Marea surpriză la nivel de „naționale” a venit de unde nu ne așteptam

Marea surpriză din sportul românesc pe echipe a venit de la naționala masculină de volei! Nebăgată în seamă ani de zile, aceasta a reușit recent o perfomanță de excepție: calificarea la Campionatul European din 2019!

FOTO: Bogdan Danescu / SPORT PICTURES

România revine la un turneu final cu această națională după o puază de 24 de ani. Este practic renașterea unei echipe care în urmă cu vreo 50 de ani era o prezență constantă în topurile Campionatului European.

Cum a fost reușită această performanță?

Stabilitate pe banca tehnică

Naționala masculină a ajuns la o astfel de reușită beneficiind de serviciile unui antrenor care a avut timp să construiască o echipă. Dănuț Pascu a fost numit pe banca tehnică acum 5 ani, până la această calificare având alte două campanii eșuate în tentativa de a ajunge la Campionatul European. Federația Română de Volei i-a dat credit antrenorului de fiecare dată, iar satisfacțiile sunt acum pe măsură.

O calificare anunțată

România a fost aproape să meargă la Euro și în urmă cu 4 ani, când turneele finale se jucau cu 16 naționale la start.

„Am ajuns în situația în care în ultima zi de competiție am avut șanse să ne calificăm la turneul final. Personal, regret că nu am ajuns la Campionatul European de data trecută. La ultimul meci, am pierdut, 3-1, cu Macedonia, după ce câștigasem la Craiova cu 3-0. Am pierdut după ce câștigasem primul set destul de clar. Am cedat apoi 36-34 în setul doi, după care și următoarele. Dar am fost foarte aproape. Bine că am reușit acum!”, a comentat Dănuț Pascu.

FOTO:Bogdan Danescu / SPORT PICTURES

Momentul de cotitutură: Finlanda i-a motivat fără să știe

România a reușit să ia fața Finlandei, echipă calificată la Campionatul Mondial care va debuta la sfârșitul acestei săptămâni și care a jucat în vară în Liga Mondială. Tricolorii au dat lovitura la Helsinki, 3-2, apoi au câștigat și la Craiova cu 3-1.

Selecționerul a prezentat un moment care a venit ca un declic pentru naționala României: „Înaintea meciului, ei au pus pe un panou cu led-uri clasificarea lor. În FIVB erau pe locul 18 și în CEV erau pe 10. Și au ținut imaginea până aproape să înceapă meciul. Ne-a oferit și mai mare motivație să-i învingem. Ne-am autodepășit în Finlanda, am fost motivați, am jucat bine tactic, am pregătit jocul foarte bine. Dar,  cel mai mult, am simțit echipa unită, hotărâtă, și-a dorit să câștige”.

Calificare cu jucătorii din țară

Cu excepția lui Adrian Aciobăniței, care activează în Germania, toți ceilalți jucători care au pus umărul la calificare activează în campionatul intern.

FOTO:Bogdan Danescu / SPORT PICTURES

„În ultimii 2 ani, a apărut acest jucător, Aciobăniței (21 ani), care are calități fantastice și este de mare viitor. E singurul jucător care activează în afara țării, joacă în Germania. A evoluat la Frankfurt, anul acesta va juca la Friedrichshafen. Cea mai mare surpriză este Rareș Bălean (22 de ani), care promitea foarte mult din campionatul național și care a făcut ceva deosebit, ne-a ajutat enorm și în meciul din Danemarca, când Bala nu a fost la capacitatea maximă. Iar la partida din Finlanda a avut Aciobăniței un randament mai slab, iar Bălean l-a suplinit foarte bine. La Craiova, în meciul retur cu Finlanda, au jucat bine toți băieții, iar Rareș a evoluat mai puțin. Aciobăniței și Bălean pot fi temelia noii echipe naționale”, explică antrenorul.

Tehnicianul a vorbit și despre un alt jucător-cheie: „Apreciez foarte mult și să mă înclin în fața lui Lică, jucător care, la 38 de ani, dă dovadă de un profesionalism dus la extrem. El a jucat foarte bine atunci când a fost nevoie de el”.

Selecționerul a remarcat că toți voleibaliștii din echipa națională activează la cluburi  de top din România, care au obiective importante: „Aceste echipe și-au propus performanță, să câștige campionate, să joace în cupele europene. Deci sunt jucători  care au meciuri puternice în picioare, care au căpătat experiență”.

Viitorul? „Proiect pe termen lung și investiții”

Dănuț Pascu (foto) a vorbit și despre posibilitatea ca România să devină o prezență constantă la turneele finale în voleiul masculin: „Să nu luăm viteză prea mare acum. După ce am stat 23 de ani în umbră, am ieșit la lumină. Eu sunt foarte realist. Îmi dau seama că pentru a ajunge la nivel de top în Europa, trebuie un proiect pe termen lung, o investiție foarte mare. Poate voleiul românesc trebuie restructurat din temelii și toată treaba asta se face cu bani. Din păcate, Federația primește un buget foarte mic pentru activitatea loturilor naționale și cred că de aici pleacă toată problema. Fără investiție mare, voleiul nu se poate redresa la nivelul la care ne dorim”.

Credit foto: sportpictures.eu

Rezultatele obținute de naționala României în preliminarii

3-2 cu Danemarca (acasă)

3-2 cu Finlanda (deplasare)

3-1 cu Finlanda (acasă)

România mai are de jucat un meci cu Danemarca în 9 ianuarie 2019, dar și-a asigurat deja calificarea la Euro 2019, indiferent de rezultatul final. Clasamentul se prezintă astfel: 1. România – 7p, 2. Finlanda – 4p, 3. Danemarca – 1p

Cum s-au comportat naționalele masculine ale României la „jocuri sportive”

Volei: s-a calificat la Campionatul European după o pauză de 24 de ani

Handbal: nu s-a mai calificat la un turneu final de 8 ani

Baschet: A jucat la Eurobasket în 2017, însă doar pentru că a fost țară organizatoare

Rugby: a fost exclusă de la Cupa Mondială din 2019 

Polo: A încheiat pe locul 11 la Campionatul European din această vară

Hochei: A retrogradat în Divizia IIA, eșalonul patru la nivel mondial

Fotbal: ultima dată a evoluat la Campionatul European din 2016

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul și vrei să susții SPORTescu, iți dăm cateva idei:
- folosim unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile afiliate, site-ul nostru primește un comision din partea magazinelor pe care le promovăm. Nu te costă nimic în plus și ai șansa să ne susții;
- intră în Comunitatea SPORTescu de aici;
- dă Share și transmite-l prietenilor tăi, poate și ei vor să-l citească.
Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...