Corpodean despre condamnare, cariera întreruptă brusc, lucrăturile lui Crăciunescu și fotbalul copiilor abandonați

Sorin Corpodean (51 de ani pe 29 martie) a fost unul dintre cei mai talentați arbitri români ai începutului de mileniu, dar și-a încheiat brusc cariera după ce a fost acuzat că a luat mită de la un asociat al lui Cornel Penescu, fostul finanțator al lui FC Argeș, în 2008.

corpodean

Corpodean a fost condamnat în 2015 la patru ani de închisoare cu suspendare, moment în care și-a dat demisia din funcția de președinte al AJF Alba.

L-am intervievat telefonic imediat ce se întorsese de la un antrenament la sală.

Vă antrenați zilnic?

Aproape zilnic. Merg la sală, mai alerg prin parc. Ieri chiar am avut o întâlnire cu foștii jucători de la Ocna Mureș. Îi țin în priză pentru că pe 28 august avem aniversarea a 80 de ani de la aprinderea primei nocturne din România, pe stadionul Soda.

Mai e nocturnă acolo?

Da, încercăm să refacem, să schimbăm becurile, pentru că jocul-vedetă, Old Boys Soda Ocna Mureș – Old Boys Dinamo se va juca aici, în nocturnă, iar în deschidere va juca echipa actuală, care activează în Liga a IV-a, cu Gaz Metan Mediaș. Pe 30 august 1936 s-a aprins prima nocturnă pe stadionul Solvay. Renovăm tot stadionul, tribună nouă, la vestiare vom avea saună și bazin de recuperare, totul s-a luat de la 0.

Și fostul fotbalist Ovidiu Maier e din Ocna Mureș, nu-i așa?

Da, și eu, și el ne-am născut aici. Ovidiu e și ambasador al proiectului cu copiii de la Dumbrava – “Fotbal pentru suflet, familie prin fotbal”. L-am început anul trecut pe 28 februarie, l-am trimis și la UEFA. Am avut primul sezon anul trecut, pe care l-am încheiat pe stadionul CFR Cluj cu un eveniment umanitar la care au participat Prunea, Lupescu, Adi Ilie, Dorinel Munteanu, foști jucători de la U, de la CFR. Proiectul e realizat pentru cei peste 100 de copii de la Mănăstirea Dumbrava, copii abandonați de părinți. Sâmbătă de sâmbătă, de la ora 11, ne vedem cu copiii și jucăm fotbal.

suflet

Medalie de argint de la UEFA

De ce ați trimis proiectul la UEFA? Vin ceva fonduri?

Eu nu lucrez pentru fonduri și nu cerșesc bani. Am fost premiat de UEFA în 2013 pentru campionatul Munților Apuseni, cu medalia de argint pentru dezvoltarea fotbalului de bază, am participat la congrese ca și om care lucrează în domeniul fotbalului de bază. La UEFA am trimis și proiectul de inițiere a dezvoltării fotbalului feminin. Eu am fost pionierul, împreună cu Alin Cioban și cu Mirel Albon. La UEFA am trimis filmulețe în fiecare an când am organizat sărbătoarea fotbalului de bază. Și acum există pe site-ul UEFA videoclipul din 2014 în care se prezintă activitatea de la Gâlda de Jos, din județul Alba, ca fiind cea mai entuziastă sărbătoare din Europa. Le trimit la UEFA, pentru că am lucrat la acest nivel, iar dacă eu nu îmi scot în evidență munca, sigur Federația n-o face.

Dar de ce Federația nu vă scoate munca în evidență?

Nu știu, întrebați-i pe ei. Cei de la Federație s-au oferit anul trecut să ne ajute la evenimentul de la Cluj, dar au uitat. Au trimis niște mingi la trei zile după eveniment și le-am retrimis înapoi cu un curier. Le-am spus că le mulțumesc frumos de ajutor, le-am făcut o poză, l-am sunat pe Paraschiv și i-am zis: “Sunteți penibili”.

Acum, cu ce vă ocupați? Aveți afaceri?

Mă ocup de proiectul cu copiii de la Dumbrava, de Soda Ocna Mureș și de familie. Am făcut afaceri imobiliare, pentru că, har Domnului, am avut parte de o nevastă bogată, cu moștenire.

Cu terenuri?

Terenuri, casă, apartamente închiriate. Astea sunt afacerile familiei, nu cine știe  ce combinații.

