Proiectul Christmas Truce, o inițiativă deosebită în Moldova

Ieri și azi s-au derulat primele meciuri de fotbal din cadrul programului Football Remembers, organizat în Republica Moldova, la inițiativa Regatului Unit al Marii Britanii și Federației Moldovenești de Fotbal

Proiectul Christmas Truce, o inițiativă deosebită în Moldova fete
Fetele au intrat primele în teren, patru echipe formate din jucătoare cu vârsta de până la 14 ani fiind implicate în competiție. Prima clasată a fost Noroc Nimoreni, urmată în ordine de echipele Cioburciu, Școala Sportivă Drăsliceni și Comgazcic Comrat.

Meciurile au avut două reprize a câte 8 minute, iar astăzi, la Tiraspol, la Complexul Sportiv Sheriff, s-a desfășurat un alt turneu patrulater, rezervat băieților de 12 ani. Formația Școlii Buiucani a fost campioana turneului desfășurat în Transnistria, urmată în ordine de Sheriff Tiraspol, Zimbru Chișinău și Liceul Sportiv Comrat.

Cireașa de pe tort va fi luni, 22 decembrie, când la Futsal Arena din Ciorescu se dispută meciurile finale ale evenimentului. ”Arhitecții” Football Remembers în Moldova (Ambasada Regatului Unit și Federația Moldovenească de Fotbal) au gândit ca în ziua de închidere să se joace după o formulă mixtă. Astfel, echipa de pe locul 4 în turneul feminin, va juca împotriva celei clasate pe aceeași poziție la băieți și tot așa, până la meciul celor două campioane.

Programul Galei este următorul:
Comgazcic Comrat – Liceul Sportiv Comrat, ora 12.00
ȘS Drăsliceni – Zimbru Chișinău, ora 12.25
Cioburciu – Sheriff Tiraspol, ora 12.50
Noroc Nimoreni – Buiucani, ora 13.15

Organizatorii speră ca prin modalitatea de a pune laolaltă jucători de ambele sexe, să transmită un mesaj puternic și vibrant de toleranță, pace și rezolvarea situațiilor conflictuale prin dialog, comunicare și sport. Nu întâmplător au fost alese să concureze echipe din Republica Moldova, inclusiv din regiunea Găgăuzia ori Transnistria, mesajul global fiind acela că Fotbalul este ambasadorul păcii.

Vezi și:   Răzvan Marin și Cagliari, revenire incredibilă. Românii marchează și ratează

Proiectul Christmas Truce, o inițiativă deosebită în Moldova
Nu în ultimul rând, evenimentul s-a născut la inițiativa Ambasadei Marii Britanii la Chișinău, care a dorit să celebreze 100 de ani de la celebrul episod Christmas Truce, când, pe frontul de vest, soldații germani și britanici au fraternizat și au petrecut împreună prin cântece și fotbal, sărbătorile creștine. După cum relevă surse istorice, un alt armistițiu de acest gen a fost, după aceea, interzis cu desăvârșire de ordinele superiorilor.

La Gala de mâine și-au anunțat prezența Ambasadorul Marii Britanii la Chișinău, dar și Ambasadorii din Germania sau Franța. În prima zi, vineri, 19 decembrie, la Futsal Arena din Ciorescu a avut loc o întâlnire cu antrenorii și educatorii din Republica Moldova, susținută de către copartenerii proiectului (FMF și Ambasada Marii Britanii). Prelegerea a avut în conținut problematica fotbalului c avaloare morală și socială, dar și o amănunțită incursiune în istoria fotbalului britanic.

Ca o concluzie, această inițiativă poate servi drept model de implicare și cooperare instituțională pentru România și factorii decizionali care, ipotetic, ar putea organiza ceva similar.

Vom reveni cu amănunte de la meciurile de luni, 22 decembrie.

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul intră în Comunitatea SPORTescu de aici și distribuie-l către prietenii tăi. Poate și ei vor să-l citească. Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articolul respectiv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...