Cea mai fierbinte vară a fotbalului românesc

Cea mai fierbinte vară a fotbalului românesc a fost cea din 1994, când naționala noastră a jucat la Campionatul Mondial din Statele Unite ale Americii.

cea mai fierbinte
Credit: ALLSPORT

O generație de superfotbaliști a zburat atunci spre „Țara tuturor posibilităților”. Se adunaseră de ceva timp sub tricolor sportivi excepționali, oameni de calitate, devotați și muncitori.

Mulți dintre ei se aflau la marea sărbătoare a fotbalului mondial pentru a doua oară consecutiv. După superba melodie italiană de la CM Italia ’90, interpretată de Gianna Nannini & Eduardo Bennato, alta, americană, ne îmbăta cu farmecul ei în miez de noapte.

În premieră, am sărbătorit cu mult fast revelioane și în timpul verii. Ne prindeau zorile pe bulevardele tricolore, cântând și scandând numele băieților noștri.

Campionatul Mondial de fotbal din America a parfumat cu esență tare vara anului 1994. Și eu, și alții, eram tineri, frumoși și neliniștiți, ne rugam pentru ai noștri și orbeam împreună din cupele de șampanie ale victoriilor.

Generația de Aur s-a născut la Cardiff

Se spune că Generaţia de Aur a României s-a născut la Cardiff. În ultimul meci din campania de calificare la Mondialul american, tricolorii lui Anghel Iordănescu aveau nevoie de un egal în Ţara Galilor. La 1-1 (gol Hagi), românii au răsuflat ușurați după acea bombă de la punctul cu var a jucătorului galez Bodin, care a explodat în transversală.

Zeița Fortuna fiindu-ne protectoare, România a învins cu 2-1 (golul victoriei marcat de Răducioiu) și a terminat grupa pe primul loc. A fost sfârşitul unei campanii dramatice şi începutul celei mai frumoase participări a României la un turneu final.

cea mai fierbinte

Un turneu final unde România urma să joace într-o grupă destul de dificilă, cu echipa gazdă, SUA, Columbia și Elveția.

Și iată-ne pe 19 iunie 1994 în fața primului joc, împotriva Columbiei lui Valderrama.  Această națională o spulberase în ultimul joc preliminar de calificare la Mondiale pe Argentina, cu un 5-0 halucinat chiar la Buenos Aires. Ceea ce l-a determinat pe marele Pele să o declare ca fiind favorită la câștigarea titlului mondial!

Geniul lui Hagi, scânteia lui Răducioiu

90.000 de spectatori, dintre care și mulți susținători ai băieților noștri pe „Rose Bowl” din Pasadena, la o temperatură infernală, de 40°C. Sud-americanii, favoriți și susținuți cu frenezie de zecile de mii de fani columbieni, ne-au cam sufocat printr-un atac prelungit, iar noi am respirat prin geniul lui Hagi, prin impetuosul Răducioiu și printr-o apărare de milioane, condusă de Baciul Gică Popescu.

România a învins Columbia cu 3-1. Superbele goluri tricolore ne-au făcut să ne strângem în brațe și să pupăm televizorul! Bolta lui Hagi, când mingea care plutea în aer fără să se învârtească s-a parașutat în poarta uluitului Cordoba, ne-a dus la extaz. Cârlionțatul Răducioiu a marcat două goluri senzaționale.

Vezi și:   Pontul zilei: Astăzi, mizăm pe gazde

După euforia de nedescris din tabăra tricoloră, a urmat un șoc. În al doilea meci al grupei, România a fost învinsă de Elveția cu 4-1. Deși băieții noștri au pierdut la scor, diferența dintre cele două echipe nu a fost așa de mare. România a acuzat schimbarea de fus orar şi de teren, s-a jucat la Detroit, pe un stadion acoperit complet, unde greu să putea respira.

La 1-1, după ce Hagi egalase, Elveţia a preluat conducerea la o fază la care Ohrel a făcut un henţ evident. Contra Elveţiei, Jean Vlădoiu a reuşit „performanţa” de a fi eliminat după numai două minute de joc, după o intrare cu talpa, gest pentru care a fost trimis acasă, la Bucureşti.

Cea mai fierbinte partidă de la CM

În ultima partidă a grupei, „tricolorii” au jucat, din nou, la Los Angeles, întâlnind echipa gazdă a Statelor Unite, care făcuse egal cu Elveţia şi bătuse Columbia. România s-a impus cu 1-0, prin golul lui Dan Petrescu, şi a obţinut biletele pentru optimi, unde adversar urma să ne fie Argentina lui Maradona, pe care o întâlnisem şi la CM din Italia.

Contra Argentinei, România nu l-a putut folosi pe Florin Răducioiu, suspendat pentru două „galbene”. Selecționerul Anghel Iordănescu s-a dovedit foarte inspirat în alegerea jucătorilor trimiși în teren. A betonat apărarea cu perechea de stoperi Prodan – Mihali, cu Belodedici în fața lor şi cu Gică Popescu şi Lupescu la închidere, lăsând atacul pe umerii cuplului Hagi – Ilie Dumitrescu, care au decis cel mai frumos meci de la CM 1994.

