Lacrimi şi cenuşă la Melbourne

La Melbourne se joacă tenis de mare calitate în aceste zile: am ajuns deja în faza sferturilor de finală, unde şi-a făcut loc şi învingătoarea Simonei Halep.

The sun sets over the men's singles match between David Ferrer of Spain and Marcos Baghdatis of Cyprus at the Australian Open tennis tournament in Melbourne January 18, 2013. REUTERS/Toby Melville (AUSTRALIA - Tags: SPORT TENNIS)Dacă m-ar lăsa ginta jurnaliştilor sportivi să-l parafrazez pe Ion Creangă atunci când scriu despre tenis şi să spun „drag mi-e Openul Australiei, cu Marele lui Recif de Corali, cel frumos şi limpede ca cristalul”, fără să scrâşnească din dinţi, că tot se poartă bruxismul, acum când Raonic e pe val, poate că n-ar fi o tragedie.

Până la urmă, fiecare iubitor al sportului e liber să-şi exprime opinia aşa cum crede de cuviinţă, dar ce mă fac cu atâtea meciuri epice pe care Eurosportul ni le oferă la ceas de matineu de mai bine de o săptămână?

Pe cine să-l mai parafrazez? Pe Celine? Pentru că, lăsaţi-mă s-o spun, primul mare Turneu de Grand Slam din acest an pare că e un pic mai uman decât precedentele şi mai dispus să ne ofere poveşti cu „prinţi” şi „prinţese” cuprinse de crampe musculare, ceea ce, să recunoaştem, ne place. Şi nu pentru că ne-am bucura de suferinţa semenilor, ci pentru că simţim nevoia să ne convingem că, dincolo de scandalul jucătorilor implicaţi în mafia pariurilor, care bate la uşa ATP, mai există şi un gram de onestitate.

Poate de aceea empatizăm mai mult în aceste zile cu Australia Open 2016 decât cu Turneul Campionilor sau al Campioanelor de la sfârşit de an şi suntem mai dispuşi să înţelegem că orice jucător de top are şi câte o zi proastă, indiferent că e vorba de cei ce au părăsit competiţia încă din primele tururi – Simona Halep, Caro Wozniacky, Venus Williams sau Rafa Nadal, poate datorită lacrimilor lui Hewitt, care şi-a anunţat retragerea, ale lui Madison Keys  sau ale Anei Ivanovic – victimă colaterală a colapsului antrenorului ei, Nigel Sears, transportat de urgenţă la spital chiar în timpul desfăşurării partidei şi, ca să nu terminăm într-o notă negativă, poate chiar datorită magiei lui Roger Federer, care, mai elegant ca oricând, valsează pe bitumul australian cu graţia unei lebede negre, în standing ovations.

În altă ordine de idei, aş pune la capitolul „Surprize” evoluţia chinezoaicei care a trimis-o pe Simona acasă – Shuai Zang –, jucătoare care, iată, atinge sferturile de finală, unde o va întâlni pe britanica Johanna Konta, confirmând faptul că înfrângerea româncei n-a fost întâmplătoare; parcursul lui Gael Monfils, care şi-a depăşit cea mai bună performanţă de la Australian Open din 2009, când a fost eliminat în turul 4, şi care a făcut un meci fabulos în compania lui Stephane Robert, sau îndârjirea fenomenală a lui David Ferrer care, cu modestia unui pălmaş bătut de grindină, strânge din dinţi şi ajunge în sferturi, după ce-i presară pe drum pe Jhon Isner, Steve Jhonson şi favoritul publicului – Lleyton Hewitt, suflând în cenuşa imperiului pe care îndrăgitul tenisman de la antipozi l-a ridicat într-o carieră de 18 ani…

Vezi și:   Semifinale la Toronto pentru Simona Halep

Să vedem cum arată tabloul sferturilor de finală:

Marţi, 26 ianuarie

Agnieszka Radwanska – Carla Suarez Navaro – ora 2 AM
Serena Williams – Maria Sharapova –
nu înainte de ora 3:45 AM
Roger Federer – Tomas Berdych –
ora 5:30 AM
Novak Djokovic
–  Kei Nishikori – ora 10:15 AM

Miercuri, 27 ianuarie
Gael Monfils –  Milos Raonic
David Ferer – Andy Murray
Angelique Kerber – Victoria Azarenka
Johanna Konta – Shuai Zang

Credit foto: espn.go.com

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul intră în Comunitatea SPORTescu de aici și distribuie-l către prietenii tăi. Poate și ei vor să-l citească. Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articolul respectiv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...