Se deschide „Fabrica de campioni”! Câștigător al titlului, al Cupei și al Supercupei României cu Minaur Baia Mare, participant în toate competițiile europene cu echipele la care a evoluat, fostul handbalist Tudor Marta s-a specializat în administrarea afacerilor și a fost lector la Sports Business Academy.
El „a mutat plaja la munte” prin proiectul „Baia Mare Beach Handball Challenge”. Ne-a vorbit despre handbalul pe plajă, despre soluția ca handbalul masculin românesc să revină la nivelul înalt la care era odată, despre principii de marketing sportiv, ca și despre un proiect sportiv și social pe care urmează să îl lanseze oficial la finalul lunii septembrie.
Când ți-ai dat seama că îți dorești să faci trecerea către management?
Întotodeauna mi-am dorit ca schimbarea aceea, finalul carierei, să nu fie foarte grea pentru mine și am știut că trebuie să îmi pregătesc viața de după sport încă din timpul carierei. Momentul acesta a coincis cu întoarcerea mea în Baia Mare, localitatea natală, unde am și știut că mă voi stabili. Cu vreo șase ani înainte să mă las am știut. Cu trei ani înainte de a mă lăsa, am început acțiunea efectivă.
Care au fost primii pași?
Primii pași au fost „Baia Mare Beach Handball Challenge” și cumva au conincis cu bazele puse agenției sportive pe care eu o conduc acum.
Un proiect „nebunesc”
De unde contactul acesta cu handbalul pe plajă. Cum a apărut proiectul?
Handbalul pe plajă în România – și proiectul meu – a părut unul foarte nebunesc. La momentul la care l-am lansat, aveam cunoștințe despre fenomenul Beach Handball, dar relativ puține, pentru că nu încercasem măcar, doar ce văzusem. Dar am considerat că e ceva nou, ceva ce poate să impacteze la nivelul sportului românesc, și am simțit că va exista o atracție pentru acest sport. Totodată, a venit și la momentul în care s-a făcut trecerea de la Municipal HC Baia Mare la CS Minaur, adică a fost o vacanță un pic mai lungă.
Handbal pe nisip! „Dar cum bați mingea?”
Cum reacționează companiile atunci când li se propune să sponsorizeze competiții de handbal pe plajă? Toată lumea știe de volei pe plajă…
Așa este. Prima întrebare e: „Și cum bat mingea?”. E foarte simplu: nu bat mingea! E suficient să o lași din mână pe nisip, să o iei înapoi și se consideră acel dribling pe care îl facem noi în sală. Reacția a fost foarte interesantă. Unii se uitau la mine ca la un nebun pentru că nu își imaginau că eu pot să fac în Centrul Vechi Handbal pe nisip. Mă întrebau: „Dar ai nisip în Centrul Vechi?”. Nu, dar o să fie! Încercam să le creionez o imagine asupra a ceea ce se va întâmpla. Bineînțeles, contactul cu evenimentul a impresionat foarte mult. Nu reușeau să vadă prin ochii mei ce se va întâmpla. Doar când a devenit palpabil.
După ce au văzut ce s-a făcut, sunt mai deschise companiile?
Într-o oarecare măsură, da. Esta foarte importantă și competiția pe care o oferi. Din punctul de vedere al marketingului, toată lumea caută impactul major și fiecare caută nișa căreia vrea să i se adreseze. Sunt mai mulți factori care contribuie la atragerea sponsorilor pentru un eveniment.
Cum să-ți depășești limitele
Participi la mai multe evenimente. La unul dintre ele ai vorbit despre cum poate fi un sportiv adus în situația de a-și depăși limitele. Cum se poate ajunge la această autodepășire?
Totul pornește de la atitudine. Atunci când un sportiv simte că se potrivește, este în elementul lui în cariera pe care o urmează, cred că aceștia devin niște factori motivaționali. Totul pornește de la dorință și de la abilitatea de a trasa importanța obiectivului pe care dorește să îl atingă.
Apropo de depășit limite, ce trebuie făcut ca să avem sanse să mai ajungem din urmă naționalele mari de handbal la masculin sau măcar să venim mai aproape de ele?
Cred că este destul de simplu, și anume să investim în sportul de masă. E o problemă general valabilă în tot sportul din România. Consider că atunci când vom avea mai mulți practicanți de handbal, când vom avea competiții mai acerbe, când vom avea o strategie foarte bine pusă la punct a sportului și să fie aplicată, nu doar scrisă pe hârtie, cred că putem să discutăm de performanțe în întreg sportul românesc. E valabil și pentru handbal. Practic, de aici trebuie să vorbim, de la sectorul de sport de masă și sectorul juvenil, să continuăm cu handbalul la nivel de copii, tineret, iar apoi să discutăm despre echipa națională.
„Privatul vrea performanță”
Cine trebuie să se ocupe de asta, numai statul sau au un rol și cluburile private?
E o diferență foarte mare între cele două entități, pentru că, din punctul meu de vedere, privatul întotdeauna va căuta să obțină performanța. Privatul va căuta întotdeauna să exceleze, pentru că privatul așa reușește să își aducă bani, așa reușește să își aducă finanțările, și atunci privatul va avea interes mai mare în a performa. Totodată, există și aceste cluburi sportive școlare, licee cu programe sportive, care la rândul lor au specialiști, au oameni dedicați fenomenului și cred că ar trebui mers pe mâna lor.
„SBA, o experiență pe care o recomand tuturor”
Din experiențele recente, care ar fi principala învățătură de transmis cursanților de la Sports Business Academy?