Sud-americanii l-au pierdut în grupe pe Diego Maradona, depistat pozitiv şi exclus pe loc din competiţie. Avea 34 de ani. Însă Argentina dispunea de un lot de fotbalişti cu o valoare uriaşă, de la Ruggeri, Sensini, Chamot, Redondo şi Simeone, la Caniggia, Batistuta, Balbo sau Ariel Ortega.

Maradona, cel care a luat loc în tribune, a suferit cumplit pentru țara sa, învinsa unei superbe echipe a României. Ilie Dumitrescu, care făcuse până atunci un turneu final şters, a deschis scorul, Batistuta a egalat, Ilie a punctat pentru 2-1, Hagi a făcut 3-1, iar Balbo a închis tabela, la 3-2 pentru ai noștri.

Pe „Rose Bowl” s-a declanşat hora bucuriei şi străzile din Bucureşti şi din ţară s-au împânzit de oamenii care trăiseră meciul cu sufletul la gură, de la mii de kilometri distanţă. În cea mai fierbinte vară a fotbalului românesc.

Of Prunea, Prunea, Prunea!

Sfertul de finală cu Suedia părea o partidă mult mai la îndemână. Jucasem cu nordicii un amical, chiar în America, înaintea turneului final, terminat la egalitate, 1-1. Ei jucau bine, dar nu impresionau. Terminaseră grupa cu 5 puncte (victorie cu Rusia, egaluri cu Brazilia şi Camerun), iar în optimi eliminaseră Arabia Saudită.

Partida s-a disputat tot în California, dar la Stanford, aproape de San Francisco. Faţă de meciurile precedente, „tricolorii” au jucat în roşu, iar ratarea calificării a făcut ca mult timp naţionala să evite această culoare.

Vezi și:   Un caz foarte straniu: Doctorul Daniil și domnul Medvedev

Jocul n-a fost unul spectaculos, dar, din minutul 80, a avut o desfăşurarea nebunească. Și românii din tribune și din fața televizorului au trăit clipe de rar dramatism. Tomas Brolin a deschis scorul pentru Suedia, Răducioiu a egalat cu două minute înainte de final şi s-a intrat în prelungiri. România a trecut în avantaj, scor 2-1, tot prin Răducioiu, şi totul părea să ducă spre victoria noastră, mai ales că în minutul 101 suedezii rămân în 10, în urma unui cartonaș roșu primit de Schwartz.

O greşeală uriaşă a lui Prunea a restabilit egalitatea, Keneth Andersson reluând în plasă o centrare la care portarul nostru a ieșit defectuos. Prunea începuse turneul final ca rezervă a lui Stelea, dar după meciul cu Elveţia, a fost titularizat. El a avut totuşi o intervenţie miraculoasă în minutul 119, când l-a blocat pe Henrik Larsson la doi metri de poartă.

Cei mai buni executanți ai noștri ratează!

Norocul ne-a zâmbit iniţial şi la penalty-uri, întrucât Mild a şutat peste poartă. Răducioiu, Hagi şi Lupescu au transformat, dar Dan Petrescu a ratat, Ilie Dumitrescu a transformat şi el, însă Belodedici a irosit şansa de a duce meciul mai departe. După ratarea lui Mild, toţi suedezii au marcat, fără ca Prunea să miroasă vreo minge.

Culmea, Petrescu şi Belo fuseseră cei mai buni executanţi ai României la antrenamente, dar s-au pierdut la meciul oficial.

Imaginile cu Prodan şi Răducioiu plângând în hohote pe gazon au sfâşiat sufletul milioanelor de români, care visaseră la o semifinală România – Brazilia.

„Am fost prea sigur că dau gol şi asta uneori te costă. Multe nopţi n-am dormit după acea ratare, care mă va apăsa toată viaţa”, a declarat ulterior Dan Petrescu, în vreme ce Iordănescu a spus că, dacă ar putea schimba ceva în viaţa lui, ar face meciul cu Suedia mai scurt cu zece minute.

Gică Hagi a fost cel mai bun fotbalist al României în SUA, iar evoluţiile sale l-au propulsat în echipa turneului final, care a arătat astfel: Preudhomme (Belgia) – Jorginho (Brazilia), Marcio Santos (Brazilia), Maldini (Italia) – Dunga (Brazilia), Balakov (Bulgaria), Hagi (România), Brolin (Suedia) – Stoicikov (Bulgaria), Romario (Brazilia), Baggio (Italia

A fost o vară fierbinte și frumoasă, în care echipa de fotbal a României a atins cel mai înalt pisc din toate timpurile și până în prezent.

Lotul României la CM 1994, în cea mai fierbinte vară

Portari: Prunea, Stelea, Ștefan Preda.
Fundași: Petrescu, Mihali, Prodan, Belodedici, Papură, Selymes.
Mijlocași: Panduru, Gheorghe Popescu, Lupescu, Hagi, Dorinel Munteanu, Stângă, Gâlcă, Iulian Chiriță.
Atacanți: Ilie Dumitrescu, Marian Ivan, Răducioiu, Viorel Moldovan, Vlădoiu.

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul intră în Comunitatea SPORTescu de aici și distribuie-l către prietenii tăi. Poate și ei vor să-l citească. Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articolul respectiv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...