De ce nu câştigă Simona un titlu de Grand Slam? Răspunsul este simplu: pentru că nu este pregatită, cel puţin din punct de vedere mental. În articolul de ieri, vă spuneam că un sportiv, pentru a se menţine sus, are nevoie de un mental puternic.
A câştiga un turneu de Grand Slam presupune a avea un psihic suficient de puternic pentru a obţine această performanţă. Trebuie să ştii să faci faţă presiunii unui astfel de obiectiv major.
Mintea este cel mai puternic aliat în favoarea obţinerii performanţei, dar şi cel mai periculos duşman atunci când vine vorba de situaţiile în care trebuie să îţi depăşeşti limitele de moment.
Un psihic puternic este garantul reuşitei la nivel înalt, iar o mentalitate pozitivă, sănătoasă, nu înseamnă doar a-ţi repeta obsesiv în gând: „Sunt puternic, voi reuşi”.
Mentalitatea se clădeşte în timp, prin tot ceea ce presupune modul de a te raporta la performanţă, prin modul de a vedea şi înţelege viaţa. Curajul de a fi cel mai bun se clădeşte în mod autentic, pas cu pas, nu prin clişee motivaţionale, care nu fac altceva decât să sporească şi mai mult confuzia sportivului.
De ce schimbă antrenorii atât de des
Argumentele ar fi numeroase, pornind de la consideraţii de ordin financiar. Cum fiecare sportiv are dreptul să îşi optimizeze bugetul, este opţiunea acestuia de a face alegeri în acest sens.
În acelaşi timp, este absolut firesc ca, pe măsură ce urci în clasament, să optezi pentru antrenori care să îţi garanteze performanţa.
Dincolo de aceste aspecte strict manageriale, ceea ce frapează este momentul în care alege Simona să schimbe antrenorii, precum şi alegerile făcute în momente cheie ale carierei. Toate acestea sunt consecinţa unor dificultăţi de ordin decizional, cu care sportiva pare să se confrunte.
Nu ar fi o problemă faptul că alege să facă schimbări, dar devine o problemă faptul că schimbă atât de des. A schimba în mod repetat antrenorii, în momente surprinzătoare, confirmă faptul că are o problemă în a face alegeri, iar a schimba frecvent implică acceptarea faptului că ai făcut alegeri greşite.
În episodul următor, vom răspunde la următoarele două întrebări: “De ce are Simona reacţii impulsive în timpul meciurilor?” şi “De ce este inconstantă în joc?”.
Credit foto: dailynewsservice.co.uk
------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul intră în Comunitatea SPORTescu de aici și distribuie-l către prietenii tăi. Poate și ei vor să-l citească. Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor.
Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articolul respectiv.