Fostul înotător Ciprian Gheorghe este expert sportiv în cadrul Comitetului Olimpic și Sportiv Român, fost sportiv de performanță, medaliat la competiții naționale și internaționale, atât în probele individuale (50 – 100 – 200 m fluture), cât și în probele de ștafetă.
El asigură derularea, monitorizarea și controlul programelor și proiectelor COSR și are o contribuție la activitățile de pregătire, calificare și participare ale echipelor olimpice la competițiile olimpice multisport, în colaborare cu federațiile sportive naționale, Comitetele de organizare, Comitetul Internațional Olimpic, Asociația Comitetelor Olimpice Europene, precum și cu alte organizații naționale și internaționale.
Am discutat cu Ciprian, care a absolvit cursurile Sports Business Academy, despre Jocurile Olimpice, despre avantajul de a urma un curs de business sportiv, dar și despre cum pot fi atrași copiii către practicarea sportului.
Complexitatea sportului și a sportivului
Ce presupune funcția de expert sportiv, care este fișa postului?
Funcția de expert sportiv presupune mai multe atribuții, cu interferență atât pe plan național, cât și pe plan internațional. Contextul în momentul de față este unul mai larg și în continuă dezvoltare, datorită complexității la care s-a ajuns atât în ceea ce privește competițiile multisport la care noi luăm parte, cât și în ceea ce înseamnă sportivul din ziua de astăzi și sportul în general.
Vă pot spune câteva obiective ale postului:
- Programul competițiilor olimpice multisport: Jocurile Olimpice, Jocurile Olimpice de Tineret, Jocurile Mondiale pe Plajă, Jocurile Europene, Festivalurile Olimpice ale Tineretului European;
- Programul Sport de Performanță: programul loturilor olimpice de seniori, programul loturilor olimpice de tineret / Centrele Naționale Olimpice pentru Tineret, programul Centrelor Naționale Olimpice pentru Pregătirea Juniorilor și programul Burse Olimpice pentru Juniori;
- Programele Solidarității Olimpice privind activitatea sportivă;
- Programul de educație, prevenție și testare anti-doping al COSR, derulat în colaborare cu ANAD;
- Programul de finanțare a activității federațiilor sportive naționale;
- Programul de arhivă, statistică, evidență și bază de date al departamentului;
- Programul de voluntari.
Funcția de expert sportiv asigură și Secretariatul Comisiei Tehnice Olimpice și pentru Sportul de Performanță.
Comunicare permanentă cu federațiile
Există și în federații o funcție similară?
Da, expertul sportiv are corespondent și la federațiile sportive naționale, acesta putându-se numi inspector de specialitate, referent de specialitate sau expert. Sunt colaboratorii noștri, oameni cu care lucrăm zi de zi, persoane cu care împărtășim anumite idei și strategii și cu care încercăm o permanentă comunicare.
Dacă nu ai fi lucrat în sport, ce meserie ți-ar fi plăcut?
Având în vedere parcursul meu – fost sportiv de performanță, am absolvit o școală sportivă, am urmat un mediu academic în lumea sportului, mi-ar fi plăcut ceva asemănător, să lucrez cu oamenii, ceva în slujba populației, să pot să-i ajut, să aduc un plus unui sistem.
Importanța conștientizării publicului
Să ne îndreptăm atenția spre Jocurile Olimpice de la Paris. Ca om din interior, ai simțit toată vibrația de dinaintea participării la competiții.
A fost o perioadă foarte încărcată, în special pentru sportivi, un ciclu olimpic nu este ușor, mai ales că acest ciclu a fost mai scurt cu un an, ediția de la Tokyo fiind în 2021, vă aduceți aminte din cauza pandemiei. A fost o perioadă încărcată și pentru cei care au lucrat în administrație. A fost o ediție bună, ne-am bucurat de rezultate, ne-am bucurat să auzim imnul și să vedem sportivii pe podium, dar să nu uităm că au fost mulți și în apropierea podiumului. A fost o ediție minunată per total, Jocurile Olimpice s-au întors în Europa după mulți ani, s-a simțit vibrația publicului. Considerăm că un mare plus, ca în orice activitate, îl aduce și conștientizarea publicului.
Cum puteți face asta?
Trăim zile în care multe lucruri le facem pe fugă și, fără să vrei, unele detalii scapă, iar detaliile fac diferența. De aceea, trebuie să avem suportul oamenilor din jurul sportivilor pentru a aduce această conștientizare publicului larg. Aici vorbim pe toate palierele, de la apropiații sportivului, la presă și nu numai. Cred că este foarte important ca oamenii să afle de aceste evenimente și de aceste competiții. În general, nu numai de Jocurile Olimpice, ci și alte competiții naționale și internaționale.
Fericire în lumea sportului
Cum ți s-au părut rezultatele obținute?
A fost o ediție în care am cucerit 9 medalii, ne-am clasat pe locul 23 după numărul de medalii de aur. O ediție care a adus multă fericire în lumea sportului, pentru toți iubitorii de sport, care au văzut echipa României concurând și urcând pe cele mai înalte trepte ale podiumului.
Ce perspective sunt pentru Los Angeles?
