Polisportivul Avram Iancu: „Fotbaliștilor le-aș insufla voința și credința”

Polisportivul Avram Iancu a terminat pe locul 3 în cursa de 617 kilometri „6633 Arctic Ultra”, desfășurată în ţinuturile îngheţate de la Cercul Polar de Nord.

Avram Iancu
Credit foto: Facebook.com/ AvramIancu

A fost o nouă provocare foarte grea dusă la bun sfârșit. Bibliotecarul din Petroșani a traversat înot Canalul Mânecii în august 2016, iar în vara anului 2017 a înotat întreg cursul Dunării, pe o distanţă de 2.860 de kilometri. În toamna anului trecut, Avram Iancu a înotat 680 de kilometri în Marea Neagră, de-a lungul ţărmului, de la Sulina la Istanbul, distanța fiind parcursă în 60 de zile.

Polisportivul român a răspuns întrebărilor SPORTescu după revenirea de la Cercul Polar, vorbind despre ultimele provocări, despre fotbal și despre lansarea cărții pe care urmează să o termine de scris.

Primejdii în ambele curse

Care din ultimele două curse a fost mai grea, cea e la Polul Nord sau cea până la Istanbul?

Este greu de spus, fiecare cursă are particularitatea ei. A fost foarte greu să înot 60 de zile, cu pauzele în care am așteptat pe țărm să treacă furtuna, dar și să merg atâta distanță prin pustietate, la temperaturi foarte scăzute. Primejdii au fost și într-o cursă, și în cealaltă. În prima nu aveam pământul sub picioare, erau curenți marini foarte puternici, iar în cealaltă aveam uscatul sub picioare, dar se putea întâmpla orice.

A existat un interval în care ați pierdut comunicarea cu staful. Cum a afectat acest incident capacitatea de concentrare?

Nu a afectat absolut deloc, pentru că eu nici nu am știut. Se consumaseră bateriile la stație, organizatorii au observat că nu mai pot lua legătura cu mine, au trimis o echipă, am schimbat bateriile și mi-am continuat drumul.

Credit foto: Facebook.com

Ce știau ceilalți participanți la cursă despre România?

Știau destule, pentru că România are o istorie frumoasă în ceea ce privește participarea la această cursă. Înaintea mea au mai fost Vlad Tănase, Andrei Roșu și Tiberiu Ușeriu. Am mai participat și anul trecut, dar a trebuit să mă retrag după prima zi, din cauza unei accidentări. Mă bucur că și acum am avut dreptate când mi-am spus că pot duce la capăt această cursă. Când pornești pe un drum, trebuie să îl duci până la capăt.

Primește mii de mesaje de încurajare

Care a fost mesajul care v-a impresionat cel mai mult, primit înainte sau după cursă?

Ar fi nedrept să spun că m-a impresionat unul în mod deosebit. Primesc sute, mii de mesaje de la români, iar totalitatea acestor mesaje îmi dau energia care mă ajută să duc la capăt provocările. Asta dă valoarea oricărei aventuri, faptul că ai tăi compatrioți rezonează cu încercarea ta. Atunci când am parcurs acea imensitate albă, nu m-am simțit niciodată singur, pentru că știam că românii sunt alături de mine.

Dacă ar fi să faceți echipă cu cineva pentru următoarea provocare, pe cine ați alege?

(râde) Nimic nu se realizează ușor și nici singur. Mereu am fost susținut de oameni de încredere. Depinde foarte mult de tipul provocării, de ce ar trebui să fac, nu pot să spun în acest moment pe cine aș alege.

Ce calitate a dumneavoastră ați vrea să o insuflați fotbaliștilor, ca să se califice la Euro 2020?

Două lucruri, o părere personală: voința și credința. Sportul rege e prea marcat de bani. Oricât de mulți bani ar avea, fotbaliștii doresc și mai mulți, iar asta dăunează performanței. În 1986 (n.r. când a câștigat Cupa Campionilor Europeni), Steaua nu avea miză financiară deosebită. Avea doar dragoste de țară și dorința de a face performanță în acest sport.

Turneu prin biblioteci!

Care ar fi cel mai bun cadru pentru lansarea cărții pe care o scrieți?

Locul în care s-a născut: Bilioteca din Petroșani. O voi prezenta apoi la Biblioteca Județeană Deva și urmează un turneu care va cuprinde bibliotecile județene.

Credeam că veți alege un loc „mai ieșit din comun”, pentru că sunteți un om ieșit din comun…

Nu, încercările le fac singur, pe prietenii mei îi chem într-un mediu călduros și prietenos :))

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul și vrei să susții SPORTescu, iți dăm cateva idei:
- folosim unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile afiliate, site-ul nostru primește un comision din partea magazinelor pe care le promovăm. Nu te costă nimic în plus și ai șansa să ne susții;
- intră în Comunitatea SPORTescu de aici;
- dă Share și transmite-l prietenilor tăi, poate și ei vor să-l citească.
Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...