Balint Laszlo, exemplul antrenorului modern într-un fotbal învechit

Într-un fotbal în care antrenorii sunt de cele mai multe ori profesioniști în arta vânzării de iluzii, există unul care după aproape fiecare meci și-a motivat alegerile în fața oamenilor care contează cu adevărat! 

FOTO: Ilfovsport.ro

Antrenorii cu limbă de lemn și scuze en-gros sunt la modă în Liga 1 și au fost dintotdeauna. Zilele în care tehnicienii erau invitați la TV pentru a discuta strict despre fotbal s-au dus de mult. Fotbalul pur nu mai atrage deloc pe meleaguri pe care televizorul a devenit gumă de mestecat pentru ochi, iar fondatorii de opinie se găsesc la tot pasul.

În lumea asta nebună, am descoperit și un antrenor ciudat. Spun ciudat, pentru că e total diferit. Și ce-i diferit este de multe ori ciudat în lumea în care în Liga a IV-a avem meciuri cu 10.000 de spectatori în tribune, iar în Liga I e sărbătoare dacă vin 2.000!

Faceți cunoștință cu Laszlo Balint, fost antrenor la deja defuncta ASA Târgu Mureș. Pe când majoritatea tehnicienilor preferă să pună rezultatele echipei (atunci când ceva merge prost) pe seama arbitrilor, gazonului sau chiar a spectatorilor, Balint Laszlo face ceva diferit. Scrie periodic în MEDIUL ONLINE câteva rânduri clare despre prestația echipei sale în meciul încheiat.

Un antrenor care alege să-și expună sincer părerile în fața oamenilor este de apreciat, nu în fața celor care vor să mai câștige un procent la categoria ”notorietate”, prin asocierea cu diferite cluburi. Patroni care uită că și fotbaliștii joacă pentru bani, nu doar pentru culori, sau oameni care trec cu picioarele murdare prin istoria unor echipe de tradiție.

Nu zic că Balint Laszlo nu-și motivează alegerile și în fața celor care-l plătesc (sau nu) dar ăsta-i un lucru normal. Iar eu sunt aici ca să scot în față lucrurile mai rar văzute în fotbalul nostru, ăsta care ne-a mai rămas. Că de antrenori care vorbesc cu orele la conferințe de presă, dar care nu spun de fapt nimic, ne-am cam săturat!

Asta scria Balint Laszlo după primul meci de pe banca celor de la ASA în Liga a II-a. Ce a spus la început este pe undeva clasic, dar rândurile din final mi-au atras cu adevărat atenția:

Vezi si...  Epoca scandalurilor revine în forţă la Steaua!

”Mă bucur că am văzut în tribune oameni care au fost cu adevărat lângă echipă. Oameni care ne-au susținut chiar și în momentele mai puțin bune din acest joc. Știu, pretențiile suporterilor sunt mari, iar noi încă nu ne ridicăm la nivelul lor, însă această echipă, acest grup, abia acum se formează. Vom fi cu adevărat puternici în momentul în care «vom vâsli cu toții la aceeași barcă, în aceeași direcție», din toate punctele de vedere.” 

Bine, o să-mi spuneți că mai sunt și în Liga 1 antrenori care fac același lucru. În afară de Edi Iordănescu, care mai postează câte ceva pe Facebook, dar nu în stilul lui Balint Laszlo, eu nu cunosc vreun alt antrenor de primă ligă care să pună preț pe social media.

Dar de ce să pui preț pe social media în anul de grație 2017, când tu ești antrenorul unei echipe care încearcă să atragă fonduri din toate părțile? De ce să-i atragi pe oameni spre fotbal? Nu merită! Mai bine jucați liniștiți cu 500 de spectatori, așa e mai liniște și nu are nimeni soarta lui Werner, care a ieșit de pe teren pentru că nu a mai suportat vacarmul din Turcia:

Dacă mă gândesc mai bine, hai că poate găsesc un antrenor care înainte de meci mai dă primul 11 sau după meci intră rapid pe la ce televiziune dorește pentru a lăuda sau pentru a critica deopotrivă jucătorii. Știți la cine mă refer, n-are nevoie de vreo prezentare. E acel antrenor care vede fiecare meci din loja oficială și pe vremuri repara Maybach-ul cu ranga.

Revenind la Balint Laszlo, după despărțirea de ASA Târgu Mureș, pe care a antrenat-o timp de 4 luni, a semnat cu formația din Liga a III-a AFK Miercurea Ciuc.

“Am semnat contractual cu AFK Miercurea Ciuc. După experineța neplăcută de la ASA Tg. Mureș, am găsit un club stabil din punct de vedere financiar și obiectivul este unul clar: promovarea”, a spus Balint pentru monitorulexpres.ro 

La momentul despărțirii de formația din Târgu Mureș, Laszlo Balint a ținut să le mulțumească suporterilor pentru susținere, dar și lui Dinu Gheorghe tot printr-o postare pe pagina de Facebook. Iată ce scria fostul jucător de la UTA și CFR Cluj în data de 6 Septembrie:

Vezi si...  Steaua, dărâmată înaintea marelui derby

„Ieri am încheiat conturile cu echipa ASA Târgu-Mureș, după ce am semnat un acord de reziliere amiabilă. A fost un mandat scurt, dar extrem de intens. Și sunt mulțumit că această echipă este la momentul actual pe locul 3 în clasament, în graficul obiectivului impus de conducerea executivă.

Vreau să îi mulțumesc în primul rând domnului Dinu Gheorghe. A avut încredere în mine din primul până în ultimul moment. Omul respiră fotbal, am învățat multe de la el în această perioadă. M-aș bucura să colaborăm din nou în viitorul apropiat.

În 26 iunie, la data primului antrenament, am început totul aproape de la zero. Am reușit, împreună cu domnul Dinu Gheorghe, să facem o echipă tânără, frumoasă, care a încercat în aceste 6 etape să joace un fotbal plăcut și eficient. În mare măsură, a și reușit, dovadă stau linia de clasament şi aprecierile oamenilor din fenomen. Le mulțumesc din suflet tuturor băieților din vestiar, care au muncit enorm în această perioadă! Am mare încredere că vor reuși!

De asemenea, le mulțumesc suporterilor care ne-au sprijinit necondiționat în aceste meciuri. Această echipă merită un stadion plin. Sper ca parcursul bun al băieților să aducă din ce în ce mai mulți oameni la stadion.

Rămân cu sufletul alături de băieți. Forza ASA!!!”

Tu ce antrenori și fotbaliști urmărești în mod special în social media? Secțiunea de comentarii o găsești mai jos! Mie, personal, mi-ar plăcea să citesc câteva rânduri scrise în online de Șumudică sau de Ionuț Popa, dar asta sună a dorință de Crăciun. Hai să revenim la oile noastre, zic!

Citește pe SPORTescu și despre primarul în pantaloni scurți.

 

 

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul și vrei să susții SPORTescu, iți dăm cateva idei:
- folosim unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile afiliate, site-ul nostru primește un comision din partea magazinelor pe care le promovăm. Nu te costă nimic în plus și ai șansa să ne susții;
- intră în Comunitatea SPORTescu de aici;
- dă Share și transmite-l prietenilor tăi, poate și ei vor să-l citească.
Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...