David Gavrilescu (22 de ani), zis „Ducu”, de la CSU ASE București, este campionul național en-titre la șah clasic, secțiunea open (seniori). A reușit această performanță în februarie anul acesta la Campionatul Național de la Craiova, orașul lui natal.
În 2022, el devenea cel mai tânăr mare maestru al României, la doar 19 ani și patru luni, și îl învingea pe Vishy Adnan (55 de ani), cvintuplu campion mondial la șah clasic și dublu campion mondial la șah rapid.
Primii pași
David și-a început drumul în șah la vârsta de cinci ani și jumătate. Tânărul povestește într-un interviu pentru Sport.ro că în copilărie adeseori se juca împreună cu sora sa, care e cu trei ani mai mare, cu piesele de șah, fără să știe însă cum se mută și că există niște reguli.
La opt ani și jumătate, „Ducu” a ajuns vicecampion european, fiind foarte aproape de a ieși campion european. Pe timpul școlii, David a fost pasionat de matematică, dar și de materiile umaniste. În prezent, studiază Relații Economice Internaționale la ASE.
Tânărul campion declară că facultatea este însă pe plan secund, dorind să avanseze în șah, căruia îi dedică între șase și opt ore zilnic, dar, cu toate acestea, reușește să se mențină activ din punct de vedere fizic, alergând la maratoane!
Culisele șahului
Aflăm din interviul dat de David Gavrilescu pentru Sport.ro că menținerea sănătății corpului este un element foarte important în șah. Cea mai lungă partidă a lui David a fost de opt ore și patru minute, fără pauză, timp în care corpul este foarte solicitat, putând să ardă chiar și peste 1000 de calorii.
În ultimii ani, calculatoarele au ajuns să fie foarte importante în ceea ce înseamnă antrenamentul pentru acest sport, ajungând mai bune decât oamenii, iar jucătorii le folosesc pentru a se antrena.
Un alt element important este partea psihologică a șahului. „Ducu” dezvăluie că este esențial să-ți studiezi adversarul, să vezi ce stil de joc are – mai riscant, mai calculat etc. Astfel, te poți adapta, iar „pokerface-ul” este foarte important pentru a nu te deconspira.
Ce a simțit când l-a învins pe campionul mondial
Victoria cu fostul campion mondial Vishy Adnan, la șah rapid, l-a șocat pe David. Acesta povestește că nu se aștepta să câștige, dar că a fost foarte bucuros de rezultat, dar și de onoarea pe care a avut-o participând la Grand Chess Tour din Varșovia 2022, un turneu select, unde majoritatea jucătorilor fac parte din top 30 mondial.
Șah rapid: diferențe și asemănări cu șahul normal
La șah rapid, David e pe locul trei în România, iar în lume, undeva pe la 300, declară tânărul. Diferența dintre șahul normal și șahul rapid stă în durata inițială a unei partide, 90 de minute, respectiv 15 sau 20 de minute, la fiecare mutare adăugându-se însă 30, respectiv zece secunde.
Mai există și șahul blitz, cu o durată de trei sau cinci minute, caz în care intuiția este cea care primează, împreună cu calculul rapid, spune David.
Milionar din șah?
În ceea ce privește banii, șahul este un sport în care se poate câștiga foarte bine. Campionul mondial, în urma meciului decisiv, încasează undeva pe la 1,2-1,3 milioane de euro. În prezent, Ducu reinvestește o mare parte din banii pe care îi obține din premiile de la concursuri în dezvoltarea carierei sa, în turnee, deplasări etc.
Ce urmează?
Tânărul român se află în prezent pe locul 5 în România și și-a setat ca obiectiv topul 100 mondial, care, deși greu, nu i se pare imposibil de atins.
Pe termen lung, obiectivul ar fi să ajungă la un coeficient de 2700 ELO (acum are 2554), ceea ce l-ar poziționa undeva în top 30-40 mondial.
------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul intră în Comunitatea SPORTescu de aici și distribuie-l către prietenii tăi. Poate și ei vor să-l citească. Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor.
Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articolul respectiv.