Joacă futsal alături de Ovidiu Maier!

Am citit că jucați futsal…

Vezi și:   Ce șanse are Simona Halep la Australian Open 2018

Am jucat cu Ovidiu Maier la Ocna Mureș. E o chestie de PR, să aducem lumea lângă echipă. La finalul lunii, lansăm și site-ul, fcsoda.ro. Vom avea și o săptămână a porților deschise, să vadă toată lumea cum s-a renovat tribuna, noile vestiare, tot ce înseamnă istoria clubului din 1933 și până azi. O echipă care la un moment dat putea să dispară. Eu încerc acum să dau înapoi fotbalului ce mi-a oferit acest sport.

De ce ați renunțat la conducerea AJF? Aveți interdicție după condamnare?

Am făcut conferință de presă cu o săptămână înainte de sentință și am spus că îmi voi da demisia dacă voi primi o pedeapsă. Am aflat sentința, a doua zi am avut ședința Biroului executiv și mi-am pus demisia pe masă.

Dar nu există nicio interdicție?

Nu, nu există nicio interdicție. Eu așa am considerat că trebuie să procedez.

Decizia instanței cum o comentați?

Am considerat-o nedreaptă, dar o respect. Am dat un refresh la tot ce s-a întâmplat în viața mea în fotbal și consider că, dacă nu ar fi existat o asemenea decizie nedreaptă, sigur nu aveam atâta aplecare asupra proiectelor la nivelul ăsta. Ar fi trebuit să lucrez la un alt nivel, probabil la Comisia Centrală sau la UEFA, dar mă bucur că pot întoarce prin toată experiența mea acumulată în viață bucuria și reușitele și poate un viitor mai frumos pentru unii copii. Din proiectul fotbalului feminin, după primul an de implementare, la turneul final pentru clasele V-VIII, organizat la Alba Iulia, Popa Loredana, o fată de cioban din Pănade, a fost legitimată direct la Olimpia Cluj și joacă în echipele naționale de juniori și tineret. Și mai am și câțiva copii foarte talentați în acest proiect de la Dumbrava, pe care părintele sper să îi lase să joace la juniori la Ocna Mureș.

La CCA nu puteți lucra cu această condamnare, nu?

Nici nu mai vreau!

De ce?

Nu mă interesează. Poate că asta mi-a fost scris. Dacă nu mi se întâmpla cu decizia luată de instanță să abandonez tot ce am pus, cărămidă peste cărămidă, și o carieră în spate, să rămână totul la nivel de statistică și de muzeu, pe care îl am în demisol, sigur nu ajungeam să îmi dedic timpul cu tot sufletul proiectelor la care lucrez acum.

Regretați că ați plecat de la AJF?

Eu am dedicat vreo 20 de ani AJF Alba, ca și cum ar fi fost copilul meu mai mic. Copiii mei au 27 de ani – Alexandru, care e avocat, și 24 de ani – Alma, care e studentă la medicină.
Mi-am crescut copiii ca să fiu mândru de ei, iar ei să fie onorați de părinții pe care îi au. Cam același principiu l-am avut și în fotbal. Că am avut și altfel de experiențe… Viața îți oferă tot felul de încercări, de provocări, de ispite. Trebuie să știi să le gestionezi, chiar dacă nu reușești întotdeauna. Și-atunci trebuie să urmezi calea pe care ți-o dă viața și bunul Dumnezeu și trebuie să mergi înainte.

Ați fost considerat unul dintre cei mai buni arbitri români. Cariera dumneavoastră s-a încheiat brusc…

Am avut și ajutor, cu ghilimelele de rigoare, ca să închei activitatea sau să închei luxat activitatea.

„Hațegan va merge și la Mondiale!

Ce vă reproșați în carieră?

Că n-am reușit să fac performanțele pe care le va face Ovidiu Hațegan. El îl va depăși pe Crăciunescu, care poate să analizeze în continuare arbitrajele, așa cum a spus Busaca, să scuipe în ciorbă și să lase pe alții să mănânce. Îl susțin pe Ovidiu, e o mare satisfacție și pentru mine că el a ajuns aici. Mă bucur că Ovidiu Hațegan reușește această performanță, să meargă la un Campionat European și apoi la un Campionat Mondial, sunt convins de asta, pentru că la UEFA și la FIFA nu e ca în România, azi ești bun, mâine nu mai ești bun și după aia iarăși ești bun. Eu, Anghelinei am avut parte de ajutor, cu ghilimelele de rigoare.

