Aur și argint pentru România la Cupa Mondială de Paraclimbing

Aur și argint pentru sportivii din România la Cupa Mondială de Paraclimbing, care s-a desfășurat săptămâna trecută la Briançon, în Franța.

Cosmin Candoi a cucerit medalia de aur, în timp ce Răzvan Nedu, căpitanul lotului național, a câștigat argintul la categoria visually impaired B1. Delegația României a trimis zece sportivi la competița desfășurată săptămâna trecută, informează asociația Climb Again printr-un comunicat de presă.

În afară de cei medaliați, alți cinci sportivi români au concurat la categoria visually impaired. Angelo Simionescu s-a clasat pe locul 6, fiind urmat de Alexandru Simion, Valentin Moise și Robert Andrei Al-Radi. Ionela Grecu a terminat pe poziția a 7-a la categoria B3 feminin a sportivilor cu deficiențe de vedere.

La categoria sportivilor cu deficiențe motorii, Andrei Popa-Florea (RP2) s-a clasat pe locul 10, iar Radu Hojda (RP3) pe poziția imediat următoare. Vasile Coliban a participat la categoria sportivilor de perfomanță amputați AL1 și a obținut locul 8.

Sportivii B1 sunt complet nevăzători. Cei din categoria B3 au între 2/60 și 6/60 acuitate vizuală și un câmp vizual între 5% și 20%. Sportivii din categoria RP pot avea tulburări neurologice sau fiziologice care pot fi foarte diferite. Unii sportivi din clasele RP au nevoie de un scaun cu rotile, în timp ce alții sunt limitați de alți factori (flexibilitate, coordonare, forță).

Declarații ale sportivilor care au luat aur și argint

Cosmin Candoi: „Pentru mine este prima participare internațională din acest an și mă bucur că ne întoarcem cu aur pentru România și pentru acest sport. Dorința mea este să menținem titlul mondial câștigat acum doi ani și ne antrenăm intens pentru Rusia (n.r. – Cupa Mondială de Paraclimbing din Rusia). Sper ca rezultatele echipei să aducă tot mai mulți copii și tineri spre acest sport și să avem cât mai multe performanțe.”

Vezi și:   EXCLUSIV SPORTESCU: Daum ar putea pleca mâine, după amicalul cu Chile! Lucescu și Dan Petrescu sunt pe listă

Răzvan Nedu: „Am participat la categoria B1 și am obținut locul al doilea, iar asta mă bucură nespus. Acest concurs mi-a arătat încă o dată că dacă tu muncești și îți faci treaba, depășești orice. Eu împreună cu navigatorul și antrenorul meu, Claudiu Miu, ne-am adaptat repede și am scos maximul posibil în timpul acordat. Totodată, inima mea este fericită pentru că a fost pentru prima dată când au participat zece sportivi din Lotul Național de Paraclimbing la o etapă de Cupă Mondială și, mai mult, s-a văzut creșterea de la ultimul concurs pentru sportivii noi din lot.”

Claudiu Miu, fondator Climb Again și antrenorul lotului național de paraclimbing: „Am fost cu o echipă de zece sportivi, poate cea mai numeroasă participare a noastră la un eveniment de asemenea anvergură, dar si cea mai bună de până acum. Avem un aur si un argint. Mă bucur că pe lângă Răzvan și Cosmin sunt și alții care vin din urmă și sunt aproape de a prinde finala. Continuăm pregătirea pentru Campionatul Mondial din Rusia, cel mai important eveniment al anului pentru noi. Ne dorim ca România să aibă din nou motiv de mândrie.”

Argint și bronz în precedenta etapă

La precedenta etapă a Cupei Mondiale, cea de la Innsbruck – Austria (22-24 iunie), România a obținut o medalie de argint și una de bronz, prin Răzvan Nedu și, respectiv, Angelo Simionescu.

Asociația Climb Again, coordonator al echipei de paraclimbing a României, este o organizație non-guvernamentală afiliată la Federația Română de Alpinism și Escaladă (FRAE), fondată și condusă de Claudiu Miu, fost campion balcanic de escaladă. Încă din 2014, Climb Again organizează sesiuni gratuite de terapie prin escaladă, kinetoterapie și consiliere psihologică pentru copii și tineri cu dizabilități: deficiență de vedere, de auz, tulburare de spectru autist, tulburări neuromotorii, deficiențe asociate.

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul intră în Comunitatea SPORTescu de aici și distribuie-l către prietenii tăi. Poate și ei vor să-l citească. Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articolul respectiv.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...