Ce are Franța și nu are România. Echipă vs lider, echipă vs reconstrucție, medalie vs vacanță

Campionatul Mondial feminin de handbal a ajuns la ora finalelor, Norvegia – Franța (pentru aur) și Olanda – Suedia (pentru bronz) fiind cele două jocuri de medalii, programate duminică, la Hamburg, începând cu ora 15:30.

FOTO: Sorin Pană / Sport Pictures

Pentru România, singura națională din lume care nu a ratat nicio prezență la acest tip de turneu final, durerea este și mai mare după ce Franța, echipă care a terminat după tricolore la Trier, în grupă, a ajuns să lupte cu trofeul pe masă.

De ce Franța a reușit să ajungă atât de departe, iar România nu? Se poate dezbate mult pe acest subiect, dar câteva lucruri ies clar în evidență. Cele două naționale au plecat de la bun început cu loturi aproximativ egale din punct de vedere al mediei de vârstă, adică 26,6 ani (România) vs 27,1 ani (Franța), deci cam același grad de experiență competițională.

Prima diferență s-a făcut de la construcția lotului. Franța a venit la Campionatul Mondial cu o echipă gata formată, având în lot doar una-două noutăți, gen Orlane Kanor, în tentativa de a le integra pentru anii ce vor urma. Cu același schelet de bază, Olivier Krumbholz a fost pe podium și la ultimele două turnee finale, locul 2 la Jocurile Olimpice de la Rio 2016 și locul 3 la Campionatul European din același an.

România, în reconstrucție cu jucătoare de 27-28 de ani!

România s-a deplasat în Germania cu un lot în reconstrucție, cu nu mai puțin de 10 debutante la un Campionat Mondial! ”Reconstrucție” este cuvântul des folosit atât de președintele FR de Handbal, cât și de staff-ul tehnic, dar, dacă ne uităm puțin la media de vârstă, spre 27 de ani, acest obiectiv declarat în perspectiva Tokyo 2020 pare mai degrabă o scuză pentru eșecul care s-a și conturat.

Un lot pentru Jocurile Olimpice nu se poate reconstrui cu jucătoare de 27-28 ani, care nu au niciun fel de experiență la acest nivel și sunt doar debutante. Teste se fac în pregătiri, în turnee, în niciun caz la un Campionat Mondial sau European, unde trebuie să te prezinți cu cea mai bună echipă, ceea ce nu s-a întâmplat în cazul primei reprezentative. Acesta ar fi un prim aspect pentru care Franța a reușit, iar România, nu!

Franța s-a bazat pe echipă, noi – pe Cristin Neagu!

Un al doilea motiv cât se poate de clar este că Franța a fost prezentă la Campionatul Mondial cu un lot fără vedete, dar cu o ”echipă”, pe când România a avut un lider, Cristina Neagu, în jurul căreia s-a învârtit tot universul.

Franța a avut un joc colectiv bine articulat, forța a stat în primul rând în sistemul de apărare, pe când echipa națională s-a bazat exclusiv pe realizările celei mai bune handbaliste ale lumii în ultimii 2 ani. Apărare, în schimb, aproape deloc, iar aici ar fi un alt subiect de dezbătut: De ce inclusiv Cristina insistă să joace la fel de mult și în defensivă, deși este evident că mulți adversari atacă mai mult în zona ei de acțiune?

Într-un astfel de turneu de anduranță, cu jocuri din două în două zile, un lider îți poate câștiga un meci, nu însă și un Campionat Mondial, iar un exemplu în acest sens îl avem inclusiv la fotbal, unde Argentina cu Leo Messi nu reușește să câștige un titlu major, având doar un loc 2 la Mondialul din 2014. Bineînțeles, într-o competiție majoră, cu 7-8 jocuri în două săptămâni, este foarte important și cât de bine stai pe picioare în apărare. De aceea, tot auzim antrenori care spun că sistemul defensiv îți câștigă marile competiții.

Ce poate face Cristina

Fără îndoială, este excepțional că România are un lider de talia Cristinei Neagu, probabil că orice selecționer din lume și-ar dori o handbalistă de valoarea ei în echipă. Dar nu este suficient, mai trebuie ca acest lider să joace și pentru echipă.

Poate și Cristina ar trebui să-și capaciteze mai bine colegele, să le ofere un grad de încredere sporit de a arunca inclusiv la poartă, astfel încât să tragă toată echipa după ea și să nu se întâmple invers, echipa să o tragă în jos, așa cum a fost în final România – Cehia 27-28, în optimile de finală.

FOTO: Mircea Roșca / Sportpictures.eu

Ce înseamnă asta? Ca nu toate schemele de joc să înceapă și să fie pentru Cristina, ca Neagu trebuie să fie înconjurată în echipă de tot ce are mai valoros handbalul românesc, asta înseamnă ca și căpitanul echipei reprezentative să se ”sacrifice” pentru echipă. Nu vorbim de sacrificiu, ambiție, devotament, este evident că aceste lucruri există din moment ce stă 60 de minute în teren, ci ne referim la modul de a accepta să joace și altceva, cum ar fi de exemplu centru, post pe care îl stăpânește la fel de bine.

Cum ar fi ca echipa să joace în atac 10-15 minute cu Neagu – inter stânga, Buceschi – centru, apoi alte 5-10 minute cu Florianu, Bazaliu – inter stânga și Neagu în centru. În plus, dacă Neagu va fi exceptată pentru mai multe minute și de la faza de apărare, spre exemplu atunci când este în centru, există toate șansele să ai o echipă mai proaspătă, dar și un joc mai variat, cu mai multe soluții în atac.

Deocamdată, România rămâne cu acest loc 10 la Campionatul Mondial și privește cu multe de semne de întrebare cum Franța, echipă în fața căreia te-ai clasat mai bine în urmă cu o săptămână, joacă pentru medalia de aur. Și chiar dacă va pierde cu Norvegia, va fi oricum pe podium la Hamburg!

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul și vrei să susții SPORTescu, iți dăm cateva idei:
- folosim unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile afiliate, site-ul nostru primește un comision din partea magazinelor pe care le promovăm. Nu te costă nimic în plus și ai șansa să ne susții;
- intră în Comunitatea SPORTescu de aici;
- dă Share și transmite-l prietenilor tăi, poate și ei vor să-l citească.
Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...