Cum a fost adus Cristiano Ronaldo într-un joc Shooter. Cum ajunge un client pe tricoul lui Manchester City. Interviu cu Cristian Gheorghe, fondatorul Sports Business Academy

Cristian Gheorghe (40 de ani), expert în marketing sportiv, este creatorul Sports Business Academy, singura academie de sport și business acreditată la nivelul Uniunii Europene. Ediția a 8-a a SBA a găzduit nume importante din industrie, oameni cu experiență în mari companii europene. 

De asemenea, au fost lectori și trei foste mari sportive din România: Cristina Pîrv, supranumită „Messi a voleiului”, Narcisa Lecușanu, fostă handbalistă și actualmente membră a Federației Internaționale de Handbal, și Irina Deleanu, medaliată la Campionatele Europene și Mondiale de gimnastică ritmică, președinte în exercițiu al federației de profil. 

Încă o ediție de Sports Business Academy, cu multe surprize printre lectori. Cum a fost?

Au trecut opt ani peste noi, fiecare ediție a fost diferită, atipică. Anul acesta l-am dedicat temelor Sponsorship/Partnership. Planul a fost foarte ambițios la început, pentru că în lista de invitați (21 în total) am avut câteva nume foarte grele la nivel internațional, pe partea de sports business. Și mă refer în primul rând la Tom Prosser, directorul general SportFive din Londra, la Roger Brosel –  Head of Content LaLiga -, și la George Isherwood, director global de vânzări al uneia dintre cele mai puternice companii de marketing sportiv pe eSports. Când pleci la drum, nu ești sută la sută sigur că îți vor ieși toate așa cum îți dorești, dar mă bucur că toți au putut să fie prezenți. Au venit și și-au lăsat amprenta asupra programului nostru, aducând foarte multe informații și know-how, pe care le puteți găsi  în România doar în programul nostru.

Zi-mi două informații de interes dezvăluite de lectorii de la Sports Business Academy din acest an.

Una: City Group are un departament specializat de Intelligence.

Ce înseamnă?

Monitorizează tot ce înseamnă clienți globali, clienți locali, urmăresc schimbările fiecărui brand, strategii, oferă informații foarte utile, în timp scurt, departamentelor de marketing, despre clienți, viitori clienți și ce se va întâmpla cu aceștia într-un interval de doi-trei ani. Ni s-a explicat cum funcționează, ce înseamnă partea departamentală, cum ajunge un client din ziua 1, în care a fost contactat prima dată, până pe tricoul lui Manchester City. 

Modelul LaLiga

Și altă informație?

Roger Brosel, Head of Content la Liga, a explicat pașii pe care i-a făcut la LaLiga ca produs de media, ca produs de marketing, de la început și până azi. Plus ce urmează. A explicat inclusiv amprenta digitală a LaLiga la nivel global și a indicat elementele pe care trebuie să le urmărești ca profesionist în evenimentul tău, în proiectul tău, în clubul tău. A fost o prezentare de peste 90 de minute, în care a dezvăluit tot ce ține de amprenta unui proiect, cu exemple din LaLiga. Cei care au fost prezenți au pus întrebări practice și au spus la final că a fost cel mai bun curs de până acum. 

Directorul general al SportFive despre ce a vorbit?

În primul rând, a explicat toți pașii, tot ce a făcut pe partea de parteneriate, sponsorizări pentru Campionatul European feminin de fotbal, care a avut loc în 2022 la Londra.

