Cech la Arsenal. Trădător sau profesionist?

Mutarea surpriză a lui Cech de la Chelsea, echipă la care a cunoscut consacrarea, la Arsenal, a stârnit multe controverse, în special nemulţumirea fanilor. Întrebarea este: trădare sau pur şi simplu profesionalism?

petr_cech

Cum ar spune unii, imposibilul luptă, se zvârcoleşte, învinge şi devine posibil. Cunoscut pentru loialitatea faţă de un singur club, Petr Cech s-a transferat la marea rivală, Arsenal, pentru 16 milioane de euro.

Portarul din Cehia a petrecut nu mai puţin de 11 ani la echipa de pe Stamford Bridge!!! O cifră uluitoare ce îl propulsează pe jucător în topul select al legendelor fotbalului englez. Din 2004, a câştigat 13 trofee, dintre care de 4 ori campionatul Angliei şi o dată Liga Campionilor.

Câţi dintre voi ştiu substratul acestui transfer? Înainte să judecăm aparenţele, haideţi să aruncăm un ochi asupra situaţiei lui Cech. Goalkeeperul îşi pierduse locul de titular în faţa lui Thibaut Curtois. Locul unui portar-legendă nu este pe bancă, ci între buturi. I s-a oferit o mare oportunitate, la o altă putere din Anglia.

„Am vorbit cu antrenorul Arsene Wenger şi, evident, am simţit o diferenţă enormă. Eu sunt mai înfometat ca niciodată, am aceeaşi convingere şi motivaţie pentru a câştiga trofee, aşa cum se întâmpla acum 10 sau 15 ani, sau pe când eram încă un copil. După ce am vorbit cu Wenger, am înţeles că pot realiza acest lucru aici”, a spus Cech. 

Fanii lui Chelsea s-au simţit trădaţi, poate chiar insultaţi de această mutare. Idolul lor s-a transferat tocmai la o rivală. Poate că nu este o „trădare”, aşa cum o numesc înfocaţii suporteri englezi. Este un nou pas pe care îl parcurge, este o nouă etapă, este ceea ce el şi-a dorit.

Vezi și:   Botezul fotbalului, cu lacrimi, coada de mătură pe spinare și finalul cu clătite

„Fanii adevăraţi mi-au trimis mesaje pozitive şi au apreciat ceea ce am făcut acolo”, a declarat portarul pentru o publicaţie engleză.

Am cotrobăit prin statisticile fotbalului şi am mai găsit astfel de mutări suprinzătoare atât în România, cât şi în străinătate. Poate că tocmai întorsăturile spectaculoase fac fotbalul atât de frumos!

Luis Figo (de la Barcelona la Real Madrid), Van Persie (de la Arsenal la Manchester United) sunt două exemple de transferuri efectuate în străinătate între mari rivale.

În ceea ce priveşte campionatul românesc, lista este interminabilă. Vom menţiona doar cele mai interesante transferuri.

O privire rapidă pe primul 11 al Stelei din sezonul trecut şi putem menţiona 3 nume: Tamaş, Ţucudean şi Luchin.

Cel mai cunoscut transfer de pe axa Steaua-Dinamo este Ionel Dănciulescu, care a scris istorie atât în Ghencea, cât şi în Ştefan cel Mare. De asemenea, de menţionat sunt şi Gabi Boştină, Adrian Bumbescu, Adi Cristea, Andrei Cristea, Cosmin Matei (actual jucătot la Dinamo), Sabin Ilie, Cătălin Munteanu, Dorinel Munteanu sau Bogdan Stelea.

Aşadar, cât la sută ar fi trădare? Cât la sută ar fi profesionalism? Vă lăsăm pe dumneavoastră să hotărâţi procentajul. Până la urmă, fotbaliştii nu au ca scop să îşi enerveze suporterii, ei merg „la mai bine”. Din păcate, fobalul nu îi mulţumeşte pe toţi.

Credit foto: provenquality.com

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul intră în Comunitatea SPORTescu de aici și distribuie-l către prietenii tăi. Poate și ei vor să-l citească. Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articolul respectiv.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...