Naționala vremurilor noastre

Actuala națională a României este naționala vremurilor pe care le trăim. Ne spune psihologul Andreas Hniatuc, membru al Colegiului psihologilor din România, psihoterapeut și psiholog sportiv, care scrie de azi în Sportescu.

Claudiu Keseru la pamant

„Secretul schimbării este să nu îți concentrezi atenția pentru a lupta cu trecutul, ci pentru a-ți clădi viitorul”  Socrate

Întreaga campanie de calificare a naționalei pentru Euro a fost marcată de opinii și atitudini  potrivnice, uneori chiar ironice, privind rezultatele înregistrate de tricolori.

Cu toții ne-am fi dorit să vedem o națională calificată printr-un joc strălucitor, aducând publicul pe stadioanele pline până la refuz și debordând aerul unei echipe  de calibru, dar, în același timp, ne-am manifestat permanent lipsa de răbdare și de încredere în perspectivele naționalel, indiferent de momentul, situația sau componența acesteia.

A compara naționala de azi cu „Generația de Aur” este similar cu a supune comparației societatea actuală cu cea de acum 20-30 de ani. A compara jocul prestat de naționala actuală cu cel al echipei de acum 20 de ani este ca și cum am începe un enunț cu afirmația „Pe vremea mea…”.  În acest sens, ar trebui să ținem cont de toate transformările prin care trece societatea actuală, de contextul în care tinerii din ziua de azi se manifestă și se dezvoltă, evitând comparațiile cu trecutul.

În loc să judecăm prin comparație cu generațiile anterioare, ar fi mult mai constructiv să ne preocupăm de formarea unei generații care să crească frumos, care să aibă un viitor și să încercăm să contribuim la modelarea unei generații care să aibă perspectivele superioare generațiilor anterioare.

Vezi și:   2016, un an nesatisfăcător pentru naţionala României

Tinerii din ziua de azi au cu totul alte preocupări, nevoi diferite și o percepție schimbată asupra vieții, astfel încât a le vorbi despre performanțele generațiilor anterioare, comparativ cu reușitele generației actuale, ar fi un demers zadarnic, în contextul unei schimbări pozitive, de durată. Nu știm cum ar fi crescut „Generatia de Aur” în contextul vremurilor prezente și care ar fi fost performanțele atinse dacă tinerii de atunci ar fi funcționat în contextul prezent.

În consecință, nevoia formării unei generații performante trebuie să fie susținută de efortul de a inocula tinerilor din ziua de azi un sistem de valori autentic, solid și adaptat nevoilor societății actuale, pentru că cine stă cu fața spre trecut stă cu spatele spre viitor.
psiholog-sportiv

Psiholog sportiv Andreas Hniatiuc

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul intră în Comunitatea SPORTescu de aici și distribuie-l către prietenii tăi. Poate și ei vor să-l citească. Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articolul respectiv.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...