Ce facem pentru a salva fotbalul românesc

Ce facem pentru a salva fotbalul românesc? E o întrebare ce ar trebui să îi preocupe zi de zi, oră de oră, pe oficialii FRF și LPF, pe patronii, pe finanțatorii și pe managerii de club.

Vasile Gheorghe si Christian Obodo in meciul CSMS Iasi-Concordia Chiajna din etapa a XI-a a play-out-ului Ligii 1, disputat pe stadionul Emil Alexandrescu din Iasi, duminica 15 mai 2016.Fotbalul de la noi are nevoie de soluții rapide de redresare. Nu mai putem judeca precum în anii precedenți cu „fie ce-o fi”. Deja momentul e dramatic. L-am urmărit pe Cristian Iliescu, partner BDO România și expert financiar la FRF, vorbind în exclusivitate pentru Sports Business Academy, despre problemele stringente ale cluburilor de fotbal din România, care trebuie să găsească resurse de finanțare viabile. Iliescu este omul care urmărește de șase ani cifrele raportate de cluburi, datoriile acestora și respectarea cerințelor pentru licențiere.

„Fotbalul are nevoie de finanțare”, spune Iliescu, iar aceasta se poate face „dacă avem performanță. Performanța se poate obține în timp, investind mai întâi în centrele de copii și juniori. În plus, cluburile trebuie să fie atractive pentru suporteri. Iar pentru a primi sponsorizări, e nevoie de facilități fiscale”. Sunt trei condiții esențiale pentru a obține finanțare în fotbalul nostru, iar ultima depinde, iată, și de statul român, de guvernanții care ne conduc.

Pentru a se dezvolta și pentru a se apropia de modelele din campionatele puternice, „cluburile de la noi trebuie să scape de această dependență de autoritățile locale, dar și de dependența de acționari și finanțatori”, afirmă același Cristian Iliescu, exclusiv la Sports Business Academy, adică să ajungă să se autofinanțeze, așa cum își dorește Gigi Becali la Steaua. Și ar mai fi o condiție: să scape de imaginea defavorabilă, pentru a atrage cât mai mulți sponsori.

Aflăm tot de la Cristian Iliescu faptul că „grupările noastre cheltuiesc peste 80% din bugetul anual pentu salarii, în condițiile în care UEFA recomandă un prag de 70% pentru cheltuielile salariile, iar restul de bani trebuie folosiți în investiții, să nu fie nevoie să se împrumute, să aibă capacitatea să se autofinanțeze”.

Sunt vorbe mari, desigur, pentru stadiul în care se află acum fotbalul românesc, dar aceste „vorbe mari” trebuie să fie puse urgent în practică pentru ca acest sport atât de iubit să dea semne de revigorare.

Credit foto: Andrei Luca / sportpictures.eu

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul și vrei să susții SPORTescu, iți dăm cateva idei:
- folosim unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile afiliate, site-ul nostru primește un comision din partea magazinelor pe care le promovăm. Nu te costă nimic în plus și ai șansa să ne susții;
- intră în Comunitatea SPORTescu de aici;
- dă Share și transmite-l prietenilor tăi, poate și ei vor să-l citească.
Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...