Au fost audiențe incredibile și la tv, și pe stadioane…

Da, asta a explicat și el. Și cum a reușit să aducă mai multe branduri importante la nivel global ca sponsori ai acestei competiții feminine. Sunt informații la care nu poți avea acces în sistemul educațional clasic, pentru că, în general, acesta este focusat mai mult pe partea teoretică. Și încă ceva: l-am avut si pe Cristiano Ronaldo pe partea de eSports prin George Isherwood. SportQuaqe are în portofoliu proiecte importante pe această secțiune, fac conexiunea între bugetele celor de pe eSports și influencerii globali. George a explicat cum au reușit să-l bage pe Cristiano Ronaldo într-un joc Shooter, care a explodat la nivel global. A explicat toți pașii, inclusiv detalii legate de filmări…

Vezi și:   Păunu’, Americanu’ sau Mbappeu’, cine ne duce la EURO 2020?

Dezvăluiri SBA: Cum se interacționează cu un mare sportiv

N-ați întrebat și câți bani a primit Ronaldo?

Am întrebat, dar, clasic, ni s-a spus că există clauze contractuale pe care trebuia să le respecte, așa că nu a putut preciza sume. Dar am aflat elemente de strategie, felul cum trebuie să ruleze un proiect în zona asta și felul cum s-a interacționat cu sportivul. 

Vorbeai de digitalizare în LaLiga. Acum câțiva ani am auzit ideea asta și la noi, cred că din partea LPF a venit, că trebuie făcută digitalizare și la cluburile din Liga 1. Care ar fi primii pași ca să începem?

Este o treabă pe care eu reușisem să o fac în 2007, parțial, la Sportul Studențesc, e deja o perioadă lungă de timp în spate. Se numesc automatizări. Îți dau un exemplu: de la punctul în care un suporter intră pe site-ul clubului, își caută o informație și își lasă email-ul, el ar trebui să interacționeze pe un flow bazat pe automatizari.

Ce i se oferă unui fan care intră pe site-ul unui club

Să-l atragă și să-l țină acolo, nu?

Exact. Adică primește toate informările legate de următorul meci, bilete, ce oferte există pe shop-ul clubului, dacă a apărut un interviu cu un jucător al echipei, dacă are posibilitatea să participe la activități ale echipei. Toate acestea sunt automatizate. Vorbeam de City Group și LaLiga. Acolo există proceduri, departamente specializate, care au fost digitalizate, există automatizări.

Face cineva asta în România, măcar la nivel primar?

Știu că și Liga, și Federația au programe în zona de digitalizare pe partea de management al legitimărilor și transferurilor fotbaliștilor…

Cluburi?

Nu cred.

Poate Universitatea Craiova?

Nu știu, eu nu am informații. Ceea ce pot să apun este că am adus la un moment dat la Sports Business Academy pe cineva de la SAP, o companie din Gemania care se ocupă de realizarea de software pentru companii și organizații. Au parteneriate în Anglia, aveau și în Rusia. Cei de la SAP puneau la dispoziția cluburilor partea de digitalizare pe tot ceea ce însemna marketing și comunicare, suporteri, ticketing, toate unite într-un singur pilon, unde se strângeau toate informațiile și se conectau. Dar și partea internă, de documentare, de la nivel de copii și juniori, felul cum se raportau mai departe, la prima echipă. Jucătorii primei echipe primeau informații de la antrenorul principal – antrenamente, meniu și așa mai departe. Dacă intrați pe platforma Sports Business Academy, veți găsi și acest curs.

Cum gestionezi conflictele într-o echipă

Ați avut ca lectori și trei doamne ale sportului românesc, Cristina Pîrv, Narcisa Lecușanu și Irina Deleanu. Despre ce au vorbit?

A fost o pledoarie pentru performanță. Ca la fiecare ediție, au fost momente în care ni s-a pus un nod în gât, doamnele au intrat și în zona emoțională. Foarte mulți o compară pe marea voleibalistă Cristina Pîrv cu Messi din fotbal, ea fiind declarată cea mai bună din lume. Cristina a povestit mult din viața sportivă, depre felul cum s-a focusat pe performanță. Am înțeles ce înseamnă să te concentrezi 99% din timp doar pe a fi numărul 1. Apoi, Narcisa Lecușanu, una dintre puținele femei din sportul românesc care au făcut trecerea de pe teren în top management, la Federația Europeană de Handbal, a vorbit și despre modul cum gestionezi conflictele într-o echipă, cum gestionezi conflictele cu antrenorii sau anumite decizii din carieră. Ne-a povestit despre primii pași în carieră, despre cum a ales să schimbe cluburile.

