Începe Campionatul European de handbal. Ce sperăm de la România

Campionatul European feminin de handbal, cu România printre participante, începe mâine în Suedia și se va încheia pe 18 decembrie, cu o săptămână înainte de Crăciun.

Bucurie romanesca in frunte cu Cristina Neagu
Credit foto: Mihaela Bobar / sportpictures.eu

Naționala României s-a calificat fără emoții la „balul” din această lună a cadourilor și ține cu sufletul la gură sute de mii de suporteri, poate chiar milioane.

România merge la acest Campionat European după un loc 3 la ultimul Mondial, desfășurat anul trecut, și o prezență la Jocurile Olimpice, unde a terminat pe locul 9. Nu se numără însă printre favorite. Bookmakerii îi oferă doar a 9-a șansă la câștigarea titlului continental, astfel că fiecare posibilă victorie la Helsingborg, acolo unde vor juca tricolorele, va contribui la o supriză din ce în ce mai mare pentru toată lumea.

Era și greu de presupus că România ar putea fi mai bine cotată, din moment ce se află într-o grupă a „morții”, cu Norvegia, campioana mondială și europeană en-titre, și campioana olimpică Rusia.

Grupele Campionatului European

Grupa A: Suedia, Serbia, Spania, Slovenia.

Grupa B: Olanda, Franța, Germania, Polonia.

Grupa C: Muntenegru, Ungaria, Danemarca, Cehia.

Grupa D: Norvegia, Rusia, ROMÂNIA, Croația.

De altfel, debutul României este chiar în compania celor două mari puteri handbalistice ale lumii la feminin, Norvegia și Rusia, care împreună au câștigat nu mai puțin de 13 titluri majore începând din 2000 și până azi!

Luni de la ora 21:45 va fi meciul cu Norvegia, iar două zile mai târziu, cu Rusia. Tricolorele vor încheia grupa cu o partidă în compania Croației, programată în 9 decembrie, iar dacă se va clasa pe unul din primele trei locuri se va califica în faza următoare a competiției. Toate jocurile României vor fi transmise pe TVR2 și pe TVR HD.

Vezi și:   Aur și argint pentru România la Cupa Mondială de Paraclimbing

Oficialii FRH ezită să vorbească despre medalii la acest turneu final, întrucât România se află într-un schimb de generații. Practic, sub comanda lui Ambros Martin, echipa s-a schimbat în proporție de 50% față de cea care în urmă cu un an cucerea bronzul mondial.

Nu mai puțin de 5 handbaliste importante care au făcut deplasarea în 2015 la Mondialul din Danemarca nu se mai regăsesc acum în lot din diferite motive: Adriana Nechita, Aurelia Brădeanu, Valentina Adean-Elisei, Ionica Munteanu și Gabriela Perianu.

Echipa României care va fi prezentă în Suedia este de fapt un „mixaj” format din trei categorii de jucătoare.

Prima, le cuprinde pe handbalistele cu mare experiență, care au cel puțin șase turnee finale în spate, precum Cristina Neagu, Paula Ungureanu, Gabriella Szucs (a jucat câteva și pentru Ungaria), Oana Manea, Melinda Geiger, Florina Chintoan.

În a doua, intră câteva handbaliste care au apucat să evolueze la un Mondial, la un European sau la o ediție a Jocurilor Olimpice, iar de acum ar trebui să fie certitudini, precum Eliza Buceschi, Denisa Dedu, Laura Chiper.

Iar în a treia categorie, intră debutantele, deloc puține, șase la număr, printre care și noul star în devenire, Cristina Laslo.

Lotul cu care se deplasează România la Campionatul European

Portari: Paula Ungureanu, Denisa Dedu, Yulia Dumanska.

Extreme stânga: Ana Maria Iuganu, Elena Florica.

Interi stânga: Cristina Neagu, Cristina Zamfir, Gabriella Szucs.

Centri: Mădălina Zamfirescu, Eliza Buceschi, Cristina Laslo.

Interi dreapta: Melinda Geiger, Laura Popa.

Extreme dreapta: Laura Chiper, Aneta Udriştoiu.

Pivoţi: Oana Manea, Florina Chintoan, Crina Pintea.

Media de vârstă a echipei a scăzut de la 30,1 ani, cât era la Jocurile Olimpice, până la 26,2 ani. Scopul lui Ambros Martin este cât se poate de clar, formarea unei echipe competitive pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020.

Vezi și:   Sărbătoare! România a învins Georgia și s-a calificat în "sferturile" Europeanului de polo

Față de alte turnee finale, România pleacă fără presiunea rezultatelor la acest Campionat European, dar acest aspect s-ar putea transforma într-un avantaj pentru echipă. De fiecare dată când echipa a fost luată mai puțin în seamă, a suprins plăcut. De ce nu ne-ar suprinde plăcut tricolorele și acum? Hai România!

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul intră în Comunitatea SPORTescu de aici și distribuie-l către prietenii tăi. Poate și ei vor să-l citească. Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articolul respectiv.

1 COMENTARIU

  1. dacă acum media de vârstă este de 26 ani, în 2020 va fi de 30, dar românii ajung la maturitate în sport mai târziu. Nimic nu e jucat dinainte, vedeți începutul slab si finalul foarte bun de la mondiale

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...