Căpitanul echipei de șah al Clubului Sportiv Universitar ASE e și arbitru, antrenor, comentator și manager PR! La 24 de ani, Andrada Popa face concomitent și un master în Sisteme Informatice pentru Managementul Resurselor și Proceselor Economice!
Andrada recunoaște că la început nu i-a plăcut șahul, însă a intervenit destinul: și-a rupt o mână în clasa a IV-a și a ajuns să practice „sportul minții”.
„Recuperarea a durat mai mult timp și atunci părinții au hotărât să mă dea la o activitate pe care să o pot face și în aceste condiții. Și, cum nu erau foarte multe alternative, am ales şahul. Niște colegi de clasă deja jucau chiar și în timpul pauzelor. Tot timpul se producea o emulaţie în jurul lor când jucau, se strângeau copiii, se uitau”, își aduce aminte Andrada Popa într-un interviu pentru Sport.ro..
A învățat șahul „târziu”, la 12 ani, apoi la primul concurs la care a participat a luat locul 2 la fete. „A fost dragoste la prima victorie”, glumește Andrada, care a continuat să joace șah după liceu pentru că a primit o ofertă de a continua la nivel înalt cu CSU ASE.
Mai mult, spune că, din ce știe, a devenit primul jucător legitimat la CSU ASE din toate secțiile! Primul venit a ajuns acum căpitanul echipei feminine, care a obținut titlul național în două rânduri și un loc 3, o dată.
A plâns când a ocupat cu echipa locul 3 la Campionatul Național
„Anul acesta a fost cel mai trist, când am ieșit pe 3, am plâns în sală, a fost o situație în care a intervenit abia al 4-lea criteriu de departajare. Ne-am luat revanșa în schimb la campionatele de șah rapid și blitz. Am luat două medalii de aur, la fel ca și anul trecut, două din două”, se mândrește Andrada.
Despre jocul pe echipe, Andrada mărturisește că este destul de dificil, în condițiile în care șahul este considerat un sport individual: „Jucăm și pe echipe și avem multe discuții. Fiind un sport individual, fiecare trage pentru el. Se întâmplă, și inclusiv noi am trăit-o pe pielea noastră, să aducem jucători considerați extrem de buni, dar care nu știau să joace pentru echipă, juca fiecare pentru el. Atunci când joci pentru tine, e diferit față de atunci când joci pentru echipă”.
Pentru dezvoltarea șahului feminin, Andrada a organizat în 2023 și un turneu destinat exclusiv femeilor, „Queens Chess Festival”.
Cum meciurile între femei și barbați sunt foarte puține la nivel înalt, la fel sunt și femeile care participă la masculin, la Campionatul Național de Seniori.
De fapt, la noi e doar una, Irina Bulmaga, fosta sportiva CSU ASE timp de doi ani, care își dorește să devină Mare Maestru la masculin. Motivul? Jucătoarele mari maestre internaționale la feminin sunt considerate echivalentul unui maestru internațional la masculin, adică o treaptă mai jos, dezvăluie Andrada în interviul menționat.
Ziua de lucru începe la ora 8.00 și se termină la ora 20.00
În afara faptului că este căpitanul echipe de șah, Andrada e și comenator, și arbitru, și antrenor, dar și marketing manager la Federația Română de Șah și manager de PR la CSU ASE!
„În principiu, ziua de lucru începe la 8, mă duc la birou, fac lucrurile de PR, de marketing, cam până pe la ora patru, și la CSU ASE, și la Federație, facem tot ce înseamnă parte de organizat și promovat turnee. În general, între ora 16 și ora 20, am antrenamente, fie cu copiii, fie cu profesorii. Am format până în prezent 3.000 de cadre didactice. Deci sunt inclusiv formator pentru cadrele didactice care urmează să predea șah în școli pentru copii”, susține Andrada Popa.
Cu acest program încărcat, Andrada privește spre viitor. „Anul acesta ne-am propus să continuăm popularizarea șahului feminin prin organizarea unui circuit de turnee, este vorba de trei turnee în loc de unul singur, tot internaționale. Și toate sunt sută la sută feminine”, conchide prima sportivă legitimată la CSU ASE.
------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul intră în Comunitatea SPORTescu de aici și distribuie-l către prietenii tăi. Poate și ei vor să-l citească. Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor.
Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articolul respectiv.