Le-aș spune că Sports Business Academy este ca o carte cu povești frumoase, cu învățăminte și cu experiențe din care fiecare, cu siguranță, are ce învăța. E o experiență pe care eu o recomand tuturor și e mai mult decât atât. E un sentiment că poți să devii oricând cel care vorbește, acel speaker care te învață și care din experiența lui transmite mai departe ce este necesar celor care doresc să se dedice domeniului sportului. Fiecare experiență Sports Business Academy este atât de diferită și atât de eficientă, încât mi-ar plăcea să fiu cursant în fiecare an.
Despre ce parte în business-ul sportiv ar trebui vorbit mai mult în România?
Eu consider că astăzi sportul din România nu este vândut la valoarea lui. Eu consider că marketingul sportiv în România încă este la un nivel relativ scăzut și știu că doar atunci când specialiștii reușesc să se multiplice, să apară și o anumită concurență, vom reuși să performăm și din acest puncte de vedere.
Proiect sportiv pentru tinerii din mediul rural
Vei lansape 29 septembrie un nou proiect, „Fabrica de campioni”. În ce constă acest proiect?
„Fabrica de campioni” este cumva lansată. Practic, noi doar îi facem „botezul”. Este mai mult decât un proiect, este o stare de spirit pentru că este un proiect sportiv, dar și social, se adresează și tinerilor din mediul urban, dar cu precădere mergem către tinerii din mediul rural, acei tineri care nu au acces la sport, nu au acces la multe alte lucruri de care au nevoie, iar aceste lucruri pot deveni pâinea lor de mâine. Noi am început deja deplasările prin județul Maramureș, am întâlnit deja 226 de copii în șapte ieșiri ale noastre, unii talentați sunt deja parte a programului, urmând antrenamentele și cursurile proiectului nostru din Baia Mare.
Beneficiază de transport?
Momentan, s-au integrat în grupul nostru din Baia cei ce au fost identificați, iar părinții lor și-au dorit să înceapă „de mâine”, cum se spune. Aceasta este următoarea etapă a proiectului, pentru că ne dorim să ajungem în tot județul Maramureș. Vom organiza niște evenimente periodic pe care le vom dedica tinerilor din mediul rural. Vom trimite mașini și le vom asigura transportul ca ei să vină în Baia Mare și să aibă parte de o experiență sportivă. Totodată, vom urmări prin aceste acțiuni să vedem evoluția pe fiecare sport în parte, pentru că noi direcționăm acei copii către sporturile care li se potrivesc.
David Popovici a filmat pentru „Fabrica de campioni”
Ce discipline sunt?
Avem handbal, fotbal, volei, înot, atletism și taekwondo pentru moment. În 2023, am ca obiectiv să mai adaug de la două spre patru ramuri sportive. În principiu, am ales ramuri olimpice, trei sporturi de echipă, trei sporturi individuale. Cumva, totul este strategic făcut. În 29 septembrie, vom avea lansarea. Va fi un eveniment frumos, pe care îl pregătim intens în această perioadă. Ne bucurăm de confirmarea prezenței domnului ministru (n.r. – al sportului), al autorităților locale, vor fi alături de noi și pe unii din ambasadorii proiectului, pentru că avem mai mulți ambasadori, oameni care au ales să pună umărul la construirea unui brand puternic. Doar în acest fel putem finanța un proiect așa îndrăzneț.
Care sunt ambasadorii?
Legendarul Maricel Voinea, Cristina Pârv, cea mai titrată voleibalistă a României, Iulia Dumanska, portarul naționalei de handbal, domnul Bogdan Vasile, fostul decan al Facultății de Educație Fizică și Sport de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, omul care are peste patru decenii dedicate atletismului, suntem în discuții și probabil vom ajunge foarte curând la o colaborare cu Florin Gardoș, fostul fundaș central al naționalei de fotbal… Irina Giurgiu, prima antrenoare de fotbal licențiată UEFA, este și ea alături de noi.
Ne-am bucurat de un video și din partea lui David Popovici și aș vrea să menționez acest lucru. Cel mai important sportiv astăzi în România, între două medalii, și-a făcut timp să filmeze primul material pe care l-au filmat și alți ambasadori ai noștri și chiar aș vrea să îi mulțumesc public pentru faptul că un om care acum gustă din tot ceea ce înseamnă performanță la nivel mondial nu uită să își întoarcă privirea și către copii și să îi îndemne să facă sport. Este mare lucru ce a făcut David și îi sunt recunoscător.
„Descoperă campionul din tine”
Intenționezi să extinzi proiectul la nivelul întregii țări?
Avem oferte pentru multiplicarea proiectului. Singurul lucru pe care l-am cerut eu a fost timp, pentru că acest proiect a pornit extraordinar de frumos, este pe buzele oamenilor de sport din Maramureș, dar avem nevoie de timp pentru a stabili baze solide aici, după care bineînțeles că dorința noastră este ca proiectul să devină unul național și să reușim să impactăm într-o proporție cât mai mare în mediul rural, pentru că știm că acolo se află viitorii campioni. În încheiere, vreau să mai spun că deviza proiectului este: „Descoperă campionul din tine”, pentru că eu cred că fiecare din noi avem acel domeniu în care excelăm, trebuie doar să ne găsim direcția potrivită.
Cursurile Sports Business Academy încep pe 19 septembrie. Te poți înscrie aici.
Credit foto: facebook.com/tudor.marta
------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul intră în Comunitatea SPORTescu de aici și distribuie-l către prietenii tăi. Poate și ei vor să-l citească. Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor.
Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articolul respectiv.
[…] Se deschide „Fabrica de campioni”! „Sports Business Academy e ca o… […]
[…] Se deschide „Fabrica de campioni”! „Sports Business Academy e ca o… […]