Șumudică a jucat două sezoane la Maritimo Funchal (1999-2001), unde a strâns un număr de 55 meciuri și a marcat 8 goluri. Antrenorul lui de atunci, Nelo Vingada, ne-a dezvăluit cum s-a descurcat și acomodat Marius Șumudică la clubul de pe malurile Oceanului Atlantic.
Madeira, „Insula Primăverilor Infinite” și locul unde s-a născut Cristiano Ronaldo, este un mic paradis în Oceanul Atlantic. În urmă cu aproximativ doi ani, am decis să mă mut aici definitiv. Paradisul subtropical este un teritoriu extraordinar, cu peisaje fantastice. De când am pus piciorul pe insulă, o luminiță s-a declanșat în capul meu și am realizat că eu și Marius Șumudică avem câteva lucruri în comun.
El a jucat aici, poate că avem prieteni comuni? Și el, și eu am petrecut momente frumoase alături de Maritimo. Bine, el mai mult le-a petrecut pe gazon, reprezentând culorile clubului, iar eu lustruind scaunele din tribună.
Fanii îl respectă
Marius Șumudică este cu siguranță un personaj carismatic, vulcanic, recunoscut pentru că spune lucrurilor mereu pe nume. De acolo, de pe stadion, din mijlocul suporterilor, am aflat că portughezii îl percep pe Ninel în aceași manieră ca noi, românii. Nu mare mi-a fost mirarea când am observat și am simțit respectul cu care fanii clubului Maritimo vorbesc despre el.
„Lutador”, „Determinado” și „Grande Coraçao” – acestea sunt cuvintele care îmi șuierau mereu la ureche în peluză și la berea de după meci. Fotbal fără bere nu se poate, o știți și voi.
Toate astea m-au ambiționat să aflu mai multe despre perioada petrecută de Șumi la echipa leilor din Madeira. Așa că am luat legătura cu prietenul meu și cu suporterul numărul unu al clubului, Vitor Sousa. Acesta a răspuns pozitiv la solicitarea mea și m-a pus în legătură directă cu antrenorul care l-a adus pe Șumudică la Maritimo, Nelo Vingada.
Vingada a lucrat și la naționalele Portugaliei
Vingada e un tip foarte carismatic și plin de viață. Am vorbit, normal, despre Marius Șumudică și despre perioada petrecută de fostul jucător român la echipa antrenată de el în acel moment, Club Sport Maritimo.
Senhor Vingada are acum 67 de ani, este un antrenor cu foarte multă experiență și a activat în 11 țări. Și-a început cariera de antrenor în 1981 la clubul de fotbal Belenenses. La sfârșitul anilor 80, a intrat în angrenajul echipelor naționale. A pregătit reprezentativa de tineret a lusitanilor, iar apoi naționala mare.
În 1996, a condus de pe bancă naționala portugheză la Jocurile Olimpice din Statele Unite, unde a reușit să termine turneul pe locul 4. Acea echipă avea în componență jucători precum Nuno Gomes, Dani și Nuno Espirito Santo.
Senhor Vinganda, cum sunteți? În acest moment, antrenați? Sunteți încă activ?
Sunt bine, obrigado! Da, încă sunt în activitate, deși momentan nu antrenez. Sunt în căutarea unei noi provocări, îmi doresc să găsesc un proiect bun unde să pot continua munca de antrenor. Modul în care îmi organizez munca, experiența și rezultatele mele îmi permit să lucrez oriunde. Am fost deja în 11 țări, unde am format atât echipe de club, cât și echipe naționale.
Cum ați ajuns antrenor la Club Sport Maritimo, senhor?
Am antrenat prima dată pe Maritimo în perioada 1998-2003. Sunt antrenorul cu cea mai lungă perioada și cele mai multe meciuri la rând pe banca tenhică a echipei, din toată istoria clubului.Am fost contactat de președintele clubului Maritimo, care îmi urmărise munca și activitatea de la naționala Portugaliei, precum și de la cea a Arabiei Saudite, unde am reușit să câștig titlul de campion al Asiei în 1996.
Unde ați auzit de Marius Șumudică și cum ați decis să-l aduceți la Maritimo?
Maritimo era în căutarea unui atacant bun. Un prieten mi-a vorbit despre un atacant de la Rapid București. După ce am aflat mai multe despre Șumudică, am decis ca antrenorul meu secund să meargă în România. L-a urmărit la un joc și mi-a confirmat calitățile lui.