Vezi și:   Ce au făcut în weekend tricolorii convocaţi pentru meciul cu Danemarca

Erați arbitrul numărul 1 al României…

E o perioadă de care îmi aduc aminte cu plăcere, pentru că 13 ani, cât am fost arbitru FIFA, am avut posibilitatea să fac în viață lucruri pe care sigur nu le făceam altfel, nu ajungeam să văd țări frumoase, locuri frumoase, oameni minunați, să mă întâlnesc cu personalități, cu jucători importanți.

Era greu de arbitrat în campionatul românesc?

Da, era foarte greu. Pentru că erau cinci membri în Comitetul executiv din Divizia A, știți foarte bine care era atmosfera. Erau și liste FIFA schimbate de la Comisia Centrală a Arbitrilor până la Comitetul executiv.

Sorin Corpodean (arbitrul central),Nicolae Dica.
Se punea presiune mare pe arbitraje…

Păi și în presă, la Procesul etapei, se discuta doar despre arbitraje. După ani de zile, ne-am trezit că ajungem la un nivel foarte slab cu fotbalul.

De-asta am ajuns așa? Pentru că se vorbea mai mult despre scandaluri?

Părerea mea este că da. Atunci când vorbești numai de arbitraje, dar îi încurajezi pe jucători și le găsești scuze ca unor copii, e ca picătura chinezească. Educația prost făcută te duce la un rezultat și mai prost. Eu am în muzeu ce am făcut în fotbalul mare, acum m-am întors la fotbalul mic. Sunt unul dintre cei care ajută. La orice nivel, în orice activitate, cineva trebuie să te ajute, să îți dezvolte calitățile, potențialul pe care îl ai și, dacă se poate, să îți deschidă și ușile. În arbitrajul românesc, mulți au închis ușile celor care veneau din spate, au vrut să fie veșnici, să rămână numai ei cei mai frumoși și cei mai deștepți dintre arbitri.

La cine vă referiți?

Nu mai contează! Se știu ei foarte bine, nu trebuie să dau eu nume. Mă bucur că s-a încheiat ciclul ăla și că urmează un ciclu frumos pentru arbitrii tineri, care sunt foarte talentați, așa cum am fost și noi. Ei, în frunte cu Ovidiu Hațegan, vor avea un alt viitor. Nea Nicu Rainea, care a fost, este și va fi cel mai mare arbitru român al tuturor timpurilor – trebuia să fie un fel de Maradona, un fel de Pele, un fel de Hagi -, a avut o vorbă mare: “Noi nu știm să ne vindem marfa”. Asta-i România.

Vă așteptați să fiți susținut mai mult de CCA?

Nu. Mă așteptam să nu fiu lucrat. Trebuia să mă lase în pace, fiindcă pe baza muncii mele și a calităților pe care le aveam, puteam să fac mai mult.

Crăciunescu și Grigorescu i-au frânat cariera!

Cine v-a lucrat?

De exemplu, Crăciunescu m-a schimbat de la un meci internațional. Unde s-a mai întâmplat așa ceva? Pentru Sportul Studențesc – Craiova 2-0, cu notă 7,8 primită de la observator. Când a fost întrebat înlocuitorul meu de la acel meci international de ce am fost schimbat și a spus că am dat un penalty la 1-0, au zis că așa ceva nu e posibil. Și mai am un prieten vechi, un fost coleg, care, atunci când a ajuns președinte al CCA, a avut o atitudine pe care nu mi-aș fi închipuit-o vreodată. Grigorescu și Crăciunescu au făcut mult bine, cu ghilimelele de rigoare, fotbalului și arbitrajului românesc.

Cum vedeți faptul că avem un președinte străin la CCA?

Eu nu urmăresc, nici nu mă mai uit la meciuri din Liga 1. Întrebați-l pe Crăciunescu despre problemele astea, el se pricepe la toate și sare de la o televiziune la alta.

Credit foto: Răzvan Păsărică / sportpictures.eu și Arhivă personală

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul și vrei să susții SPORTescu, iți dăm cateva idei:
- folosim unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile afiliate, site-ul nostru primește un comision din partea magazinelor pe care le promovăm. Nu te costă nimic în plus și ai șansa să ne susții;
- intră în Comunitatea SPORTescu de aici;
- dă Share și transmite-l prietenilor tăi, poate și ei vor să-l citească.
Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...