Ionuț Buzean, consilierul fotbalului: Oficialii FRF trebuiau să demisoneze după ratarea calificării

Ionuț Buzean, primul fotbalist de Liga 1 care a ajuns conilier local consilier local, a vorbit în exclusivitate pentru SPORTescu.ro despre trecerea de pe gazon direct în Primărie, dar și despre bătălia din fruntea Ligii 1.

Buzean CL
Ionuț Buzean președintele unei ședințe din Consiliul Local Mediaș

Fostul fotbalist de la Gaz Metan Mediaș vorbește și despre mișcările din fruntea conducerii fotbalului din țara noastră și despre proiectul de la CSM Mediaș.

Ești primul jucător de Liga 1 președinte al unei ședințe de Consiliu Local. Cum ai ajuns aici?

Da, sunt primul fotbalist de primă ligă care a ajuns consilier local. La una dintre ședințe am fost și președinte, iar acest lucru se întâmpla cu aproape un an în urmă. În viața politică am intrat în august 2015, iar la începutul lui 2016 a venit și propunerea de a mă alătura unui proiect frumos și solid, din postura de consilier local.

 

Fă-ne o prezentare generală a principalelor tale proiecte. Ce ți-ai propus să aduci nou în Mediaș? 

Să sprijin cluburile sportive existente în oraș. Multe cluburi și mulți sportivi care au cerut ajutorul Primariei au fost sustinuți. Am înființat CSM-ul tocmai pentru a sprijinii tinerii sportivi din oraș. Îmi doresc ca pe viitor, în Mediaș, să existe un parc unde fiecare cetățean să poată face sport fără a i se percepe taxe.

Emoții la Primărie nu prea există. În schimb, nimic nu se compară cu un meci împotriva granzilor

Emoții mai mari sunt pe teren sau în Primărie?

Nu se compara nimic cu un meci împotriva granzilor. Sunt trăiri diferite, fotbalul este mai special. Emoții la Primărie nu prea sunt, încerc să mulțumesc pe toată lumea după posibilități.

Foto: MACREA VALENTIN / SPORT PICTURES

Care crezi că va fi soarta Gazului Metan în acest sezon și ce e de făcut pentru redresarea echipei?

În acest sezon, sunt sigur că Gazul se va salva de la retrogradare. Am petrecut 25 de ani la acest club și îmi pare rău că s-a ajuns în situația actuală. Sunt mai multe lucruri care nu merg, dar sunt convins că se vor rezolva problemele cel târziu în pauza competițională.

Spune-ne câteva cuvinte despre secția de fotbal de la CSM Mediaș.

Clubul CSM Mediaș este finanțat de la bugetul local și este axat în principal pe promovarea talentelor locale. Secția de fotbal este formată din două grupe de copii, unde se face strict inițiere. Secția de baschet este pentru seniori, echipa evoluând în Liga 1. Majoritatea jucătorilor sunt tineri din localitate. Și mai este secția de tenis de masă, unde avem rezultate foarte bune.

Pe cine pariezi atunci când vine vorba de lupta la titlu?

Cred că după doi ani în care au ratat pe final titlul, Steaua va triumfa. Au un lot prea bun pentru a rata iarf campionatul!

„La Mediaș am creat un club cu mai multe ramuri, care nu va concura niciodată cu Gaz Metan”

Știu că atunci când erai mic simpatizai Universitatea Craiova. Pentru tine care este adevărata Universitatea și ce părere ai despre proiectul de la CS U?

Da, de mic țineam cu Universitatea Craiova. Acum, după 25 de ani la Gaz Metan, nu se mai pune problema echipei favorite. Cei de la CS U au pornit un proiect frumos,  însă suporterii sunt de partea Universității. În general, echipele finanțate de la bugetele locale nu au viață lungă, pentru că, în momentul în care se schimbă administrația locală, în majoritatea din cazuri dispare și echipa. Sunt de părere că Primăriile ar trebui să susțină echipele fanion și nu să mai înfințeze alte cluburi. La Mediaș, e cu totul diferit, noi am creat un club cu mai multe ramuri, care nu va concura niciodată cu Gaz Metan. Din păcate, situația actuală a clubului nu ne dă drept de finanțare.

„Nu este normal ca un jucător de Liga 1 să aibă anual doar 15 zile de vacanță. Pentru conducătorii fotbalului românesc contează doar banii!” 

Ce zici despre actuala structură a Ligii 1?

Cred că ar trebui modificată. Să fie cel puțin 16 echipe și un sistem competițional normal, nu un sistem play-off/play-out. Nu e normal ca un jucator de Liga 1 să aibă anual doar 15 zile de vacanță. Însă pentru conducătorii fotbalului românesc primează doar banii!

De naționala României ce părere ai?

Îmi pare rau că după această campanie de calificare ratată a fost scos țap ispășitor doar Daum. Nu cred că este singurul vinovat. Într-o țară civilizată, dupa un asemenea eșec, demisionează întreaga structură. FRF-ul ar trebuii condus de un fost fotbalist sau de un om apropiat fotbalului. Generația de aur care ne-a adus atâtea bucurii este dată la o parte în detrimentul agreaților politic. Este păcat că tot ce se întâmplă în România de azi se reflectă în sport și implicit în fotbal.

Ionuț Buzean este născut pe 18 Septembrie 1982 la Mediaș și a jucat 168 de meciuri în Liga 1, reușind să înscrie și două goluri.

A evoluat în majoritatea timpului pentru Gaz Metan, excepție făcând o singură perioadă când a fost împrumutat pentru două sezoane la Petrolul Ploiești, acolo bifând însă doar 5 partide.

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul și vrei să susții SPORTescu, iți dăm cateva idei:
- folosim unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile afiliate, site-ul nostru primește un comision din partea magazinelor pe care le promovăm. Nu te costă nimic în plus și ai șansa să ne susții;
- intră în Comunitatea SPORTescu de aici;
- dă Share și transmite-l prietenilor tăi, poate și ei vor să-l citească.
Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...