Scenariu de colaps pentru Liga 1: drepturi tv mai mici cu 13,5 milioane de euro

Scenariu de colaps pentru Liga 1: drepturi tv mai mici cu 13,5 milioane de euro în cazul în care demersurile lui Florin Talpan vor avea succes, iar FCSB va fi exclusă din prima ligă. Intel Sky Broadcast LTD (ISB) poate rupe contractual prin care se angajează să plătească 27 de milioane pe sezon, până în 2020.

scenariu
Credit foto: Răzvan Păsărică / sportpictures.eu

În 2014, compania Intel Sky Sky Broadcast LTD (ISB), un off-shore din Malta, s-a angajat să vireze în fiecare sezon, către LPF, 34 de milioane de euro (27 de milioane net), în contul drepturilor de televizare pentru Liga I. Contractul semnat între cele două părți era pe 6 ani, până în 2020. 30% din veniturile rezultate din drepturile TV aferente primei ligi se împart în mod egal între cele 14 echipe ale Ligii 1, iar 70% în funcție de locul din campionat.

Suntem convinși că aceia care plătesc atât de mult pentru o competiție așa de slabă și-au făcut calculele lor, care au avut-o în prim-plan pe Steaua, pentru că aceasta  generează cele mai mari audiențe tv. Iată câteva cifre relevante publicate de forbes.ro, despre sezonul precedent:

Cele mai urmărite meciuri ale campioanei Astra Giurgiu

DigiSport 1: Astra Giurgiu – Steaua (play off) – 803.000 telespectatori/minut
Dolce Sport: Steaua – Astra Giurgiu (play off) – 375.000 telespectatori/minut

Cea mai urmărită partidă a echipei lui Gică Hagi, Viitorul Constanța

DigiSport 1: Viitorul – Steaua (play off) – 608.000 telespectatori/minut
Dolce Sport: Viitorul – Steaua (play off) – 246.000 telespectatori/minut

Cel mai urmărit meci într-o zi de LUNI

DigiSport 1: FC Voluntari – Steaua (sezon normal) – 626.000 telespectatori/minut
Dolce Sport: FC Voluntari – Steaua (sezon normal) – 230.000 telespectatori/minut.

Vezi și:   Previzibil: România a spulberat Chile la Campionatul Mondial de handbal

Așa cum se poate vedea, cele mai urmărite meciuri ale oricărui club din Liga I au un numitor comun: Steaua. „Clasicul României”, cu Dinamo, depășește deseori baremul de 1.000.000 de telespectatori.

Iată și câteva date publicate de prosport.ro, valabile pentru sezonul în curs:

– În medie, un meci al Stelei adună 500.000 de telespectatori pe Digi. Dinamo și Craiova formează eșalonul al doilea, cu 300.000-350.000 de oameni;
– O partidă normală de campionat, în care nu e implicată niciuna dintre aceste trei formaţii, înregistrează maximum 200.000 de telespectatori;

„Ţin să precizez că notificările către UEFA privind măsurile legale ce trebuiau a fi dispuse împotriva S.C. FCSB S.A., notificări formulate de către mine de mai bine de două luni, nu sunt semnate nici la ora actuală de către cei abilitaţi, care refuză să facă asta sistematic şi inexplicabil”, a dezvăluit Florin Talpan, într-un comunicat de presă.

Este de la sine înțeles că retrogradarea FCSB-ului va înjumătăți audiențele tv. E un scenariu de coșmar pentru Liga I. Intel Sky Broadcast LTD (ISB) nu poate accepta respectarea contractului în aceste condiții și, cu siguranță, se va lega de orice „chichiță” pentru a rupe înțelegerea și a încheia una nouă, poate cu valoare înjumătățită.

Cum mai toate cluburile din primul eșalon plătesc salariile fotbaliștilor din drepturile tv, reducerea acestor venituri ar însemna automat micșorarea contractelor sportivilor, sau neplata lor. Sau noi insolvențe.

Știți ce bani câștigă din drepturile de televizare primele 5 ligi din Europa (Anglia, Spania, Franța, Germania, Italia)? 17 miliarde de dolari! Pentru Premier League, se plătesc 6 miliarde de dolari. Prin comparație, câștigurile însumate ale celorlalte competiții domestice de pe continent nu depășesc 5 miliarde de dolari.tv-rights

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul intră în Comunitatea SPORTescu de aici și distribuie-l către prietenii tăi. Poate și ei vor să-l citească. Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articolul respectiv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...