Interviu în brațele mamei. Despre judo, sport și copilărie, cu Ianis și Alina Dumitru

Interviu spectaculos luat de jurnalistul Radu Naum campioanei olimpice la judo Alina Dumitru și fiului acesteia, Ianis Samarghitan Dumitru.

interviu

Fundaţia Alexandrion oferă săptămânal interviuri în exclusivitate cu personalităţi ale sportului românesc prezente la Gala Trofeelor Alexandrion, cea mai importantă festivitatea de gen din România.

Campioana olimpică Alina Dumitru a urcat pe scena Galei de pe pe 5 februarie alături de fiul său, Ianis, în vârstă de 4 ani.

Medaliile Alinei Dumitru

Alina Dumitru a luat aur la Jocurile Olimpice de la Beijing (2008) și argint la JO de la Londra (2012). De asemenea, este triplă medaliată cu bronz la Campionatele Mondiale, la Cairo (2005), Rio de Janeiro (2007) și Tokyo (2010), și multiplă  campioană europeană.

Alina Dumitru a început să practice judo în clasa a V-a, pentru că își dorea să scape de timiditate și să capete forță fizică. Primii doi ani au fost de acomodare, în care nu a progresat prea mult. După un cantonament în care le-a demonstrat colegilor și antrenorilor că poate face faţă antrenamentelor și poate crește în evoluții, în mintea Alinei s-a produs o schimbare ce i-a dat mai multă încredere în forțele proprii și a motivat-o să lupte pentru a fi cea mai bună.

A urmat o serie lungă de competiții naționale și mondiale, la care a obținut rezultate foarte bune, multe dintre ele câștigate chiar și atunci când era accidentată.

După Jocurile Olimpice de la Londra, Alina a decis să devină antrenor de judo, iar acum pregătește copii, care descoperă tainele acestui sport. Printre micuți se află și fiul ei, Ianis, care a început să fie atras de judo după ce a văzut-o pe mama sa practicându-l. Inițial, Ianis imita mișcările Alinei, dar acum se antrenează regulat, iar campioana noastră speră să îi călce pe urme şi să obţină  performanţe la fel de importante.

Vezi și:   Planul secret al lui Burleanu: FIFA și UEFA s-au îngrozit

interviu

La numai 4 ani, Ianis știe deja procedee de judo, schiază, stă în mâini, face „roaba”, e un sportiv pur sânge. „Mi-aș dori să facă sport de performanță, dar nu-l oblig la nimic. El face totul din plăcere”, explică marea noastră sportivă.

Fundația Alexandrion l-a premiat pe Ianis

Fundația Alexandrion l-a premiat anul acesta pe Ianis Samarghitan Dumitru cu trofeul «Speranța», un trofeu acordat sportivilor foarte tineri care demonstrează că au potențialul de a deveni mari campioni sau care deja au cucerit medalii la  categoriile lor de vârstă.

«Eu am fost mai emoționată decât Ianis pe scena Galei Trofeelor Alexandrion. El nu a avut nicio problemă. S-a dus să își ridice premiul și abia aștepta să spună și câteva cuvinte. Mai degrabă eu nu știam ce ar trebui să spun», a spus Alina Dumitru în cadrul unui interviu online acordat Fundației Alexandrion.

Alina a povestit în timpul interviului cum şi-a desfăşurat de la distanţă  antrenamentele cu copiii în ultimele luni. De asemenea, a vorbit despre impactul pozitiv pe care îl are acest sport asupra micuților. Aceștia devin mai disciplinați și mai organizați ȋn viaţa de zi cu zi, după ce încep să îl practice.

La rândul său, Ianis a vorbit despre tehnica lui de judo preferată și despre ceea ce i-a plăcut să facă cel mai mult în perioada în care a stat acasă.

Interviul integral în format video poate fi urmărit aici.

Sprijin pentru echipe de fotbal și COSR

Fundația Alexandrion a avut de-a lungul timpului parteneriate atât cu echipe de handbal (U Alexandrion Cluj și CSA Steaua Alexandrion), cât şi cu echipe de fotbal (Universitatea Craiova, CSM Politehnica Iaşi, ASU Politehnica Timișoara, Petrolul Ploieşti, Concordia Chiajna, Universitatea Cluj, Metaloglobus București, Unirea Urziceni, Steaua Bucuresti și Dinamo Bucuresti). Unele dintre aceste parteneriate se derulează şi ȋn prezent.

Vezi și:   Ce șanse are România la medalii la CE de handbal

Fundația susține, de asemenea, și alte sporturi, precum golf, rugby, ciclism, box, polo, volei, tenis de câmp etc. Ani la rând, Fundația Alexandrion a sprijinit nu doar echipe sportive, ci și Comitetul Olimpic Sportiv Român, la trei ediții ale Jocurilor Olimpice, organizate la Atena, Londra și Beijing.

Trofeele Alexandrion, care onorează performanța internațională a sportivilor români, reprezintă cea mai importantă gală a sportului românesc, iar cea de-a cincea şi cea mai recentă ediţie a avut loc în februarie 2020.

Compania Alexandrion Group, prin Fundaţia Alexandrion, este unul dintre cei mai importanţi susţinători ai sportului românesc, ȋn rândul companiilor din România. În medie, ȋn ultimii 5 ani, Fundaţia Alexandrion a dedicat sportului peste 200 de acţiuni anuale şi a oferit iubitorilor de sport peste 100.000 de mingi de fotbal, handbal, baschet, rugby sau volei, ȋn perioada menţionată.

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul și vrei să susții SPORTescu, iți dăm cateva idei:
- folosim unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile afiliate, site-ul nostru primește un comision din partea magazinelor pe care le promovăm. Nu te costă nimic în plus și ai șansa să ne susții;
- intră în Comunitatea SPORTescu de aici;
- dă Share și transmite-l prietenilor tăi, poate și ei vor să-l citească.
Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...