Americanii sunt în delir: cred că o româncă e Messi al baschetului!

Americanii sunt în delir și cred că o româncă e Messi al baschetului! Ați auzit de Sabrina Ionescu? Dacă nu, descoperiți-o mai jos.

americanii

Celor care aud pentru prima dată de acest nume, le spun că Sabrina Ionescu este o jucătoare de 21 de ani, care evoluează pentru echipa feminină de baschet Oregon Ducks, din Staele Unite. Numele ei a umplut ziarele de peste ocean în ultimele zile.

Cine este baschetbalista română care uimește în campionatul american, care e motivul mediatizării ei din ultimele zile și ce îi rezervă viitorul? Sunt întrebări la care găsiți răspunsuri în rândurile de mai jos.

Sabrina Ionescu s-a născut pe 6 decembrie 1997. A venit pe lume cu 18 minute înaintea fratelui ei, Eddy, cel care a avut un rol esențial în dezvoltarea baschetbalistei.

Dan Ionescu, tatăl jucătoarei, a plecat din România în preajma revoluției, cerând azil politic în Statele Unite. A reușit să-și aducă în America soția și primul fiu abia după 6 ani.

A jucat baschet în copilărie numai împotriva băieților

Crescută într-o comunitate restrânsă din Walnut Creek, California, Sabrina era singura fată din echipa de baschet. Fratele Eddy o lua întotdeauna în echipa lui atunci când ieșea la joacă împreună cu ceilalți băieți. ”Nimeni nu îmi pasa, de aceea trebuia să învăț să recuperez singură”, declara Sabrina pentru ESPN.com.

foto: espn.com – Sabrina în școala generală

Ambii copii ai familiei Ionescu vorbesc fluent limba română. Ei nu au învățat engleza decât după ce au mers la școală. Cei doi gemeni își amintesc cum vorbeau în română pe teren, ca să nu fie înțeleși de echipa adversă.

Vezi și:   Moldoveanul Radu Albot produce surpriza zilei în tenis

Sabrina și Eddy au o legătură foarte puternică, deoarece în vacanțele de vară jucau împreună baschet de dimineața până seara, într-un parc din apropierea locuinței lor. Eddy evoluează acum pentru echipa universității din San Francisco.

Doboară recorduri cu o lejeritate nemaiîntâlnită

Dacă aș enumera toate distincțiile primite și performanțele atinse de Sabrina, ar ieși o listă aproape interminabilă, așa ca o să le punctez pe cele mai importante.

În perioada liceului, a evoluat pentru Miramonte. După 4 ani, a plecat cu un bilanț de 119 victorii în 128 de jocuri, un record de 2606 puncte reușite. Este lider all-time la assist-uri (769) și recuperări (549). Distincții naționale: ”Baschetbalista anului – USA Today”, ”Jucătoarea anului – Max Preps”, ”Jucătoarea anului în Stat – Gatorade”.

Nu mai e nevoie să spun și că a făcut parte din toate echipele All Stars la grupa ei de vârstă.

A mers la facultate la Oregon. Antrenorul lui Oregon Ducks spune că inclusiv asistența a crescut incredibil de la venirea jucătoarei române, Sabrina fiind inclusă și într-un top 50 al celor mai influenți tineri sportivi din State, conform Bleacher Report.

În ultimul sezon, a oferit 266 de assist-uri și are o medie de 20 de puncte per meci! A transformat-o pe Oregon dintr-o echipă de pluton într-una care luptă pentru câștigarea campionatului!

Parcursul fenomenal de la Oregon Ducks a atras atenția tuturor specialiștilor din baschetul feminin. În ultima etapă, a marcat 29 de puncte și a livrat 12 assist-uri!

Dacă alege să plece de la echipa actuală, va fi prima clasată în draft-ul WNBA. Ziariștii de la The Guardian scriu despre ea că este un geniu, un fel de Messi al baschetului, că are acel ceva ce o face superioară celorlalte jucătoare de pe teren.

Vezi și:   Champions League și Europa League revin în forță

Sabrina evoluează pentru echipele naționale ale SUA

La fel ca în cazul Biancăi Andreescu, nu vom putea să ne bucurăm pe deplin de succesul acestei jucătoare. Sabrina Ionescu a evoluat pentru naționalele de tineret ale SUA la nivel internațional. A reprezentat cu succes echipa Statelor Unite și la campionatul mondial de baschet 3 x 3.

Mai mult, în 2018 a luat parte și la cantonamentul echipei de senioare a Statelor Unite, în vederea pregătirii pentru Cupa Mondială. A disputat în tricoul americancelor un joc de verificare împotriva Canadei, câștigat cu 74-68.

Chiar dacă nu va ajunge să evolueze pentru naționala României, sunt convins că vom mai auzi des despre Sabrina Ionescu. Și ne vom mândri cu numele de româncă pe care îl poartă.

 

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul intră în Comunitatea SPORTescu de aici și distribuie-l către prietenii tăi. Poate și ei vor să-l citească. Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articolul respectiv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...