Ca administrație, ca persoane, ne dorim să ne autodepășim și să atingem un prag superior în ceea ce privește activitatea noastră. Cu siguranță ne dorim rezultate cel puțin la fel de bune ca și cele de la Paris. Ne dorim să avem în continuare suportul publicului, să fie alături de noi și de sportivi, să îi aprecieze, să conștientizeze munca din spatele unui sportiv de performanță, sacrificiile acestuia și să aprecieze în special și activitatea lor, chiar dacă unii nu ajung pe podium. Ne dorim să auzim imnul, să fim pe cea mai înaltă treaptă a podiumului. Fiecare sportiv dă tot ce are mai bun, dar sunt și momente în care nu atingem ceea ce ne dorim. Nu trebuie tratate ca eșecuri, sunt întamplări care pot avea „n” cauze.
S-a simțit un mai mare interes din partea sponsorilor față de anii trecuți?
Nu am un răspuns concret. Sponsorii sunt mereu alături de noi, de sportivi. Din poziția mea, nu am un contact atât de mare și nu pot să văd atât de bine impactul acesta. Sponsorii sunt alături de noi și cred că doar împreună cu aceștia putem oferi sportivilor tot ce au nevoie pentru a-și îndeplini obiectivele. Consider că mediul privat aduce un plus considerabil în sport și nu numai.
O experiență unică
Cum ai ajuns să urmezi cursurile Sports Business Academy?
Eram în facultate și am auzit de la o colegă, care a spus că va merge la un curs de business sportiv. L-am cunoscut pe Cristi Gheorghe și am fost plăcut surprins să pot să pot face parte din această clasă acum șapte ani. A fost o experiență unică. Nu prea știam atunci cu ce se mănâncă partea aceasta de management sportiv și ce este în spatele unui sportiv. Știam bucătăria mare: sportivul, antrenorul, colectivul tehnic, federația, puțin din Minister, Agenție după caz, Comitetul Olimpic și Sportiv Român.
Ce te-a impresionat la cursurile SBA?
Am vrut să învăț, să cunosc oameni, să mă perfecționez. Ideea de management mă provoacă și mi-am dorit să fac mici schimbări în parcursul meu profesional. A fost un mare plus, acolo am văzut prima dată o medalie de aur de la Jocurile Olimpice (Loredana Dinu-scrimă).
„Un om bun poate forma oameni buni”
Care este ideea principală cu care ai rămas după aceste cursuri?
Ideea principală ar fi creșterea apetitului de a te dezvolta, de a-ți exploata capacitățile, de a dobândi o expertiză care să-ți confere perspectivele unei cariere în care să te raportezi la tine ca la unul dintre cei mai buni în domeniul pe care ți-l alegi. Un om bun poate forma oameni buni.
Apropo de aniversarea de 10 ani a Sports Business Academy, care este anul acesta, tu mai ții minte ce planuri aveai în urmă cu 10 ani?
Eram instructor de înot, nu cred că trecusem la etapa de antrenor. Îmi doream să fac ceva semnificativ în sport, îmi doream să pot să ajung într-o poziție de a avea succes în sport, dar sincer nu mă gândeam că o să ajung să lucrez în administrație. Mă vedeam antrenor de înot, îmi doream să am rezultate cu sportivii mei, să pot aduce un plus tuturor persoanelor care colaborau cu mine. Mereu mi-am dorit, pe lângă performanță, să las ceva bun în urma mea.
Care ar trebui să fie calitatea principală a unui antrenor?
Consider că, atunci când ne referim la sport, un specialist ar trebui să facă acel copil să ducă un stil de viață prin sport, să-l faci să iubească sportul și să găsești cele mai bune soluții pentru el. Mă refer aici la antrenori, instructori, oameni care au primul impact asupra unui tânăr și care pot spune că au un rol decisiv în obținerea rezultatelor la competițiile mari. Apoi, în funcție de fiecare, se poate îndrepta sau nu către performanță.
Toate sporturile trebuie promovate mult mai bine
Înainte de performanță este primul pas, să vină la sport. Cum pot fi atrași copiii către sport?
Am observat o tendință în ultimii ani: Social Media joacă un rol foarte important. După fiecare rezultat important în sport, crește dorința părintelui de a-și duce copilul la acel sport care a avut succes. Consider că ar trebui promovate mult mai bine toate sporturile, să existe o deschidere, vizibilitate. Să știe exact lumea ce presupune un anumit sport, ce rezultate sunt, ce oameni au făcut performanță. Nu putem atrage copiii spre un anumit sport dacă acesta nu are vizibilitate și nu îi sunt promovate valorile.
Cu înotul este simplu după succesele lui David Popovici – duci copilul la bazin -, dar cum facem cu canotajul, care nu se poate practica oriunde?
În funcție de specificul fiecărui sport, există soluții. Sunt sporturi pentru care există un teren la fiecare 5-10 străzi și există sporturi care necesită o anumită bază de pregătire, care se află în anumite locații. De aceea spun că este nevoie de vizibilitate, să știe exact unde să ducă părintele copilul. Ar trebui să fim deschiși la orele de sport pe care copilul le face în școală, să fim deschiși la o eventuală selecție și să putem îmbrățișa ideea de sport. Părinții să nu spună „copilul transpiră la ora de sport și să nu mai facă”. Un copil trebuie să facă sport. Înainte de toate, trebuie să fie un stil de viață, sportul îl dezvoltă pe toate planurile, îl ajută în mediul școlar, în dezvolatarea lui în societate și în provocările de zi cu zi.
------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul intră în Comunitatea SPORTescu de aici și distribuie-l către prietenii tăi. Poate și ei vor să-l citească. Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor.
Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articolul respectiv.