Steaua, Dinamo și scoutingul: Dacă nu era tragic, ieșea un pamflet bun

Steaua și, într-o oarecare măsură, Dinamo manifestă dispreț față de departamentul de scouting. Dacă nu era tragic, ieșea un pamflet bun. 

tragic
Credit foto: Răzvan Păsărică / sportpictures.eu

În cadrul acestui departament, esențial pentru orice club profesionist care se respectă, își găsesc un loc cald anumite personaje, care „trebuie” să facă parte din organigrama clubului, indiferent că au sau nu calificarea necesară.

Nu ne arde de râs când vedem așa amatorism la vârful fotbalului românesc. Steaua dă dovadă de o lipsă de imaginație înfiorătoare, cumpărând doar fotbaliști din campionatul intern. Motivația oficială: „Îi cunoaștem bine pe acești jucători. Nu putem avea surprize”.

Atât de bine i-au „citit” conducătorii Stelei chiar și pe fotbaliștii pe care i-au văzut la lucru în fiecare etapă, încât mai toate transferurile din ultimele sezoane au dat chix.

În ciuda evidenței, Gigi Becali a ferecat porțile palatului pentru orice impresari/agenții de scouting care îi puteau propune fotbaliști buni din campionate străine, poate chiar mai ieftini decât soluțiile eșuate din Liga I.

Cu Reghecampf antrenor, Steaua a devenit piața de desfacere pentru „marfa” gestionată de Ana Maria Prodan. „Doamna Reghecampf” este și ea limitată la campionatul românesc, deci nu are sub contract fotbaliști care să aducă un plus de valoare echipei.

În această săptămână, am auzit o știre care poate fi încadrată la categoria umor negru: „Steaua încearcă să îl convingă pe Papp să se întoarcă, dar fundașul are un salariu prea mare în liga a 2-a elvețiană”.

Situația nu este diametral opusă la Dinamo. După plecarea lui Rednic, care a adus jucători de valoare, remarcați pe când antrena în Belgia, campania de transferuri a „câinilor” a avut mult de suferit.

Vezi și:   Top 20 cele mai importante momente din istoria sportului românesc (II)

Pe lângă Nistor, au fost aduși Nemec – o „captură” bună, Maric – deloc impresionant, Romera – slab, Penedo – bun, dar nu extraordinar, Oliva – inconstant, sub Steliano Filip, și Mahlangu – care a jucat foarte puțin în raport cu cartea sa de vizită.

Căutările în această pauză de iarnă par a se limita, ca și la Steaua, între granițele României. Dinamo l-a luat la mișto pe Cernat, propunându-i 6.000 de euro pe lună.  Mijlocașul a semnat prelungirea cu FC Voluntari, unde primește 8.000 de euro pe lună.

Din când în când, Mutu își mai amintește de câte un fost coleg de prin Italia și trâmbițează în presă că vrea să îl aducă sub comanda lui Andone. În afara lui Ceccarelli, toți i-au dat cu flit. Tragic!

Potrivit gsp.ro, departamentul de scouting al „câinilor” este condus de un fost reporter la DigiSport şi fost portar de Liga a 2-a, Marius Iorga. Acesta este șeful lui Dănuț Lupu și al lui Andrei Mărgăritescu, care nu au nimic de obiectat, din moment ce iau un salariu de la club.

Cu tot respectul, nu ne-am mira să aflăm că Steaua sau Dinamo au angajat drept scouter un orb. Rezultatele muncii acestuia nu ar fi cu nimic mai prejos decât descoperirile actualilor componenți ai departamentului „de specialitate”.

Dacă respectivii ar juca măcar Football Manager 2017, ar găsi cu siguranță, prin alte campionate, fotbaliști mai ieftini și mai buni decât „ciorbele reîncălzite” din Liga lui Gino.

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul intră în Comunitatea SPORTescu de aici și distribuie-l către prietenii tăi. Poate și ei vor să-l citească. Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articolul respectiv.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...