Edi Iordănescu: “E un exces la adresa mea, sunt vânat! Vreau să fiu tratat ca Șumudică!”

Edi Iordănescu (37 de ani) se află cu Pandurii la numai trei puncte de liderul Astra, dar problemele financiare de la club nu îi permit să spere la titlu. Eliminat și la meciul cu Dinamo, antrenorul explică gesturile sale și ale colaboratorilor săi.

Edward Iordanescu

Domnule Iordănescu, vrea Pandurii să ia titlul?

Oricine vrea titlul. Trebuie să fii și capabil să-l iei. Iar nouă ne lipsesc niște elemente în momentul de față. Contracandidatele noastre au niște atuuri în fața noastră: suporteri, joacă acasă, unele au și altă tradiție, cum sunt Steaua și Dinamo, obișnuite cu performanța și care știu să absoarbă mai bine presiunea, să nu o simtă atât de tare. Iar noi nu am avut obiectiv titlul, ci play-off-ul, pentru că suntem o echipă nou-formată. Suntem foarte bucuroși și mândri că ne aflăm printre cele mai bune echipe din România. Din nefericire, ne-am pierdut susținerea financiară și, în momentul de față, jucăm pentru suporteri și pentru glorie.

Puteți să țineți jucătorii mobilizați până la final cu aceste probleme financiare?

Cât ne ajută rezultatele, ne mai găsim motivație în ele și în speranța că putem să terminăm cât mai sus posibil, dar și astea vin tot având liniște mentală și stabilitate. Avem străini în lot, unii departe de familii, de casă, care au de plătit chirii, muncesc pentru banii ăștia, sunt drepturile lor. E frustrant nu pentru faptul că sunt întârzieri, știm că în tot fotbalul românesc sunt probleme, dar la noi, din păcate, nu prea mai există speranța că ar plăti cineva acești bani. Pierzându-ne sprijinul principal, s-a pierdut și garanția că ne vom lua banii.

„M-a deranjat poziția domnului Crăciunescu!”

Se face această asociere între dumneavoastră și FRF, prin prisma faptului că tatăl dumneavoastră e selecționerul naționalei…

Da, se face și nu este ok, pentru că nu sunt motive. Chiar astăzi dimineață m-am uitat pe un articol dintr-un ziar, în care se analizau greșelile pro și contra și am văzut că suntem într-un echilibru extraordinar. Pandurii a fost și avantajată, și dezavantajată, deci nu putem vorbi de vreun ajutor. M-a deranjat și poziția domnului Crăciunescu, pe care îl respect și îl apreciez extrem de tare și ca fost arbitru, și ca om. A făcut o analiză din care reieșea că Pandurii a fost avantajată. Haideți să vedem realitatea dacă tot analizăm. Dânsul este un om drept și corect, știu că îl apreciază extrem de tare pe Hagi și că ține la el, dar la Constanța nu a fost penalty. Apoi, sunt circumstanțe clare de penalty pentru Viitorul la Târgu Jiu, dar e și ofsaid la faza golului pe care Pandurii l-a primit. Aseară, penalty clar la Dinamo, pe care nu l-am primit și care putea să ne coste o înfrângere.

Vezi și:   Cum se ratează un penalty? Ne arată Ronaldo sau Messi [video]

„E normal să greșească, pentru că sunt oameni”

Sunteți convins că a fost penalty la meciul cu Dinamo?

Din punctul meu de vedere, sunt circumstanțe indiscutabile de penalty și am văzut că toată lumea a comentat în sensul ăsta. Dar la acest meci a fost un arbitru extrem de experimentat și de valoros. Dacă nu eram trimis în tribune, nici nu comentam. E normal să greșească, pentru că sunt oameni, dar și noi greșim și trebuie să fim înțeleși. Eu ieri nici măcar nu am greșit, m-am simțit total vânat să fiu trimis în tribună.

Secundul dumneavoastră mai fusese avertizat de două ori până să fie eliminat…

Păi pentru ce a fost avertizat? Nu s-a ridicat de pe bancă, n-a ieșit din spațiul tehnic, i s-a spus că s-a manifestat excesiv la gol.

Vă spun eu: prima oară a fost avertizat pentru că a șutat într-o sticlă cu apă, apoi pentru că a dat cu piciorul, a la Cîrțu, în plexiglasul băncii de rezerve, iar a treia oară s-a bucurat excesiv către publicul lui Dinamo.

