„Iubește sportul” – Povestea de succes

Robert Jugravu (foto, în stânga, alături de fostul fotbalist Tâlvan), unul dintre organizatorii competiției de minifotbal „Iubește sportul”, vorbește pentru SPORTescu despre povestea de succes a unui turneu care, de la o serie cu 12 echipe în 2008, a ajuns în prezent să aibă trei eșaloane și un total de 5 serii! Printre participanți se numără și foști internaționali.

14030881_1219225034774866_1676487968_n

De unde a venit ideea organizării unei competiții numite „Iubește sportul”?

Inițial a fost o campanie de promovare a clubului Sportul Studențesc, în 2008, care se adresa în special segmentului de copii și juniori. Au fost organizate apoi acțiuni de mai multe tipuri, toate dedicate mișcării. În paralel, s-a făcut și o cupă „Iubește sportul”. Succesul de care s-a bucurat proiectul ne-a făcut să ne gândim că putem dezvolta și o competiție în sistem turneu.

Câte echipe au participat la prima ediție?

Au fost 12 echipe la început. Competiția era dedicată exclusiv firmelor, deci puteau evolua doar angajații companiilor respective. Nu existau „stranieri”. Pe parcurs au apărut schimbări în regulament, obligatorii o dată cu afilierea la Federația de minifotbal, în 2010. „Iubește sportul” a devenit o competiție în regim open, iar acum este cea mai importantă din București pe acest sector. Din sezonul viitorul vom avea trei eșaloane, ligile a 2-a și a 3-a fiind structurate pe două serii.

Ce instrumente de marketing ați folosit pentru a ajunge la acest nivel?

La început au fost campanii în presa sportivă și pe Google. Pe atunci nu exista Facebook. În competiție s-au înscris și echipe ale instituțiilor de presă, astfel că a fost asigurată o promovare bună. Treptat, cu cât am dobândit mai mult prestigiu, cu atât am atras jucători mai valoroși și vedete ale căror nume au făcut o publicitate bună turneului.

Vezi și:   România are o nouă promoție de specialiști în business sportiv

Captură de ecran din 2016.08.17 la 14.54.02

Comisia de Disciplină își face treaba “la sânge”

Ce probleme apar de obicei în organizarea unei astfel de competiții?

Sunt în primul rând problemele de disciplină. Pe măsură ce nivelul competiției a crescut și valorile s-au echilibrat, au apărut orgoliile. Sunt deja ani buni de confruntări și între echipe s-au dezvoltat rivalități. Avem, însă, o Comisie de Disciplină care „taie în carne vie” dacă e nevoie. S-au dictat și suspendări de 20 de etape. Dacă este nevoie, regulamentul prevede și excluderea din competiție. Ținem toate problemele sub control.

De ce s-ar înscrie o echipă în competiția de minifotbal?

În primul rând, toate echipele ar trebui să se înscrie pentru ideea de mișcare. Este o competiție de amatori, deci nu sunt avantaje financiare. Spre deosebire de fotbalul 11 la 11, aici plătești ca să participi, nu primești bani. Avantajul principal derivă din faptul că suntem afiliați la Federația de minifotbal și echipele care termină în fruntea clasamentului pot participa în Cupa României, în campionat și chiar în Liga Campionilor la minifotbal.

14030928_1219224761441560_1078218494_n

Dar organizatorii ce au de câștigat, financiar vorbind?

Minifotbalul este un sport „low-cost”, care se clasează mult sub plafonul mediu al celorlalte discipline din țara noastră. Ca să vă faceți o idee mai clară, majoritatea echipelor se autosusțin, din buzunarele jucătorilor, iar banii merg către partea de organizare: închirierea terenului de joc, arbitri, asistență medicală, observatori de joc, fotografi, mingi, veste de departajare, suport IT etc. Nu este un „business” în adevăratul sens al cuvântului, însă poate deveni unul, în niște ani, când fenomenul se va mai dezvolta. Până atunci, pot să vă spun că satisfacțiile sunt mai degrabă sportive decât financiare – asa cum se întâmplă și în cazul jucătorilor de minifotbal, de altfel.

Vezi și:   Cele mai sigure pariuri pentru noul sezon al Ligii I

Ce structură va avea noul sezon și câte echipe previzionați să fie în fiecare ligă?

Vom avea trei eșaloane: Liga I va avea 14 echipe, liga a II-a va avea două serii a câte 14 echipe, iar liga a III-a va avea două serii, în principiu a câte 12 echipe. Cine se înscrie pornește din ultimul eșalon. Nu se poate înscrie nimeni direct în Liga I.

Care sunt cele mai importante condiții de participare?

În afara plății taxei de participare plătite per echipă, fiecare jucător trebuie să facă dovada că este apt din punct de vedere medical. De asemenea, trebuie completate cereri individuale unice la Federația de minifotbal. Ca și restricții, nu este permisă folosirea fotbaliștilor profesioniști care activează în primele două eșaloane. Echipele pot folosi maxim doi jucători legitimați în Liga a 3-a și cel mult un fotbalist legitimat la un club din liga I de minifotbal.

În edițiile precedente au participat și foști fotbaliști cu nume în fotbalul românesc. Pe cine vom vedea în noul sezon al „Iubește sportul”?

Încă nu au fost predate loturile, dar cel mai probabil îi vom avea din nou pe Sorin Ghionea, Petre Marin, Ionuț Mazilu și Adrian Neaga. Este posibil ca din sezonul care vine să participe și Bănel Nicoliță, dar deocamdată nu este confirmat. Important este că 7 dintre fotbaliștii care activează în competiția noastră fac parte din lotul lărgit al naționalei României, care va participa la apropiatul Campionat European de minifotbal. Probabil că nu vor rămâne toți în lotul final, dar mă aștept să avem măcar 4 reprezentanți.

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul intră în Comunitatea SPORTescu de aici și distribuie-l către prietenii tăi. Poate și ei vor să-l citească. Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articolul respectiv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...