Vezi și:   Bancul anului în fotbalul românesc: Rapid și Dinamo...

Irina Deleanu despre ce a vorbit?

Am avut și momentul retragerii timpurii al Irinei Deleanu, dar și subiecte mai puțin discutate, legate de familie. Sportivele sunt obligate să mai ia și pauze, să ia decizii radicale în carieră. Trebuie să fie și mame, dar și numărul 1 în teren. Cele trei sportive invitate și-au lăsat o amprentă emoțională foarte puternică, discutând de performanță, familie, sentimente, iubire. Cei care vor dori să le urmărească pe platforma noastră vor vedea câteva momente „wow”.

Cum pot fi urmărite cursurile?

Trebuie să intri pe sportsbusinessacademy.ro, să-ți faci un cont și beneficiezi imediat de o serie de informații gratuite. Iar pentru un abonament lunar, poți accesa toate informațiile existente și acumulate aici în 8 ani de cursuri. Sunt sute de ore de cursuri practice.

Veți continua cursurile online sau vă gândiți să reluați și fizic?

Discuțiile sunt împărțite. La ultimul curs de anul acesta, unii dintre participanți au spus că au simțit lipsa de interacțiune, față în față. Dar, pe de altă parte, mulți dintre cursanți au spus că vor să continuăm online, pentru că nu au timp să stea în trafic doar ca să ajungă într-o sală sau să vină din provincie 8 săptămâni ca să participe la cursuri. Pentru că am avut oameni din Oradea, Hunedoara, Iași, Bacău…

Pentru cei care vor să devină lideri în sport

Poate faceți și, și…

Ne gândim să facem și ceva hibrid la ediția următoare, este în plan. Dar ideea este că aceia care vor să învețe, să devină lideri în sport nu trebuie să se cramponeze de prezența într-o sală sau pe Internet. Indiferent unde vom fi și cum vom face, dacă oamenii își doresc cu adevărat să progreseze, se vor înscrie la cursurile noastre.

Cât conținut aveți pe site?

Am cuantificat ediția 2022. Sunt 21 de cursuri, peste 1100 de minute, care se vor adăuga pe platformă în această lună. Per total, cred că ai nevoie de cateva luni bune ca să parcurgi toate infomațiile acumulate în 8 ani.

La ce te gândești pentru următoarea ediție? Sau e prea devreme?

Nu este devreme, avem deja mai mulți invitați  de afară care au confirmat. Cea mai mare realizare din acești opt ani este că am fost acceptați de marea familie de sports business din Europa. Și s-a văzut în ultima ediție, am avut mulți invitați de afară extrem de importanți, care au livrat informații de excepție din zona marketingului sportiv, la nivelul industriilor puternice din Vest. În ediția din 2023 ne vom focusa pe management sportiv.  

Are nevoie sportul românesc de manageri sportivi în momentul de față sau aceștia există?

Pe hârtie, avem mulți. Ca să facem o radiografie corectă, trebuie să vedem felul cum sunt finațate zonele de unde provin acei manageri și atunci ne vom da seama de limitările lor și de nivelul performanțelor acestora. 

Adică banii pe care-i aduc în structura respectivă?

Și banii pe care-i aduc, dar și ce au construit cu banii pe care i-au primit an de an. Sunt zone în care se fac lucruri și sunt transformări, dar sunt și zone întregi din sportul românesc precum un sat fără câini.

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul intră în Comunitatea SPORTescu de aici și distribuie-l către prietenii tăi. Poate și ei vor să-l citească. Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articolul respectiv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...