Ce lipsește handbalului românesc să progreseze și mai mult?

Ce lipsește handbalului românesc să revină cu adevărat în elită din toate punctele de vedere, și la masculin, și la feminin?

FOTO: Emil Vasilescu/SPORT PICTURES

Am avut un sezon foarte bun la nivel de cluburi pe plan internațional, cu două trofee câștigate de SCM Craiova (Cupa EHF) și Potaissa Turda (Challenge Cup).

Au fost și alte reușite, precum calificarea echipei CSM București pentru al treilea an consecutiv în turneul Final Four al Ligii Campionilor sau parcursul formației HC Zalău până în sferturile de finală ale Cupei EHF.

Și totuși, handbalului românesc îi mai lipsește ceva, o calificare cu echipa națională de băieți la un turneu final. Această ocazie va fi săptămâna viitoare, când România înfruntă Macedonia într-un play-off pentru accederea la Campionatul Mondial din 2019.

Oricât de spectaculoasă a fost victoria echipei SCM Craiova în Cupa EHF sau oricât de muncit  a fost trofeul obținut de Potaissa Turda, astfel de reușite au mai existat în ultimii ani.

CSM București a câștigat chiar Liga Campionilor în 2016, în timp ce HC Odorhei a ridicat Cupa Challenge deasupra capului în 2015.

N-am mai fost de 8 ani la turneul final al CM

O calificare cu naționala masculină nu a mai fost obținută însă de 8 ani, de la Campionatul Mondial din Suedia, după un baraj de excepție, câștigat în fața Rusiei.

„Dubla” cu Macedonia (turul se desfășoară în 10 iunie la Skopje, iar returul trei zile mai târziu la Cluj) are la prima vedere cam aceleași coordonate precum acea confruntare cu Rusia. România a rămas aceeași echipă care se chinuie să ajungă în elită, pentru că nu are în spate o fundație foarte sănătoasă.

Ca o scurtă paranteză, la nivel de club, performanțele pot fi construite și pe termen scurt, cu ajutorul unor „implanturi” din străinătate, pe când la echipele naționale treaba stă cu totul altfel: culegi roadele după ceea ce ai realizat pe un întreg palier în ultimii ani, de sus în jos.

Macedonia, în schimb, este cam la același nivel cu Rusia anilor 2010, adică o reprezentativă bună în Europa, cu prezențe constante la turneele finale, dar căreia,  de fiecare dată, i-a lipsit ceva pentru a se apropia de un Top 4, o zonă greu accesibilă pentru mulți în handbalul masculin, având în vedere dimensiunile strategiilor și investițiilor unor națiuni precum Franța, Spania, Germania, Danemarca, Suedia, Norvegia, Croația și Slovenia.

La antrenori stăm bine

Din punct de vedere al băncii tehnice, România se bate bine cu Macedonia, chiar dacă adversarii îl au azi pe antrenorul momentului, Raul Gonzales, cel care a câștigat Liga Campionilor cu Vardar în 2017, iar din vară este transferat la PSG, cea mai bogată echipă din lume. Prima reprezentativă răspunde cu Xavier Pascual, antrenorul celei mai galonate formații de pe Mapamond, FC Barcelona, care și-a prelungit de curând contractul cu gruparea blau-grana pentru încă 4 ani. La fel ca și Gonzales, Paascual este câștigător al Ligii Campionilor.

FOTO: Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Din punct de vedere al loturilor, România este egală cu Macedonia doar pe anumite posturi, cum ar fi de exemplu la nivelul porții, Mihai Popescu (ST. Raphael; desemnat acum două săptămâni cel mai bun portar al turneului Final Four al Cupei EHF) vs Borko Ristovski (FC Barcelona). De asemenea, la nivelul interului stânga, Dan Racoțea (Wisla Plock) vs Filip Taleski (Rhein Neckar Lowen) sau la nivelul extremei dreapta, unde poate stă chiar mai bine, Valentin Ghionea (Wisla Plock) vs Goce Georgievski (CSM București).

Ei îl au pe cel mai bun marcator din istoria Final Four Champions League!

La linia interilor, diferența este însă mare de tot în favoarea Macedoniei. România atacă Macedonia cu Demis Grigoraș, un tânăr dornic de afirmare, în creștere, dar este greu de pus semnul de egalitate între el și Filip Lazarov (Nantes), cel mai bun marcator din istoria Final Four a Ligii Campionilor, chiar dacă peste acesta din urmă au mai trecut anii. De altfel, Lazarov și-a arătat valoarea și în finala Ligii Campionilor, dintre Nantes și Montpellier, de săptămâna trecută, chiar dacă echipa lui a cedat la sfârșitul celor 60 de minute.

Pe celelalte poziții din echipă, Macedonia este, de asemenea, în avantaj. Și totuși…

Diferența de acum dintre România și Macedonia a existat și în 2010 între România și Rusia, când adversarii aveau în componență o echipă întreagă de Liga Campionilor,  de la Chekovskie Medvedi. Iar tricolorii au reușit să o anuleze printr-o mobilizare fantastică, un spirit de sacrificiu dus la extrem. Dacă toate aceste caracteristici se vor regăsi și acum, atunci România ar avea o șansă.

În orice caz, pentru un sezon de vârf al handbalului românesc, este nevoie și de o calificare a naționalei masculine. Este ceea ce-i lipsește, de fapt, azi. Și până la urmă, emblema este făcută în primul rând de randamentul echipelor naționale.

 

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul și vrei să susții SPORTescu, iți dăm cateva idei:
- folosim unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile afiliate, site-ul nostru primește un comision din partea magazinelor pe care le promovăm. Nu te costă nimic în plus și ai șansa să ne susții;
- intră în Comunitatea SPORTescu de aici;
- dă Share și transmite-l prietenilor tăi, poate și ei vor să-l citească.
Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...