Ce-și propune Laura Badea pentru revitalizarea scrimei românești

Laura Badea, candidată la şefia federaţiei de scrimă la alegerile de pe 29 martie, vorbeşte în exclusivitate pentru SPORTescu despre planurile de schimbare ale acestui sport, despre proiectul ei, dar şi despre dezvoltarea la nivelul juniorilor.

laura-badea
Credit foto: frscrima.ro

Laura Badea, care împlinește 47 de ani cu o zi înaintea alegerilor, a obţinut medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Atlanta din 1996, la floretă individual. Ea are în palmares două titluri mondiale, obţinute la individual şi pe echipe, plus alte patru titluri europene, dintre care trei la individual şi unul alături de echipa României.

Veţi candida pentru postul de preşedinte al FR Scrimă în competiție cu Marius Florea, secretar general al Federației. Ce v-a determinat să vă depuneţi candidatura?

Am acumulat o experienţă solidă ca sportiv de performanţă, câştigând toate titlurile la care poate aspira un sportiv şi am dobândit experienţă ca antrenor la CSȘ Nr. 3 Steaua în perioada 2001-2003. De asemenea, cred că am dobândit destulă experienţă în staff-ul Comitetului Olimpic în ultimii 12 ani – un loc în care am demonstrat cu fapte şi cu rezultate lucrurile bune pe care le pot face pentru sportul românesc. Dincolo de toate aceste realizări, rămâne dragostea de scrimă. Ea m-a determinat să candidez pentru funcţia de presedinte al FR Scrimă, să-mi pun cunoştinţele acumulate în serviciul ei şi să pot aduce o minimă contribuţie la luarea unor decizii avantajoase dezvoltării sale optime în continuare.

În prezent ocupaţi funcţia de consilier al preşedintelui COSR, Mihai Covaliu. În cazul în care veţi fi aleasă în funcţia de preşedinte al FR Scrimă, ce v-aţi dori să schimbaţi în acest sport?

Din 2011 până în prezent, sunt directorul Academiei Olimpice Române – o instituţie a COSR care promovează valorile olimpice şi desfăşoară acţiuni pe linia educaţiei olimpice, a sportului şcolar şi universitar. Din 2015, am devenit şi consilier al preşedintelui COSR. Doresc ca acest sport minunat să strălucească din nou, mai puternic, pe scena mondială. Vin cu un proiect realizabil, care continuă lucrurile bune făcute până acum și voi lupta să-l pun în practică. Principala misiune va fi susţinerea şi consolidarea scrimei româneşti în elita mondială; sprijinirea activă a structurilor sportive afiliate; dezvoltarea scrimei în teritoriu; mărirea numărului de practicanţi prin susţinerea cluburilor de drept public şi privat; îmbunătăţirea sistemului de comunicare pentru asigurarea transparenţei în actul de conducere al federaţiei; recunoaşterea meritelor foştilor campioni şi antrenori care au adus glorie scrimei româneşti; formarea comisiei sportivilor; dinamizarea activităţii comisiilor federale; organizarea de competiţii internaţionale în România; includerea unui număr cât mai mare de scrimeri în programul COSR „Samurai 2020” etc.

Vezi și:   Top 10 cei mai valoroși tineri fotbaliști din Liga I. Cine este liderul

646x404

Care va fi prima măsură pe care o veţi lua în calitate de preşedinte?

Vreau sa mobilizez tot colectivul să lucrăm împreună, să dovedim că putem forma o echipă. Angajamentul meu va fi plin de responsabilitate pentru oamenii cu care voi lucra si pentru proiectele pe care le vom iniția împreună.

Din punct de vedere al sponsorizărilor, cum v-aţi propune să atrageţi fondurile private?