Dar dacă scria că și-a dat pantalonii jos, ce imagini erau? Să mi se arate pe imagini unde se vede că a dat cu piciorul în sticlă și că a zburat vreo sticlă. Eu nu am văzut nicio sticlă să zboare.

Erați preocupat de meci, nu aveați cum să vedeți…

Dar eu pentru ce am fost trimis în tribună?

Pentru că ați aplaudat îndelung și ironic în fața arbitrului după o decizie a acestuia.

Cum să vin la meciuri, în cătușe? Am aplaudat ironic… Adică noi trebuie să înțelegem orice fel de greșeală, chiar dacă e la mijloc meseria noastră și putem fi dați afară după orice joc, dar dacă eu aplaud, gata, în tribună cu mine! Mi se pare exces! Nu poți chiar la orice chestie! Suntem oameni și noi, avem trăiri. Eu mă simt vânat și cred că sunt dat exemplu tocmai pentru că s-au făcut discuțiile astea cu Iordănescu la Federație, Iordănescu la Pandurii, tată-fiu… Lasă că îl dăm exemplu p-ăsta, că dacă-l dăm exemplu, restul ce or să mai zică… S-a făcut un exces foarte mare și nu e prima oară. E a doua oară când sunt trimis în tribune pentru că aplaud. Dar cum să stau, legat de mâini? Păi vreți să comparăm ce fac alți antrenori?

„Să mă suspende pentru campionatul următor!”

Vezi și:   E bun sau nu e bun Șumudică?

Când un jucător aplaudă decizia unui arbitru, primește cartonaș.

Dacă vreau să fiu încăpățânat și să merg până la capăt cu discuția, cum se dovedește că am aplaudat ironic? Poate mi-am aplaudat un jucător. În ce campionat civilizat mai vedeți voi ca antrenorul să fie trimis în tribună la orice gest? Chiar nu au ce să-mi găsească. Nici măcar nu am fost avertizat. S-a făcut un exces, ca să nu zic abuz. Eu respect foarte tare arbitrul care a fost la centru, nu comentez foarte mult nici decizia de a nu ni se da un penalty clar, dar vreau doar să am șansa să îmi exercit dreptul la muncă. Dacă voi fi suspendat, mi-aș dori să primesc și eu același tratament cu al lui Șumudică. Să pot să-mi duc și eu campionatul pe margine, pentru că altfel influențează competiția, iar din mai să-mi intre în vigoare suspendarea. În campionatul următor, la orice echipă voi fi, voi sta două etape. Chiar m-am bucurat că Șumi nu a fost suspendat, pentru că mi-e prieten. Știu că e mai impulsiv, e un antrenor care pune mult suflet în munca lui. Dar vreau și eu același tratament. N-am înjurat, n-am făcut semne obscene, n-am arătat nu știu ce la public… Pentru ce să fiu trimis în tribune?

Totuși, aveți câteva eliminări în campionatul ăsta. Vă reproșați ceva?

La două chiar îmi reproșez. Am părăsit spațiul la Iași, dar aduceți-vă aminte ce s-a întâmplat acolo, ce circumstanțe am avut, cu penalty-ul ăla care s-a dat, doi metri în afara careului, la 0-0, în condițiile în care cu cinci minute înainte avusesem penalty clar și roșu, dar nu s-a dat nimic. Toată lumea  a spus că a fost viciere de rezultat. Am mai fost o dată trimis în tribune, dar nu am comentat. Dacă scrie arbitrul în raport că eu l-am înjurat, însă eu nu l-am înjurat, cum demonstrez? Contează doar cuvântul dumnealor.

Ca la Poliție…

Acolo te mai duci cu un avocat, dar aici cum dovedești, că scrie în raport ce vrea? Eu am avut întotdeauna discursuri pozitive în ceea ce privește arbitrajul. Nu am comentat, doar la Iași atunci, când am fost și furat, și bătut, cam așa am fost la Iași. În rest, nu am spus nimic. Sunt cel mai tânăr, dar să știți că nu sunt cel mai prost. Sunt bun și am încredere în ceea ce pot să fac și de-aia vreau să fiu pe bancă.

Credit foto: Răzvan Păsărică / sportpictures.eu

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul intră în Comunitatea SPORTescu de aici și distribuie-l către prietenii tăi. Poate și ei vor să-l citească. Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articolul respectiv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...