Unde ați negociat cu el? A fost greu să-l convingeți?
Împreună cu președintele am zburat la București și am ajuns la un acord cu clubul Rapid. Negocierile și condițiile contractului au fost conduse de Carlos Pereira, președintele clubului. Eu am prezentat ideea mea tehnică și ceea ce ne propusesem pentru acel sezon. Nu a fost greu să îl conving, Șumudică a vrut să vină la Maritimo.
Șumudică a învățat repede portugheza
S-a adaptat repede la echipă?
S-a integrat foarte bine și repede în grup. A fost primit cu brațele deschise de staff-ul tehnic, de colegi și mai ales de fani, care l-au simpatizat din primul minut. De asemenea, a învățat foarte repede limba portugheză.
Cum era comportamentul lui în interiorul grupului și ce calități sportive ați observat la el?
Întotdeauna foarte vesel și comunicativ, motiva foarte bine grupul. Un băiat temperamental, care nu își dorea să piardă niciodată. Din punct de vedere al calităților, Șumudică era un jucător bun, foarte rapid și mirosea extraordinar de bine golul. Multă mobilitate în fața porții, o viziune a jocului foarte dezvoltată, care cred că azi îl ajută și în meseria de antrenor. Un luptător care hăituia fundașii echipelor adverse, împreună cu celălat atacant al echipei, argentinianul Toetli. Singurul lui punct mai slab era jocul aerian.
Așa cum ați spus și dumneavoastră, „Șumi” e un tip temperamental. Ați avut vreodată probleme cu el din acest punct de vedere?
„Un băiat serios și sincer”
(…râde) Doar o dată m-am enervat pe el. L-am schimbat la un meci, era supărat, și-a scos tricoul înainte să ajungă pe bancă. Bineînțeles că nu mi-a picat bine gestul. După meci am avut o discuție serioasă și destul de puternică cu el. A înțeles că a greșit. Șumudică este un băiat serios și sincer. După acel moment, totul a decurs bine și nu am mai avut niciodată discuții contradictorii.
El a declarat în repetate rânduri că îngheța atunci când avionul ateriza pe aeroportul din Madeira, pentru că pista este una foarte scurtă. Știați frica asta a lui?
Pentru meciurile noastre din deplasare am călătorit mereu cu avionul, pentru că clubul se află pe o insula în mijlocul oceanului. La început, a fost puțin speriat, dar cu timpul s-a obișnuit și a înțeles siguranța și eficacitatea avioanelor.
Mai țineți legătură cu „Șumi” ?
Da, sigur! Am vorbit de mai multe ori cu el și încă am numărul lui de România. Pe această cale îi urez succes în carieră.
Escapadela la Cazino ale lui Șumudică
În România au apărut niște informații, chiar și el a recunoscut, că îi plăcea să joace la pariuri și la cazino. Știați de viciile lui?
Într-adevar, există un cazinou în Madeira, dar eu nu am auzit vreodată de vreun comportament greșit a lui Șumidică legat de pariuri și cazinouri. Poate a fost o dată sau de două ori pentru distracție, dar fără să exiiste un episod negativ.
Senhor Vingada, ați mai antrenat și alți jucători români?
Da! După Șumudică, mai târziu a venit Ion Sburlea, un fundaș, dar care nu a avut atât de mult succes. A stat foarte puțin,s-a îmbolnăvit de hepatită.
Ce părere aveți despre jucătorii români?
Jucătorii românii sunt foarte asemănători cu cei portughezi. De exemplu, Timofte a avut o carieră foarte bună în Portugalia. Hagi a fost și el un jucător fantastic, unul din cei mai buni și după părerea mea cel mai bun din România.
De curând, națioanala României a selecționat pentru prima dată în istorie un jucător naturalizat, portughezul Mario Camora. Ce părere aveți despre asta?
George Weah a fost la un moment dat cel mai bun jucător din lume deși s-a născut într-o țară fără expresie fotbalistică, Liberia. În ziua de azi, drumul spre națională e diferit, dar, așa cum mereu am susținut, calitatea nu are naționalitate. Mult succes pentru Camora!
------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul intră în Comunitatea SPORTescu de aici și distribuie-l către prietenii tăi. Poate și ei vor să-l citească. Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor.
Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articolul respectiv.