Chiar dacă scrima la nivel de finanțare centrală se află într-o poziție favorizată, necesarul de fonduri este mult mai mare raportându-ne la ceea ce ne dorim să facem. Dezvoltarea implică extindere, iar extinderea implică fondurile necesare. Trebuie să atragem sponsori importanți, trebuie să identificăm parteneriate și surse de investiții în infrastructura modernă. Identificarea sponsorilor cu potențial știu că nu este ușor de realizat, dar, așa cum alte federații au reușit, trebuie să reușim si noi. Bunul renume al scrimei românești, tradiția sa, practicarea unui sport „curat”, sunt argumente pertinente în atragerea sponsorilor. De asemenea, facilitățile de care dispunem în complexul „Floreta de Aur” și în sala „Ana Pascu”, printr-o valorificare mai eficientă, prin rentabilizare, pot să atragă venituri substanțial mai mari. Asteptăm, de asemenea, noua Lege a Sportului si cea a Sponsorizării care să conducă la optimizarea atragerii de parteneri și sponsori din sectorul privat.

Vă doriţi să includeţi şi partea de marketing sportiv în cadrul noului proiect?

Sigur. Federația va sprijini și consilia cluburile prin intermediul comisiei de marketing, în vederea atragerii de sponsori și parteneri de evenimente organizate în plan local. Sponsorizările se pot realiza si în produse sau servicii specifice sponsorului. Ne-am gândit și la modul în care putem returna contravaloare sponsorilor. Vom crea un proiect de parteneriat în care să fie implicați sportivi și antrenori care să le vorbească despre performanță, leadership etc. Vom încuraja oraganizarea de evenimente de promovare în parteneriat cu structurile administrației centrale și locale. De asemenea, trebuie să amplificăm comunicarea prin mijloacele media, să organizăm evenimente cu oameni din marketing și publicitate, să creștem vizibilitatea scrimei prin campanii de promovare a beneficiilor practicării acesteia etc.

Vezi și:   Româncele Andreea Grecu și Katharina Wich, speranțele noastre pentru o medalie la Jocurile Olimpice de iarnă

Cum consideraţi că aţi putea face din scrimă un sport mai popular?

Vom crește vizibilitatea scrimei prin campanii de promovare a beneficiilor practicării acesteia – trebuie să le inducem dorința de performanță. Trebuie sa comunicăm mai bine cu copiii, dar și cu părinții și bunicii – avem nevoie de încrederea și de suportul lor. Dorim modernizarea paginii web a federației și conectarea acesteia la toate platformele de socializare, pentru a fi în contact permanent cu sportivii, antrenorii, persoanele implicate în activitatea sportivă, cu colaboratorii si susținătorii scrimei de pretutindeni. Trebuie să mergem către sportivi și antrenori, conform devizei mele: „Mai aproape de oameni,mai aproape de performanță”.

În ultimii ani, sportul românesc suferă în ceea ce priveşte formarea copiilor şi numărul tot mai mic de copii care îşi doresc să practice scrimă de performanţă. Cum aţi atrage aceşti copii spre scrimă?

Nicio clipă nu trebuie să uităm că esența existenței noastre este să atragem copiii înspre scrimă, să-i educăm, să modelăm oameni. Doar în acest fel putem crește baza de selecție, vitală pentru viitoarele performanțe. De asemenea, foarte important este extinderea ariei de selecție în zonele rurale. Scopul nostru este să oferim modele – campioni și medaliați olimpici, mondiali și europeni – imaginea succesului și reușitei sociale, a plăcerii de a practica scrima, dar și a satisfacției, inclusiv financiare, de a obține performanțe înalte.

Care este relaţia dumneavoastră cu Mihai Covaliu, actualul preşedinte al COSR? Credeţi că ar putea reprezenta un plus pentru scrima românească un parteneriat între dumneavoastră şi preşedintele COSR? 

Mihai-Covaliu-la-COSR

Este o relație normală, aș spune firească, între doi campioni a căror carieră s-a bazat pe valori simple, dar trăite în mod autentic. Amândoi suntem orientați către rezultate, pornim de la o viziune pe care o materializăm printr-un plan concret, cu foarte multă muncă și în echipă. COSR este deschis la orice inițiativă favorabilă sportului romanesc de înaltă performanță. Sunt convinsă că împreună putem contribui la dezvoltarea scrimei românești și sper că vom avea ocazia de a demonstra asta. Atunci când faci ceva cu multă pasiune, când pui suflet și rațiune, rezultatele nu întârzie să apară!

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul intră în Comunitatea SPORTescu de aici și distribuie-l către prietenii tăi. Poate și ei vor să-l citească. Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articolul respectiv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...