență în Liga Campionilor și în Cupa EHF, iar exemplele pot continua și cu alte naționale din Top 8 mondial.

România, cu jucătoare reprofilate, jucătoare din Divizia A neplătite și care lustruiesc banca de rezerve la nivel Ligii Naționale, nu avea cum emită pretenții în fața unor echipe precum Ungaria, Franța, Danemarca, Olanda, în fața cărora a și cedat. Și fără a mai pune la socoteală modul cum s-au pregătit aceste fete de la naționala U20 în ultimul an, căci multe au provenit de la echipe cu probleme în interior, cu lipsă de continuitate la nivel de pregătire, etc.

Măsura care ar putea aduce un plus

De ce handbalistele de la alte naționale joacă cu regularitate la echipele de seniori în primele ligi, iar ale noastre nu, mai ține și de sistemul de organizare, pe pârghiile pe care Federațiile de specialitate le asigură.

Din fericire, FRH a înțeles această problemă majoră, faptul că tinerii jucători nu au unde să joace și se pierd, iar de curând a luat o măsură care ar trebui să producă efecte în viitor: fiecare echipă să aibă cel puțin un sportiv U21 în lotul de 16. În primul sezon să fie măcar pe banca tehnică, iar din 2019 să joace obligatoriu cel puțin 10 minute.

Revenind însă la o idee de la care am plecat, mai important pentru un lot de junioare este să ofere jucătoare pentru prima reprezentativă decât un rezultat la un turneu final. Sunt câteva fete din generația 98-99 care ar putea face pasul mai sus. Sorina Tîrcă, Daria Bucur, Teodora Popescu, Daciana Hosu, Raluca Kelemen, Alexandra Badea arată în acest moment că au șanse bune de a progresa.

Rămâne de văzut cum vor gestiona și cum vor fi ajutate pe viitor pentru a face pași și mai importanți în marea performanță. De fapt, marele succes al acestei generații va fi să ofere peste un anumit timp măcar două-trei jucătoare pentru prima reprezentativă! Atunci, acest loc 8 de la Debrecen va avea o altă valoare.

România la CM U20

În grupe:

32-30 cu Japonia

41-25 cu Paraguay

27-29 cu Olanda

23-42 cu Danemarca

26-22 cu Angola

Optimi: 28-25 cu Croația

Sferturi: 26-31 cu Ungaria

Pentru locurile 5-8:

20-29 cu Danemarca

24-30 cu Franța

 

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul și vrei să susții SPORTescu, iți dăm cateva idei:
- folosim unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile afiliate, site-ul nostru primește un comision din partea magazinelor pe care le promovăm. Nu te costă nimic în plus și ai șansa să ne susții;
- intră în Comunitatea SPORTescu de aici;
- dă Share și transmite-l prietenilor tăi, poate și ei vor să-l citească.
Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...