Locul şi rolul României în sportul mondial, în anul Centenarului

Locul şi rolul României în contextul sportului mondial, la 100 de ani de la Marea Unire. Aceasta a fost tema centrală a unui forum organizat de Institutul Sportiv Român la Palatul Parlamentului, în care au fost abordate subiecte vitale pentru mișcarea sportivă.

loculPalatul Parlamentului a găzduit, în perioada 31 mai – 2 iunie, Forumul Sportului Românesc. La evenimentul organizat sub egida Centenarului Marii Uniri de Institutul Sportiv Român au participat specialişti de renume mondial, mari sportivi români, reprezentanți ai corpului diplomatic și experți din mediul privat.

Au luat parte 75 de speakeri internaționali, din 35 de țări de pe 5 continente, care au susținut trei conferințe plenare pe 16 paneluri tematice, printre care educaţie pentru şi prin sport, provocări şi ameninţări în sport, match fixing, integritate, dopaj, tehnologie, sportul profesionist, provocări juridice sau sport pentru toţi.

„Sportul este un element vital, singurul care reușește să dea în același timp suflet, energie și disciplină unui individ, putând educa și mobiliza în același timp generații întregi. De aceea, am considerat important să marcăm și în sport Centenarul Marii Uniri, prin organizarea acestui eveniment. Forumul Sportului Românesc a adus laolaltă experți și personalități din domeniul sportului mondial, în scopul de a celebra, a analiza, a rememora și a onora trecutul care ne aduce acolo unde suntem în prezent”, a spus Adrian Socaciu, președintele Institutului Sportiv Roman.

Eficiența dezbaterilor l-a făcut pe Octavian Bellu să propună ca forumul să fie o acțiune ciclică.

Etica este cea mai bună publicitate pentru un sportiv

Un punct important al reuniunii a fost reprezentat de discursul președintelui Institutului Superior de Drept și Economie din Madrid, Jordi Pintó Sala, care s-a referit la rolul eticii în lumea sportului.

„Este extrem de importantă selecția persoanelor care au vocația și abilitățile necesare în lumea sportului. Este fundamental să înveți etica în acest domeniu, pentru că aceasta este absolut profitabilă pentru un profesionist, nu numai din punct de vedere moral, dar și economic. Etica este cea mai bună publicitate a unei persoane – o persoană morală este o persoană cu o imagine bună. O astfel de pregătire se face cel mai bine într-un cadru internațional”, a spus Sala.

La rândul său, Raffaele Chiulli, preşedintele Asociaţiei Federaţiilor Olimpice (ARISF), a vorbit despre importanța luptei împotriva dopajului și rolul educației în formarea sportivilor de performanță.

„Educația înseamnă, încă dintr-o fază timpurie, respectarea de către sportivi nu numai a regulilor, a competitorilor, dar și respectarea sportului curat. Educația reprezintă lupta împotriva dopajului și cea care garantează că oamenii care câștigă sunt cu adevărat cei mai buni, și nu cei care folosesc mai bine substanțele farmaceutice sau de altă natură și alte metode pe care le experimentăm în prezent, cum ar fi dopajul mecanic”, a explicat Chiulli.

În cadrul forumului a avut loc lansarea volumului „100 de ani de sport românesc”, o producție a Institutului Sportiv Român, în colaborare cu Agerpres.

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul și vrei să susții SPORTescu, iți dăm cateva idei:
- folosim unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile afiliate, site-ul nostru primește un comision din partea magazinelor pe care le promovăm. Nu te costă nimic în plus și ai șansa să ne susții;
- intră în Comunitatea SPORTescu de aici;
- dă Share și transmite-l prietenilor tăi, poate și ei vor să-l citească.
Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...